TÜROFED VE OKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM İÇİN PROTOKOL İMZALADI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Okan Üniversitesi Antalya Bölge Temsilciliği’nde işbirliği protokolü imzaladı. Ayık ve Kut, imza öncesinde açıklamalarda bulundu.

“Kalifiye eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılarımız var"

Turizm sektörünün en önemli sorunlarının başında kalifiye eleman ve ara eleman bulma konularının geldiğini belirten Osman Ayık, “Kalifiye eleman ve ara eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Okan Üniversitesi de Türkiye’nin en iyi Turizm Fakültelerinden birine sahip. Antalya’da da çok önemli bir eğitim merkezi oluşturdular. Biz TÜROFED olarak da Okan Üniversitesi ile bu anlamda bir işbirliği yapmak istiyoruz ve sektörün bu anlamdaki ihtiyaçlarına birlikte çözüm üretmek istiyoruz” dedi.

"Zorunluluk haline gelecek sertifikalar için önemli bir iş birliği"

“Mesleki yeterlilikle ilgili bir kanun var ve bu kanun önümüzdeki birkaç sene içinde getireceği zorunluluklar var” diye konuşan Ayık, “Hangi alanda ve branşta olursa olsun tüm elemanların sahip olması gereken bir belge var. Bu belgeleri verecek bir takım sınav merkezleri olacak. Bu sınav merkezlerinin yanında da mutlaka eğitim merkezlerinin de olması lazım. Sınavlarda başarılı olamayan çalışanlar mutlaka bu yeterliliklerini geliştirmeleri için almaları gereken bir takım eğitim programları olması lazım. Bu anlamda Okan üniversitesi ile önümüzdeki süreç içinde birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu.

Bu anlaşmanın sadece Antalya’yı kapsamadığını söyleyen Ayık, şöyle konuştu: “Bunu sadece Antalya’da yapılan bir olay olarak görmemeliyiz. TÜROFED, 12 bölge birliğinden oluşuyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin tüm bölgelerinde TÜROFED’e bağlı yeni birlikler oluşacak.”

"Eğitim paketlerimizi hazırladık"

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ise sektörün lider kuruluşu TÜROFED ile işbirliği yaptıkları için mutlu olduklarını söyledi.  Okan Üniversitesi olarak Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nda iki alanda özellikle turizm ve otelcilik ve onun dışında gastronomi alanında sektördeki kuruluşlara özel eğitimler vermek üzere çalıştıklarını belirten Kut, “Bugün burada imzaladığımız protokol ile otel çalışanları için farklı eğitim vermemiz söz konusu olacak. Eğitim paketlerimizi hazırladık. Aşçılık, gastronomi, ön büro, konaklama muhasebesi gibi pek çok program hazırladık. Antalya’da yapacağız ancak bunu başka illerde de yapabileceğiz. Asıl önemli gördüğümüz nokta ise hazırlıklı yakalanmak istiyoruz. Şu anki mesleki yeterlilik çerçeveleri oluşturuldu ancak çeşitli alanlarda yönetmelikler çıkmış değil. O yönetmelikler çıktığı zaman sektör çalışanları hazırlıksız yakalanmasın istiyoruz. Bizim için bir üniversite olarak bunu yapmak çok önemli. Sadece lisans ve yüksek lisans öğrencilerine değil çalışmakta olanlara yaşam boyu eğitim vermek de önemli. TÜROFED ile bu protokolü yaptığımız için mutluyuz. Biz vereceğimiz eğitimleri istenen lokasyonlarda yapacağız. Üniversitesi olabilir otellerin kendilerinde de olabilir. Bu da önemli bir fayda getirecektir” diye konuştu.

Verilecek eğitimler ve süreleri
-Profesyonel Aşçılık (64 saat)
-Servis Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)
-Önbüro Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)
-Kat Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)
-Turizm Rusçası (60 saat)
-İnsan Kaynakları Yönetimi (45 saat)
-Kurumsal İletişim (45 saat)
-Eğiticinin Eğitimi (45 saat)
-Konaklama Musebesi (45 saat)
-Konaklamalı İşletmelerde Gıda Güvenliği (45 saat)