TURİZM, MUTFAĞIN ATEŞİNİ CANLANDIRDI

Sektör, kalite ve üretim kapasitesi açısından Avrupa´da İtalya ve İspanya üe birlikte ilk üç ülke araşma girdi. Gerek Avrupa´daki kriz gerekse de bazı Arap ülkelerindeki sorunlar nedeniyle de Türkiye dış pazarda daha çok talep görmeye başlayınca sektör, ihracatını da yüzde 20 artırdı.
Önceleri belli bir standart düzeyini aşmayan sektör, devletin destek ve teşviklerinin yanında turizm, eğlence, inşaat, catering, askeriye, restoran/kafe, okul, hastane ve alışveriş merkezi yatırımlarının artmasıyla son 10 yılda oldukça hız kazandı. Türkiye´de turizm sektörünün canlanıp otel ve eğlence mekanlarının hem niceliksel hem de niteliksel olarak artışıyla birlikte belli bir standardı yakalamak isteyen ilgili hizmet sektörleri, mutfaklarını iyileştirmek için yatırım yapmaya başladı.
Turizme verilen önem ve teşviklerin sonucu olarak, 1990´larda artan miktar ve kalite talebi karşısında sektör ithalata yöneldi. Yurtdışından giren bu teknoloji ve kaliteli malla tanışan Türk üreticisi, bir süre sonra benzer kalitede mallar üretmeye başladı.
Kısa sürede Avrupalı üreticilerin kalite düzeyini yakalayan Türk endüstriyel mutfak sektörü, yurtdışındaki pazarlarda da boy göstermeye başladı.
Gerek kalite düzeyinde, gerekse cirosal büyüklük olarak sektöründe Avrupa´nın üçüncü büyüğü haline gelen Türk üreticisi, aynı zamanda bölgesinin de en büyük üreticisi konumuna geldi. Sektörde coğrafi avantajlarını da kullanan Türkiye, endüstriyel mutfakta ihracat bazında 2010 yılında yüzde 20´lik bir büyüme kaydetti.
TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Atalay´ın tahminine göre, işçiliğin Uzakdoğu´dan kaliteli, fiyatlannsa Avrupa´dan ucuz olduğu Türkiye´deki sektör bu yü ihracatını da yüzde 15 artıracak. Son 10 yılda ortalama yüzde 10´luk bir büyüme gösteren sektörün büyüklüğü ise yaklaşık 500 milyon dolara ulaştı. Sektörün tüm dünyada ise 18 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaştığı tahmin ediliyor.
500 firma faaliyet gösteriyor
İrili ufaklı yaklaşık 500 firmanın faaliyet gösterdiği endüstriyel mutfak sektöründe kendi markalarıyla üretim yapan firmaların yanında, projelendirme çalışmalarına ağırlık verenler ve pazarda bayi ve satıcı olarak bulunanlar da var. Dış pazara açüan firmaların ticaret yaptığı coğrafyalar çoğunlukla Avrupa, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetleri olmakla birlikte, sektörün beklentisi bu pazarları genişletip sektörün tüm dünyada tanınıp saygın bir yere gelmesi.
Bunun için her fırsatı değerlendiren sektör yetkilileri, basta organizasyonunu TUSİD´in yaptığı ´Hostech By TUSİD´ Ağırlama Teknolojileri Fuarı olmak üzere, firmaları çeşitli uluslararası fuar ve organizasyonlara katılmak için teşvik ediyor. Firmaların uluslararası pazarda ortak beklentisi de, ticaret yaptıkları bölgenin dışına çıkıp, Amerika gibi yeni hedef pazarlar oluşturabilmek ve tüm dünyada sağlam yerler edinebilmek.
Sektörde ithal edilen ürünler arasında daha çok uzun ömürlü, enerji tüketimi az olan elektrikli cihazlar bulunuyor. Yabancı menşeli markalann distribütörlüklerini alan firmaların karşılaştığı en büyük sorun, pek azının yeterli servis ve teknik parça temininde bulunabilmesi.
Hızlı gelişen ve ileri teknolojiyle çabuk tanışan sektörün en büyük sıkıntılarından biri nitelikli eleman açığı. Gerek TUSİD´in, gerekse firmaların bünyelerinde verdiği eğitimler bu açığı gidermeye yönelik olsa da yine de ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Belli bir standarttan uzak, merdivenalti üretim, endüstriyel mutfak sektörünün en büyük sorunu. Sektör aktörleri, söz konusu üretimin mutfakla ilgili olduğunu, bunun için de insanların sağlığının tehlikeye atılması gibi bir riskin söz konusu olduğunu vurguluyor. (Kaynak:Dünya)