HOLLANDA SARAYI'NDA ANTAKYA İZLERİ

HOLLANDA SARAYI'NDA ANTAKYA İZLERİ

40’a yakın sanatçının katılımıyla düzenlenen bienalde, çeşitli performanslar, sergi süresince farklı mahallelerde devam edecek açık hava video gösterimleri, atölye çalışmaları, açık oturum ve paneller organize edilecek. Tüm etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek. Bienal, hızlı bir dönüşüm ve küreselleşme sürecindeki Antakya’ya odaklanırken, aynı zamanda kendi küresel, geçici ve ihraç edilebilir yapısını da tartışmaya açacak. Ortak varlığımızın bugün nasıl şekillendirildiğini sorgulamak için, uluslararası sanatçılara ve Antakyalılara müşterek bir alan sunacak.

 

 
Pek çok etkinlikle, yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek 2. Antakya Bienali’nin destekçisi Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu ise 15 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Uluslararası Antakya Bienali’ni tanıtmak amacıyla 28 Eylül 2010 tarihinde, Beyoğlu’ndaki tarihi Hollanda Sarayı’nda bir davet düzenledi. Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliği yaptığı geceyi Antakya Akademisi Derneği, Rabobank International Türkiye, Antiochia Restaurant ve Kayra Şarapları da destekledi.
 

Yemek ve mönü tasarımcısı, yazar Jale Balcı’nın Antakya mutfağından seçtiği özgün menüsüyle hazırladığı sürprizli lezzetler ise geceye damgasını vurdu. Jale Balcı’nın, tüm malzemelerini davetliler için Antakya’dan getirdiği çok özel menüde;  Antakya mezelerinden kuru patlıcan dolması, kaytaz böreği, biberli ekmek, kömbe gibi özgün lezzetler yer aldı. Lezzetli yemeklerinin yanı sıra Jale Balcı, davetlilere bu mutfağın çeşitliliği, görselliği ve püf nokraları hakkında bilgiler aktardı. İlk kitabı ‘Keyifli Sofralar için 50 Pratik Mönü’nün beşinci. baskısı hala raflarda olan, ‘Aperatif Mönüler’ kitabı ile Cookbook Awards yarışmasında Türkiye içinde en iyi dizayn ödülü alan Balcı’nın son kitabı “Antakya ve Yemekleri” Mayıs ayında okuyucularıyla buluşmuştu.

 
Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Sayın Onno Kervers, gecenin önemini vurguladığı konuşmasında “Antakya Bienali bu akşam tüm dikkatimizi üzerine çekiyor. Bu bienali destekleyerek biz sadece Türkiye’nin kendi içinde dahi kültürlerin bir kesişme noktası olan ve İstanbul’un uzağında bulunan bir yöreye kültürel olarak ilgimizi kaydırmıyor;  aynı zamanda bienalin Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye arasındaki kültürel ve sanatsal işbirliğini teşvik etme amacını tamamen destekliyoruz. Baktığımızda bölgesel ve uluslararası kültürel işbirliğini desteklemek Hollanda’nın uluslararası kültür politikası ile son derece uyumlu ve Antakya Bienali de gerçekten uluslararası: Türkiye, Hollanda, Bulgaristan, Avusturya, Suriye, Belçika ve Ürdün’den çağdaş görsel sanatlara ait eserler sergilenecek. Hollanda’dan dört sanatçının bienale katılıyor olmasından dolayı çok mutluyuz. Ayrıca Hollanda çıkışlı “Winternachten” edebiyat etkinliği Antakya’ya gelecek ve bir grup uluslararası yazarın yanı sıra Hollanda Kraliyeti’nin resmi şairi (poet laureate) Ramsey Nasr’ı da beraberinde bienale getirecek. Winternachten’ın geçen yıl İstanbul ve Diyarbakır’daki edebiyat festivallerine katılımının gösterdiği gibi dil ve edebiyat farklı insanlar ve kültürler arasında diyalogun gelişmesinde son derece etkili araçlardır. Dahası Hollanda merkezli Avrupa Kültür Vakfı, İstanbul dışındaki kültürel altyapıyı güçlendirmekle ilgili olarak uygulanmakta olan Hollanda –Türkiye ortaklığındaki başka bir proje kapsamında Anadolu Kültür ve yine Hollanda’dan Boekman Vakfı işbirliği ile bir kültür zirvesini Antakya’da düzenleyecek” diyerek, benzer çalışmalarının devam edeceği vurgusunu yaptı.
 

2. Uluslararası Antakya Bienali Direktörü Baki Bilgili yaptığı konuşmada, "Uzun yıllardan beri ülkemizde düzenlenen neredeyse tüm uluslararası kültür ve sanat faaliyetleri, İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Biz bu faaliyetlerin büyük metropollerin dışında da gerçekleştirilmesinin gerekliliğine inanarak yola çıktık. Gelinen noktada Uluslararası Antakya Bienali ile bunu başarmanın onurunu yaşıyoruz; kültür ve sanatta, doğu ile batı yeniden Antakya’da buluşuyor" dedi.

 
Bienalin küratörlerinden Dessislava Dimova, Antakya'ya sadece zengin kültüre sahip bir şehir olarak değil, aynı zamanda farklı bir geleceğe olan umutla yaklaştıklarını belirtti. Dimova, bienalin şehri, topluluk olarak bugünkü yaşamımızı organize eden ana yapı olarak ele aldığını ve bu bağlamda, bienale katılan birçok sanatçının, işlerini Antakya şehri ve sakinleriyle ilişkili olarak ürettiğini vurguladı.
 

Gecenin birbirinden lezzetli yemeklerini hazırlayan Jale Balcı ise “Sizlerle şehrin kültür mozaiğinin en önemli parçalarından olan ve bir şehrin dünyada tanıtımına katkısına büyük fayda sağlayan mutfak kültüründen örnekleri, bu özel gecede özenle hazırlamaya çalıştım. Tüm yemek malzemeleri özel olarak sizler için Antakya’dan geldi. Her yemek Antakya’da uzun zaman önce büyüklerimizin yaptığı tariflere uygun olarak biraz modernize edilmiş şekilde özenle hazırlandı.  Bu sayede çoğunuzun adını belki de ilk kez duyduğu, ancak lezzetini eminim ki uzun süre unutamayacağı Kaytaz Böreği, Kabak Borani, kömbe gibi Antakya’ya özel lezzetleri sizlerle buluşturabiliyor olmaktan ötürü de bir menü tasarımcısı olarak son derece keyifliyim. Eminim siz de bu lezzetleri beğeneceksiniz.” dedi.

Hollanda Sarayı’nın etkileyici atmosferinde gerçekleşen geceyi iş, sanat, siyaset dünyasının tanınmış simalarının yanı sıra köşe yazarları ve gazeteciler de izledi.
 
Halil Öncü'nün daha önce sitemizde yayınlanan "ANTAKYA" gezi haberi için http://www.turizmdosyasi.com/haber_oku.asp?haber=380