RUSYA VE UKRAYNA PAZARLARINDAN KÖTÜ HABER!..

8. Uluslararası Resort Kongresi'nde konuşan OTI Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt ve Pegas Touristik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akpınar, Rusya pazarı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundular.

RUSYA VE UKRAYNA PAZARLARINDAN KÖTÜ HABER!..

8. Uluslararası Resort Kongresi’nde moderatörlüğünü Resort Dergisi ve turizmgazetesi.com Yayın Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu’nun yaptığı ‘Rusya Yeniden’ başlıklı panelde OTI Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt ve Pegas Touristik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akpınar, Rusya pazarındaki son durumu ele aldı.Panelde konuşan Coşkun Yurt, “Rusya pazarında 2014 yılı ortalarıyla beraber oluşan bir kriz ve devalüasyon dönemi var. Bu koşullarda 2015 yılında ekonomide bir dip dönem oluştu. Şu ana kadar da bu dip durumdan henüz çıkılabilmiş değil. Büyüme ve hareket yok ve bu da insanların satın alma koşullarına yansımış durumda” dedi.

Rus müşterinin önce fiyatlara bakıp ona göre karar verdiğini ifade eden Yurt, “Pazarda 2016 yılında Türkiye ve Mısır’ın kesilmesi ile yurt dışına çıkışlar da ciddi bir azalma yaşandı. Türkiye’nin açılması ile hareketlilik yeniden başladı. Rusya’da 10 milyon paket tur kapasitesi var. Bunun da yarısı Türkiye’ye gelmiş durumda. Bu paket tur pazarının yüzde 95’ini 7 tur operatörü taşıyor” diye konuştu.

Yurt: Mısır sezon sonu ve başını etkiler

Rusya’da Mısır operasyonlarının açılmasının gündeme geldiğini ifade eden “Mısır açıldığı taktirde Türkiye’nin sezon başını ve sonunu etkiler. Özellikle ekim ve kasım aylarını etkiler. Sezonda ise zaten önceden de fazla bir etkisi yoktu.Yüksek sezonda denge oluşur ama sezon öncesi ve sonrası dönemde Türkiye’yi etkileyecektir” dedi.

“Erken rezervasyon Rusya’da oturabilir”

Erken rezervasyonda 2018’in iyi olduğunu kaydeden Yurt, “Avrupa’ya erken rezervasyon için oluşturulan indirim politikaları ile Rusya’ya uygulanan erken rezervasyonlar arasında farklar vardı. Bu makas biraz daraldı. Bu da etkisini gösterdi. 2018’de önemli bir erken rezervasyon alma durumumuz oldu. Bu da bir başlangıç. Doğru planlamaları baştan belirlersek erken rezervasyon olmaması için bir neden yok. Erken rezervasyonda desteklemek adına verim almak adına bir yönelim var. Erken rezervasyonda hareketlilik bekliyoruz ve bu durumun ilerleyen yıllar için de oturmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Rusya’da destinasyn çeşitliliği ile başarılı olduk”

Rusya’daki Türk kökenli tur operatörlerinin avantajının destinasyon çeşitliliğine sahip olmak olduğuna işaret eden Yurt, şöyle deam etti: “Mısır’a da operasyon yaptığımız için bu pazarı domine eder hale geldik. Avrupa’da tur operatörlerinin neden tutunamadığına bakılırsa Mısır’ın önemi ortaya çıkar. Avrupa’dakiler sadece Türkiye odaklı çalışmadıkları için yok oldular. Biz çok destinasyonluluğu Rusya’da yaptık ve başarılı olduk. Bu yolla büyüyüp ayakta kalabiliyoruz. Bir dönem Rusya’da hem Mısır hem de Türkiye kapalıydı ve biz ayakta kalabildik. Bunu destinasyon çeşitliliğine borçluyuz.”

“Rasyonel olmayan fiyatlar rezervasyon tutmaya yol açıyor”

Rus tur operatörlerinin rezervasyon iddialarına ise Coşkun Yurt şu yanıtı verdi: “Rus tur operatörleri rezervasyon tutuyor. Ama bu dengesiz fiyatlamanın getirdiği bir sonuç. İkinci ayağı ise otelcilerin de çanak tutması ile bazı tur operatörlerinin piyasaya uygun olmayan fiyatlar vermesi ve diğerlerinin normal fiyata satmasına da izin vermemesi. Pazardaki bir tur operatörü benim işimi bozuyorsa buna müsaade etmemek lazım. Otelcilerin verdiği fiyatlara itiraz etmeyen bir tur operatörü, kendi belirlediği fiyattan satmaya başlıyor oteli. Rasyonel olmayan fiyatlarla satış yapıldığı için, diğer tur operatörleri de rezervasyon tutmak zorunda kalıyor.”

“Rusya ve Ukrayna’dan artış beklemeyin”

Rusya ve Ukrayna pazarında bir atış beklentisine girmenin yanıltıcı ve zarar verecek bir öngörü olduğunun altını çizen Yurt, “Kontenjan planlaması yaparken bunu göz önünde bulundurmak lazım. Avrupa’dan yüzde 15 artış bekleniyorsa, Rusya’da yüzde 10 artış olması mümkün değil. Zaten Rusya’nın büyümesinin nedeni de Avrupa pazarının gerilemesiydi. Rusya’da ve Ukrayna’da fiyatlar arttı. Bu sene de yüzde 10-15 artış olacak. Bu ülkelerde insanların gelirleri artmadı, hatta devalüasyon yaşandı. Bu nedenle artış bir yana, bir miktar düşüş de olmasını bekliyoruz.

“Romalı, Brükselli, Berlinli, Londralı değiliz, Antalyalıyız” diyen Yurt, “İyi günde de kötü günde de Türkiye’ye turist getirmeye devam edeceğiz. Bizi destekleyen tüm partnerlerimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Akpınar: Ayaklarınızı yere sağlam basın

Pegas Touristik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akpınar ise Coşkun Yurt gibi Rusya pazarındaki aşırı artış beklentilerine karşı sektörü uyardı. Akpınar, şunları söyledi: “Son yapılan ankette turizm sektörünün 2019’a çok pozitif baktığını gördüm. Benim tavsiyem sadece ayaklarımızın yere daha sağlam basması yönünde olacak. 2019’un sonuna geldiğimiz zaman beklenilenden çok daha farklı bir durum olabilir. Rusya pazarının yüzde 10 ve üstü artacağı öngörülüyor. Öyle bir şey olmayacağını düşünüyorum. Rusya pazarında düşüş bekliyorum. 4-5 yıldır devam eden bir kriz var. Alım gücü çok düştü. Kendinden emin olamamazlık var. Bu nedenlerden dolayı Türkiye Rusya pazarında düşüş yaşayacak.

“Türkiye yine birinci destinasyon olur”

“Rusya pazarı stabilize olmuş gibi ama yani oluşan gelişmelerden dolayı tüketiciler etkilenebiliyor”diyen Akpınar “Oluşabilecek en büyük risk 3. dünya savaşının çıkması. Bu, bizim tüketici kitlemizi zorluyor. Parası var ama tatil almıyor, gitmiyor. Aynı zamanda Ruslar, halkın yurt dışına çıkmasını azaltıp kendi ülkesini ön plana çıkarmak istiyor olabilir. Rusya’da yaşanabilecek en büyük riskleri yaşadık. Ruslar yurt dışına çıkabildiği sürece Türkiye birinci destinasyon olacak diye düşünüyorum”şeklinde konuştu.