400 BİN TURİZM İŞÇİSİ İŞ BEKLİYOR

Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, ‘Turizmin Başkenti’ olarak nitelendirilen Antalya’da yaz aylarında turizm sektöründe sigortalı 400 bin, Türkiye’de ise toplam 2 milyon 500 bin kişinin görev yaptığını kaydetti. Antalya’da turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemde yaklaşık 200 bin kişinin de turizmle ilgili restoran, kafe, bar gibi küçük işletmelerde kayıt dışı çalıştırıldığına dikkati çeken Yahyaoğlu, yaz aylarında 600 bin olan çalışan sayısının kış aylarında 200 bin civarına düştüğünü belirtti. Yaz aylarına sayılı günler kala Antalya’daki otellerin yeni sezon hazırlıklarını hızlandırdığını aktaran Yahyaoğlu, “Geçen yıl turizm sezonu sonrasında çalıştıkları otellerde işten çıkartılan yaklaşık 400 bin kişi, mayıs ayında tekrar işe başlamak için işverenden gelecek telefonu bekliyor” dedi.

Yahyaoğlu, mayıs ayının ilk haftasından itibaren otellerin açılarak tam kapasiteyle faaliyetlerine başlayacaklarına değinerek, turizm işçilerinin, yaz aylarında işsiz kalmamak amacıyla çalışabilecekleri otel arayışına girdiğini söyledi. Ucuz işçi tercih ediliyor Sektör çalışanlarının sıkıntılarına da değinen Yahyaoğlu, ‘Herşey dahil’ sistemiyle hizmet veren otellerde işverenin vasıflı eleman yerine 18-25 yaş aralığındaki iş tecrübesi daha az olan ucuz iş gücünden faydalanmak istediğini dile getirdi. Turizm sektöründe 35 yaş üstündeki kişilerin iş bulmakta zorluk çektiğini belirten Yahyaoğlu, “Vasıflı eleman yerine düşük maaşla daha az iş tecrübesine sahip kişileri çalıştıran işverenler, yetişmiş eleman sıkıntısı var gibi göstererek timsah’ gözyaşı döküyor” diye konuştu.

Kadınlar daha dertli Turizm sektöründe çalışanların yüzde 50′sinin kadınlardan oluştuğunu aktaran Yahyaoğlu, kadınların erkeklere oranla iş hayatında yaşadıkları sorunun da fazla olduğunu söyledi. Yahyaoğlu, dünya standartlarına göre turizm sektöründe çalışan kadınların günde 15 oda temizliği yapması gerekirken Antalya’da bu sayının 30′a kadar yükseldiğini ifade etti. Kadınların iş yoğunluğu nedeniyle mazeret ve haftalık iznini çoğu zaman kullanamadığım belirten Yahyaoğlu, yaz döneminde hamile kalan kadınların da genellikle işten çıkarıldığını vurguladı. Kadınların turizm sektöründeki iş hayatında sosyal haklardan faydalanamadığma dikkati çeken Yahyaoğlu, ağır iş yükü altında çalıştırılan kadınların bel ve boyun fıtığı hastalığına yakalanma riskinin de hayli yüksek olduğunu kaydetti. Yahyaoğlu, kadınların yanı sıra stajyer olarak otellerde çalışan öğrencilerin de maddi ve sosyal hakları konusunda sıkıntı yaşadığına değindi.

11 saat çalıştırılıyorlar Yahyaoğlu, iş hayatında çalışma süresinin yasalarla yemek molası dahil 8 saat olarak belirlendiğini, ancak Antalya’da turizm sektöründe çalışanların günde 11 saat görev yaptığına dikkat çekti. Turizm personelinin çalışma süresi fazla olmasına rağmen mesai ücreti alamadığını aktaran Yahyaoğlu, asgari ücretle çalışan personelin iş güvencesi olmaması ve her sezon sonunda işten çıkarılma korkusuyla görev yaptığını belirtti. Turizm işçisinin bir yıl içinde aym otelde ortalama 3.5 ay görev yapabildiğini kaydeden Yahyaoğlu, işçilerin düşük maaş ya da fazla mesai süresi nedeniyle işten ayrıldığını ya da işvereni tarafmdan işten çıkarıldığım söyledi. Yahyaoğlu, turizm sektöründeki işçilerin en büyük sıkıntısının sezonluk çalışması nedeniyle kış aylarım işsiz geçirmek zorunda kalması ve sosyal haklardan faydalanamamak olduğunu sözlerine ekledi. ( Kaynak:TUYED )