DR. TUNAY AKOĞLU YAZIYOR, ''TÜRKİYE TURİZMİNDE KALİTE KONTROLU''

Turizm sektöründeki kalite denetimi her şeyden önce belirli normlara ve standartlara dayanır : Otel ve diğer konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tour operator’ler , turizm ticaret ve ulaştırma şirketleri , vs. nin sınıflandırılma kriterleri gibi.
Ayrıca turizm alt-yapısı ile turizm tesisleri ilişkileri  çok önemlidir. Kalitesi düşük veya yeterli olmayan alt-yapı (Ulaştırma, Communication –ICT-, Enerji, Su, Kanalizasyon, Yersel, yöresel ve belediye hizmetleri, vs., vs.)  turizm tesislerinin rantabilitesini düşürür, turizm talebini baltalar.


Turizm sektörü iş gücünün kalitesi ve bunun devamlı eğitim – öğretim yolu ile yükseltilmesi de denetim konuları arasında yer almalıdır.
 

Görüldüğü gibi turizm sektöründe kalite kontrolunun çerçevesi geniştir. Turistik alt- yapıyı, turizm tesisilerini, turistik el sanatlarından turizm rehberliğine kadar pek çok alanı içerir.
Bütün bu nedenlerle ve turizm alt-sektörlerinin tümünü göz önünde tutarak, mevcut denetim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi ve periyodik olarak  yenilenip uygulanması  önem taşır.
Ülkeler turizm gelişmesinin en üst düzeyine eriştikleri zaman bu düzeyde kalabilmelerini sundukları turizm hizmetlerinin kalitesini devamlı olarak yükseltmekle sağlayabilirler. Kalite düşüklüğü derhal özellikle dış turizm talebini etkiler ve ülke uluslararası turizm pazarlarında puan kaybeder.


Diğer önemli bir konu da fiyat – kalite bağlantısıdır. Bu günün turisti artık turizm piyasasını gayet iyi bilmekte, irdeleyip anlamaktadır. Kendisine sunulan çok ülkeli turizm arzının tüm alternatiflerini ve fiyat - kalite esnekliğini iyi değerlendirmektedir. Bu nedenle, uluslararası turizm pazarına uymayan fiyatlarla piyasa rekabetinde başarılı olmak olağan dışıdır.
Turistik arz fiyatlarının kaliteye uyması zorunludur. Devamlı bir kalite kontrolundan  geçen turistik mal ve hizmetlerin fiyat düzeyleri de kaliteye uygun bir gelişme içinde olmalıdır. Başka bir değimle, kalite kontrolu ile pazarlama ( fiyat tesbiti dahil) el ele gider.
Turizm sektöründe mal ve hizmet üreten iş yerleri adı geçen pazar koşullarını iyi bilmektedir ve bu nedenle kendi çıkarlarına uygun düşen, kamu sektörünce teklif edilen veya bazen kamu sektörü önderliğinde uygulanan her türlü kalite denetimini, uygulama , izleme ve pazarlama yöntemlerini olumlu karşılama durumundadır.

Kamu sektörünün yukarıda söz konusu ettiğimiz  alanlardaki önderlik –yol gösterici-  rolü de önem taşır. Kısıtlayıcı , sınırlayıcı olmayan kamu sektörü turizm politikaları ( turizm sektörüne has ekonomik, mali teşvik önlemleri ve destek tedbirleri dahil) özel sektör turizm girişimlerine anlamlı ve etken bir yön  verebilir.

Gene kanımızca, Türk turizm sektöründe daha etken bir kalite denetimi de yukarıdaki çerçeve içinde, ulusal turizm politikamızın öncelikli önlemleri arasında yer almalıdır.
Sonuç olarak, bu yazı bünyesinde belirtiğimiz görüşlerimizi, geçtiğimiz yıllarda Türkiye turizmi , turizm ekonomisi ve politikası konularında yazdığımız on bir kitaba ve pek çok makaleye referans vererek bitirmek istiyoruz .


