KADIN YÖNETİCİLER ARTTIKÇA KALİTEDE ÇITA YÜKSELECEK, REKABET DAHA ZARİF OLACAK

Sektör yönetiminde daha çok kadının bulunması gerektiğini söyleyenler bunun gerçekleşmesi halinde kalitenin yükseleceğini ve şimdi herkesin yakındığı yıkıcı rekabetin yerini nezakete dayalı rekabetin alacağı savunuluyor.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) ile Ekin Grubu’nun birlikte yayınlandığı RESORT Dergisi’nde yayınlanan Özlem Kasa imzalı bir incelemede, turizm sektöründe yönetici olarak çalışan az sayıdaki kadın, kendilerinin bu alanda vitrin olarak değil beceri yetenek ve birikimleri ile yer almak istediklerini belirtiyorlar.

Kadınların turizmde üst düzey yönetimlerde daha çok yer alması ile sektörün stratejisinin de değişeceğini söylüyor. Kadın turizmcilerin değerlendirmeleri:

Başak Erel / Magic Life Center Genel Müdürü
Kadınlar strateji çizince turizm daha iyi olacak

Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da her sektörde olduğu gibi turizmde de yönetici kadın sayısı az. Orta kademe departmanlarda ve butik otellerde kadın yöneticiler bulabiliyorsunuz, ama zincir otellerde genel müdür olmak çok zor.
 
Magic Life’ta toplam çalışanlarda oran olarak yüzde 55 erkek, yüzde 45 kadın çalışıyor. Housekeeping, önbüro, guest serves kadın ağırlıklı. Son zamanlarda bahçe şefi kadın sayısı arttı. 7 kulüpten 3’ün bahçe şefi kadın. Sonra yine çok fazla kadın aşçı var. Ama daha şef kadın görmedim. Kadınlar da strateji çizmeye başlayınca iyi olacak.

Bence Türkiye’de daha fazla kadının yönetici ve yaptırım gücü olması lazım. Yaptırım gücü için yetki verilmiyorsa almak lazım.

Gülçin Güner / Goldcity Tourism Komplex Genel Müdürü/ALTİD Başkanı – TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi
Kadın yönetici kaliteyi artırıyor

Sektörde kadın kimliği arttıkça başarının daha artacağına inanıyorum. Yönlendiren, insiyatif koyan kadınlar olmalı. Şov amaçlı vitrinlik kadın eleman çalıştırma anlayışını bir kenara koyarak, akıllı, donanımlı, ihtisaslaşmış, gelecek hedefi olan kadın elamanlara yer ve kariyer vermeliyiz.

Kadın bakış açısının turizm sektörüne kesinlikle artı getirisi var. Kadın erkeğe göre daha detaycı, titiz, çok yönlü ve daha takipçi. Öte yandan nezaket ve yumuşaklık, adil olma, sorunuzda ki alanlarda en büyük farklılık. Kadınlar erkeklerle aynı donanıma, bilgiye sahip olsalar da işe eşit koşullarda başlayamadıklarından, daha çok çaba vermelerinden dolayı daha başarılılar.

3. Dünya  ve  Arap ülkesi imajını, özellikle yönetici bazında çalışan donanımlı kadınlar siliyor. Dünya vatandaşı olma gayreti çağdaşlaşma seviyesinin ve kalitenin artmasında önemli bir unsur ülkemiz turizmi için.

Müberra Eresin / Eresin Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü
Kadın yönetici varsa hemen farkediliyor

Yönetimde kadın varsa müşteri bunu farkediyor. Kadınların özellikle otel işinde fark yarattığından eminim. Ağırlama ve ev sahipliği çok kadınca bir şey.  Birçok misafirimiz, teşekkür ettiklerinde “Otele girdiğimizde bir kadın elinin değdiği çok belli oluyor” diyorlar.
Turizm sektöründe hala yeteri kadar kadın yok. Bir toplantıya gittiğimiz zaman yönetici kadrosunda 2-3 kadın görüyorsunuz. Alt kadrolarda çalışan kadınlar var, ama maalesef az.

Yeliz Gül Ege / Rose Hotels Genel Koordinatörü
Turizmin cinsiyeti olsaydı kadın olurdu 

Sektörde kadınlar genelde ast düzeyinde mevcut, üst düzey yönetici çok az. Üst düzey yönetici kadınların profiline baktığımızda genelini yatırımcı kızları oluşturuyor. Bunların içinde turizm eğitimi almış ve almamış ayrımını da yaparsak; profesyonel kadın yönetici, sektörde sayıca az.

Oysa TÜROFED Başkanı Ahmet Barut’un dediği gibi, “Turizm sektörünün cinsiyeti olsaydı kadın olurdu”. Öte yandan kadınlar da koşullarından kaynaklı rahat çalışma şartlarını tercih ediyor. Turizm sektörü ise mesai saatleri açısından kadınlara çok rahat olanaklar sunmuyor. Bu nedenle kadınlar yükselme arzularını köreltmek zorunda kalıyorlar.

Aristo Turizm / Sema Bakacak
Kadınların yönetime gelmesi engelleniyor

Kadınlar acentalarda her türlü operasyon ve satış bölümünde çalışıyorlar. Üst kademelerde o kadar çok kadın yok. Kadınların yönetime gelmesine erkekler izin vermiyor. Kadınları yönetici olarak değil de, operasyon, karşılama, uğurlama veyahut satış bölümünde çalışması tercih ediliyor. Türkiye’de 35 yaşından sonra  kadının pek işe yaradığını düşünmüyorlar. Özellikle otel sahipleri fiziksel görüntüye çok önem veriyorlar.

Turizm; karşılama-ağırlama endüstrisidir. Bu da çok kadınca bir şey. Turizm hizmetleri, tadı görünür algılanabilir bir şey olmadığı için ne kadar süslerseniz, ne kadar işlerseniz o kadar tat bırakıyor. Süsleme işi de daha feminen bir şey.

Bizim çoğu rakibimiz erkek, öyle olunca hayat bizim için biraz daha zor oluyor. Kadın rakip istiyorum ki aynı sorunları, aynı olguları yaşayalım.

Muazzez Tonguç / Khan Hotel
Sektörde kadınların rolü artıyor

Turizm sektöründe son yıllarda, tepe yönetimde olmasalar da sektörün çeşitli kademelerinde kadın yöneticileri görmeye başladık. Bu artış genel müdürlük seviyesinde az da olsa görülmeye başlandı. İleriki yıllarda bu sayının artacağını düşünüyorum. Kadın yöneticiler otelin yönetimi konusunda daha dikkatliler.

Her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de kadın ve erkeklerin çalışabileceği alanlar var. Sektörde fiziksel güç ve dayanıklılık gerektiren operasyonel işlerde erkekler tercih edilirken, hijyen, temizlik, dekorasyon, pazarlama, halkla ilişkiler gibi alanlarda kadınlar tercih ediliyor. Bu durum turizme özgü değil. ( Kaynak: tuyed.org.tr )