SABANCI GRUBU AKM'YE SPONSOR OLDU

Törenden önce bir konuşma yapan Bakan Günay, 1946 yılında açılan AKM´nin tarihinin ülkemizin demokrasi tarihi ile özdeş olduğunu söyleyerek 50´li yıllardan bu yana geçirdiği değişimi özetledi. 1946 yılında tiyatro olarak açılan, 50´li yıllarda Demokrat Parti döneminde kültür merkezine dönüştürülen AKM´nin 1977 yılından 2008 yılına kadar kültür ve sanat merkezi olarak hizmet verdiğini anımsatan Bakan Günay, 2008 yılında kapılarını restorasyon için kapattığını hatırlattı. AKM´nin İstanbul 2010 Ajansı´na devredildiğini söyleyen Günay, yeni projeye gelen tepkiler nedeniyle ihalenin iptal edildiğini kaydederek, o sıkıntılı sürecin geride kaldığını vurguladı.

Sabancı´dan 30 milyon TL

Bakanlık olarak AKM´nin hayata dönmesi için çalışmaları sırasında Sabancı Grubu´na teklif götürdüklerini ve Sabancı´nın bu teklifi hemen kabul ettiğini aktaran Günay, "Sabancı Grubu, birçok kültür-sanat projesine destek veren bir kurumdur. Geçmiş yıllarda Adana, Malatya, Kahramanmaraş ve Kocaeli´de kültür merkezleri yaparak Bakanlığımıza devretmiştir. Bize AKM´nin restorasyonu için 30 Milyon TL katkıda bulunacaklar. Bunun karşılığında sadece AKM´deki büyük salona Sabancı ismini vereceğiz. Kendilerine müteşşekkiriz." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ertuğrul Günay ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı arasında AKM´nin sponsorluk porotokolü imzalandı.

Hedef 29 Ekim 2013´de açmak
Törenin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, AKM´nin ihalesi için bu ay sonunda ilana çıkacaklarını 15 gün bekleme süresinin bulunduğunu vurgulayarak, mart sonunda ihalenin sonuçlanacağını bildirdi. Restorasyonun bitmesi için 24 ay öngürdüklerini söyleyen Günay, süreyi öne çekmek konusunda çalıştıklarını belirtti. Günay, "Hedefimiz 2013 yılının Cumhuriyet Bayramı´nda açmaktır. Bir gecikme olursa 2013 yılı sanat mevsimi bitmeden açmak istiyoruz." diye konuştu.

AKM´nin alışveriş merkezi olacağı, aslından uzaklaşacağı iddialarının hatırlatması üzerine de Günay, "Bu tartışmalar geçmişte kaldı" yanıtını verdi.

Kaynak sorunu yok

Güler Sabancı ise AKM´ye katkılarının 30 milyon TL olacağını vurgularken, Günay da bu katkının daha fazla olması için çalıştıklarını sözlerine ekledi. AKM için geçen yıl kaynaklarından ayırdıkları çok cidi bir rakamları olduğunu açıklayan Günay, şu anda yapıyı tamamlamak için bir kaynak sorununun olmadığını bildirdi. Günay, "Şu anda ihale sürecindeyiz, iyi bir yapımcıya ihtiyacımız var. Projenin her aşamasına mimar Murat Daltaban´ın danışmanlığı sürecek." dedi.

AKM´nin ısıtma, soğutma, ses düzeni, aydınlatma sistemlerinin iflas ettiğini belirten Günay, mekan kullanımlarının da verimsiz olduğunu anımsatarak şöyle konuştu: "Yeni AKM son teknolojiye göre yenilenecek. Koltuk düzeninden perdelerine, hareketli objelerine kadar yenilenecek. İstanbul´a, İstanbul´un Taksim Meydanı´na yakışan bir kültür ve sanat merkezi olacak."

AKM´nin isminin değişip değişmeyeceği de soruldu. Bakan Günay, isminin değiştirirlemesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, sadece sponsor Sabancı Grubu için en büyük salon olan Senfoni Salonu´nun isminin ´Sabancı Senfoni Salonu´ olarak değiştirileceğini sözlerine ekledi. ( Özlem Kapar - turizmhabercisi.com )