Bk (Google):  Tunay AKOĞLU = ‘Le Tourisme dans l’Economie de la Turquie’, ‘Turizm olay ve ekonomisine toplu bakış’, ‘Turizm eğitimi ve öğretimi’, ‘Turistik rantabilite hesapları’, ‘Türkiye ekonomisi ve turizm’, ‘Turizm politikasının anahatları’,   “Secteur du Tourisme en Turquie”, ‘Turizm sözlüğü’, ‘Turizm: Dünü, Bugünü, Yarını’,  ’Turizm gerçeklerimiz’, ‘Tourism planning’. ‘Revue de Tourisme – the Tourism Review’ (Bern – İsviçre), ‘Türkiye İktisat Gazetesi’, ‘Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteninde’ ve Türkiye, Belçika, Fransa, İtalya ve İsviçre’deki diğer gazete ve dergilerde  yayınlamış yazılar.
 
Tunay AKOĞLU KİMDİR?
 
Tunay  Akoğlu, turizm ekonomisi ve turizm kalkınması konularında  İsviçre'de öğrenim ve ihtisas yapmış olup , sırası ile Lozan Otelcilik Okulunu,  St. Gallen Üniversitesi İktisat ve İşletmecilik Bölümünü  (lic. oec) , Bern Üniversitesi  İktisat Fakültesini (lic. rer. pol)  bitirmiş , Bern Üniversitesinde  turizm ekonomisi doktorasını   (Dr. rer. pol) tamamlamıştır. 
 
Ankara'da  Devlet Planlama Teşkilatında Yönetici ve Turizm Uzmanı  olarak çalışan Akoğlu, yedek subaylık görevini Milli Savunma Bakanlığında yapmış ve sonra Birleşmiş Milletler (BM) - (Beyrut, Bağdad , Amman, New York ve Washington DC) , OECD  (Paris) , Dünya Bankası (Dhaka) örgütlerinde uzman, danışman ve başkan olarak çalışmıştır.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği turizm projelerini yürüten Tunay Akoğlu, AIEST; Uluslararası Turizm Uzmanları Derneği ilk Türk üyesidir ve AMFORT; Uluslarası Turizm Eğitmenleri Derneği Başkanlığı yapmıştır.
Akademik alanda  Dr. Tunay Akoğlu,   Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde,  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde  , İtalya'da Viterbo kenti Üniversitesinde turizm ekonomisi öğretim görevlisi olarak çalışmış ;  ABD  Washington DC, "American University" de uluslararası  kalkınma projeleri ve programları  üzerinde araştırmalar yapmıştır (UN Sabbatical Year Award: Birleşmiş Milletler, BM  ödülü ).  
Kendisinin çeşitli sosyal ve ekonomik konularda Türkiye, Belçika,  Fransa, ABD, İsviçre, Lübnan ve İtalya'da yayımlanmış yazıları ve kitapları ile çevirileri

( J.Schumpeter: Kapitalizm, Sozyalizm ve Demokrasi , G. Koehnen: Dünya Ekonomi Tarihi, - İkisi de  Varlık Yayınlarından -) vardır. 2001’den beri TÜGİAD – Türkiye Genç İşadamları Derneği-, İstanbul,  ‘’Elegans’’  dergisi  ve Brüksel’de yayımlanan ‘’Yeni Haber’’ gazetesi yazarlarındandır.
( Bakınız :
www.google.com , Tunay Akoglu).
 
İngilizce, Almanca, Fransızça ve İtalyanca bilen Akoğlu,  Brüksel'de AB nezdinde  serbest danışman olarak  kayıtlıdır ve en son , Şubat 2003 – Ağustos 2005 döneminde Beyrut (Lübnan)’ da Avrupa Birliği (AB) projesi müdürlüğü, Kasım 2005- Mayıs 2006 döneminde ise Windhoek’te (Namibya) Planlama Komisyonunda AB Baş Danışmanlık görevlerinde bulunmuştur . 

Şubat 2008-Nisan 2009 döneminde ise. Brüksel’de, AB Akdeniz Bölgesel Göç Projesini yönetmiştir.
Şimdi yeniden  Brüksel’de AB - Avrupa Birliği nezdinde kayıtlı  serbest danışmanlığını sürdürmektedir.