12 MİLYON KİŞİ KARA LİSETDEN SİLİNİYOR

Çağlayan, açıklamada, kabul edilen düzenlemeyle, vatandaşların, esnaf ve sanatkar ile her türlü işletmenin, nakdi ve gayri nakdi kredileri, karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtları, ilgili borcun bugüne kadar ödenmiş olması ya da yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 6 ay içinde ödenmesi veya banka ve özel finans kurumlarınca yeniden yapılandırılması halinde, borcunun tamamının ödenmesinin ardından bu kanun kapsamında silineceğini kaydetti. Merkez Bankası ve bankalar ile özel finans kurumlarınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar ve özel finans kurumlarınca yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer bankacılık işlemlerinde silinmiş kayıtların dikkate alınmayacağını ifade eden Çağlayan, yasanın, ticari hayatta zaman zaman ortaya çıkan olumsuzluklar nedeniyle sıkıntıya düşmüş, zamanında finans kurumlarına kredi kartı borcunu, çekini, senedini ödeyememiş, sonra ödemeyi gerçekleştirmiş insanlara sağlanan bir kolaylık olduğunu vurguladı.
Çağlayan, düzenlemenin, dünyanın yaşadığı küresel finans kriz ortamında, finansa erişimin daha da zorlaştığı bu dönemde kredi kanallarının açık tutulmasını sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:''Yasa ile hem kredi kanallarının açık tutulması sağlanacak hem kişi ve kredi müşterilerinin mağduriyetleri giderilecek hem de ekonomiye katkı sağlanacak.
 
Çünkü meseleye sadece (bankalar kredi verirken listeyi dikkate alıyor ya da almıyor) şeklinde bakmamak gerekir. Birçok firmanın bugün yeni kredi talebi yok. Ancak, Merkez Bankası kayıtlarında, borçlarını ödedikleri halde isimlerinin tutulmasına, psikolojik olarak karşı çıkıyorlar. Düzenleme insanlara bir taraftan yeni kredi almada yeni imkanlar sağlarken, diğer taraftan da borcunu ödeyen insanların kara tahtadan silinmesini temin ediyor.''Bakan Çağlayan, Sicil Affı düzenlemesinde özel-kamu ayrımı yapılmadığını ve finans kuruluşlarının da elini rahatlatacağını ifade ederek, karşılıksız çek ve protesto edilen senetlerin adet olarak değil, ekonomik kapsamı itibariyle değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Şu anda Türkiye'de kredi hacminin oldukça yüksek bir seviyede olduğunu kaydeden Çağlayan, bankaların 370 milyar liralık bir kredi portföyünün mevcut olduğunu, bu kredilerden takibe düşme oranının ise yüzde 3,6 olduğunu ve verilmiş olan kredilerin geriye dönüşü olarak bakıldığında bugün son derece iyi durumda olunduğunu ifade etti.
 
Çağlayan, kanundan, borcunu ödediği takdirde toplam 499 bin 567 ferdi kredi kaydının faydalanacağını belirterek, ödenmemiş 1 milyon 221 bin 859 kredi kartı bulunduğunu ve kanunun ardından toplam 1 milyon 919 bin 963 kayıtın silinmiş olacağını bildirdi. Bakan Çağlayan, kanun kapsamında, ödendiği takdirde 5 milyon 907 bin 94 adet çekin de sicil kayıtlarından silinmiş olacağını, protestolu senetlerden de 3 milyon 865 bin 558 adetin kayıtlardan silineceğini belirtti. ( Kaynak: Habertürk - Ekonomi  )