KEMER’İN SUALTI ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ RESMEN FAALİYETE GEÇTİ

KEMER’İN SUALTI ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ RESMEN FAALİYETE GEÇTİ
Merkezin açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Kemer Kaymakamı Bayram Ali Köse, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Öniz ile merkezin açılmasına destek olan işa damları ve Kemerliler katıldı. Açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri hep birlikte merkezi gezip, Dr. Hakan Öniz’den merkez hakkında bilgiler aldılar. Bu arada geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kemer Sualrı günlerinde öğrencilerin yaptıkları sualtı güzelliklerini anlatan resim yarışmasında dereceye giren resimler Kaymakam Bayram Ali Köse, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e hediye edildi.











Merkez Antalya Kıyılarında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına arkeolojik sualtı çalışmalarını yürütecek Sualtı Merkezinde, kıyılarda bilimsel çalışmalar hayata geçirilecek. Merkezin kazandırılmasında Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, KETOB VE KETAV destek verirken, merkezin vizyonu ise, UNESCO faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Antalya Kıyılarında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına arkeolojik sualtı çalışmalarının yürütülmesi olarak belirlendi. Bu konudamerkezde, ülkemizde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesi, kıyılarımızda bilimsel çalışmaların hayata geçirilmesi ve su altı tarihi eserlerinin gün yüzüne çıkarılması da hedefleniyor.



Kaymakam Köse “ Denizlerimizin altında yatan tarihin ortaya çıkarılmasında büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” Kemer Kaymakamı Bayram Ali Köse açılışta yaptığı konuşmasında, merkezin denizler altında yatan tarihin ortaya çıkarılmasında büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirterek “Denize kıyısı olmayan bir Üniversitemizin bünyesinde Selçuk Üniversitesi çatısı altında Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizi açıyoruz. Biz burada çorbaya bir tuz kattık. Bütün her şey öncesinde pişirilmişti. Aşçının yemeği yapması için itelemeye ihtiyacı vardı. Ve bizde bu itelemeye katkıda bulunduk ve merkezimizi Kemer’e kazandırdık. Merkezin denizlerimizin altında yatan tarihin ortaya çıkarılmasında büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. 3 yıl önce Hakan Öniz hocamız ile beraber Adrasan'da dalışlara katılmıştım. Bugünde böyle mutlu bir günü beraber paylaşıyoruz. Ülkemiz için, Selçuk Üniversitesi için Antalya’mız için Kemer için hayırlı olsun” dedi.



Başkan Gül, “Sualtı denince Kemer Bölgesi sualtı için çok ayrıcalıklı bir bölge” Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül yaptığı konuşmasında bu tesis ile yetinmeyip önümüzdeki günlerde Kemer’e bir Üniversite kazandırmak için çalışmalar içinde olduklarını belirterek “ Sualtı denince Kemer Bölgesi sualtı için çok ayrıcalıklı bir bölge. Böyle bir çalışmanın Kemer’de uygun olacağını düşündük. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Öniz hocamızın bizleri sıkıştırması, Selçuk Üniversitesinin de katkıları ile bugün bu tesisi hep birlikte açıyoruz. Bununla da yeterli kalmayıp Selçuk Üniversitesinin desteği ile Kemer’de bunun üniversitesini kurmak istiyoruz” dedi.



Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel “Merkezimiz hayırlara vesile olsun” Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise yaptığı konuşmasında merkezin Kemer’de önemli işlere imza atacağını ifade ederek “ Selçuk Üniversitesi Konya’nın en köklü üniversitelerinden bir tanesi. Yakın zamana kadar bizim Silifke Taşucu’nda bir meslek yüksekokulumuz vardı. Fakat bundan sonra Kemer’de de bir merkezimiz ve denizleri dolaşacak bir gemimiz var. Bu bir başarı hikayesi. Elbette birçok yerlerden destek aldık ve destek aldığımız kişiler ile de bir aradayız ama gerek binanın yapılması, binanın hazırlanması , geminin indirilmesinden merkez müdürümüz Hakan Öniz hocamızın çok ciddi gayretleri oldu. Kendisine ve destek verenlere teşekkür ediyorum. Sualtı arkeolojisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmaların yürütüleceği bu merkez ve denizlerde dolaşacak ve araştırmalarını yapacak olan gemimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.



Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel “642 km.lik Antalya’mızın kıyı şeridinde aslında bir değil birden çok Sualtı Araştırma ve Uygulama merkezlerine ihtiyacı var” Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel merkezin Kemer’e yapacağı katkı konusunu dile getirerek “Araştırma uygulama merkezlerinin yönetmelikleri resmi gazetede yayınlanır, merkezlerin içeriğini doldurması gereken araştırma uygulama sonuçlarını merakla dört gözle bekleriz. Ama orada hocalarımız ile de konuştuğumuzda eti kemiği bölünmediğini görürüz ve üzülerek de bu konuda teessüfler ve eleştiriler meydana gelir. Selçuk Üniversitemiz bizleri, kağıt üzerinde yönetmelik üstünde kalan bir merkez ilanı içinde değil tam tersine Kemerimizde, kamu kurum,kuruluşlarımız, hayırseverlerimiz ve işadamlarımızın katkıları ile beraber hayata geçen ve geçecek bir mekanda bir araya getirdi. Deniz bizim, toprak bizim, orman bizim, dağ bizim,nehir bizim ama böyle genel ve ezbere söylediğimiz sözlerin içini de mutlaka bilimsel çalışmalar ile doldurmak zorundayız. 642 km.lik Antalya’mızın kıyı şeridinde aslında bir değil birden çok Sualtı Araştırma ve Uygulama merkezlerine ihtiyacımız var. Selçuk Üniversitemiz bunun öncülüğünü yaptı” diye konuştu.