YEŞİLYURT KÖYÜ 'BU KÖYDE TURİZM VAR!'

Halil ÖNCÜ (ÇANAKKALE) - Çanakkale’de, oksijen deposu Kazdağları’nın eteklerinde, kendisini gizlemiş durumda olan doğal turizmin merkezi olmaya aday Yeşilyurt Köyü’ndeyiz…

YEŞİLYURT KÖYÜ 'BU KÖYDE TURİZM VAR!'

Köye, Edremit-Çanakkale yolu üzerinde yer alan Küçükkuyu ilçesini geçtikten hemen sonra, sola dönerek 1.km. sonra ulaşılıyor.

Köy, Taş evleri ve otantik yapısı ile dikkat çekiyor. Köydeki evler, taş mimarinin en güzel örneklerini oluşturuyor. Koyu inci grisi dağların seyiri ile salkım salkım sarkan ve yeşil dallarını havada tutan zeytin bahçelerinin içerisindesiniz. Öğrendiğimize göre, bu köyde bir zamanlar Rumlar da yaşamış. Köy bir zamanlar sadece zeytincilik ile uğraşırken şimdilerde geçim kaynağı turizm olmuş. Köyde yer alan ev fiyatları turizm ile birlikte İstanbul’un iki katına çıkarken, bir dönem köyü terk edenler de geri dönüş yaparak turizme girmiş.

Kazdağları'nın batı kısmında yer alan Yeşilyurt Köyü'nün en tepesinde, çam ve zeytin ormanları içinden yüzünü Ege denizi ve Kazdağı'na dönmüş, manzarası ile dikkat çeken Pinecone Butik Otel’in yaratıcısı Yeşilyurt’un yerlisi, turizmci Mehmet Öngen’in oğlu Yağız Öngen’e uğruyoruz. Hem köy hakkında, hem de bölge turizmi hakkındaki son bilgileri kendisinden alıyoruz.

Pinecone Boutique Hotel İşletmecisi Yağız Öngen ile gündemi değerlendiriyoruz:

“Bir otel ile başlanan köy 18 tane konaklama tesisine dönüştü.”

“Yeşilyurt Köyü Kazdağları’nın Kuzey Ege’deki yüzlerce sıradan köyden biriydi. Ancak 2000 yılında ilk başta Öngen, sonra Pinecone ismindeki açtığımız tesis ile birlikte köyde ciddi bir turizm hareketi oluştu. Burada babam Mehmet Öngen’in ciddi katkıları ile köye çok ciddi bir yatırım yaptı. Şu an bir otel ile başlanan köy 18 tane konaklama tesisine dönüştü. Bu 18 konaklama tesisinde yaklaşık 750 kişi kalabiliyor. 250 tane personel istihdam sağlanıyor. Eskiden köyümüzde ne yazık ki işsizlikten sadece zeytincilik yaparken ve köyü terk ederken, şimdi herkes köye geri dönmeye başladı. Şu anda köydeki ev fiyatları İstanbul’daki ev fiyatlarını geçmiş durumda. Tüm köylü turizme adapte olmuş durumda. Ve şu anda köyde geçim kaynağı turizm oldu.”

“Yoga kampları, inziva kampları yapılamaya başlandı.”

“Bu tesislere eskiden kafa dinlemeye geliyordu insanlar. Ama son yıllarda, örneğin bizim tesisimizdeki canlı müzik ile birlikte bir hareketlilik oluşmaya başladı. Yoga kampları, inziva kampları yapılamaya başlandı. Şu anda dört beş günlük, şirket toplantıları yapmaya başlandı. Şu anda köyde 12 ay turizm yapılma durumu oluştu. Köyümüze gelenler doğa yürüyüşü yapabiliyorlar. Köyümüzün etrafında doğa yürüyüşü yapılacak yerler var. Kazdağları’nın içinde göletler, şelaleler, doğal güzellikler ve milli parkımız var. Buralara misafirlerimiz kendileri de gidebiliyor, veya Jeep safariler, ATV safariler yapabiliyorlar. Aynı zamanda köyümüz denize 10 dk. mesafede. Behramkale yolu üzerindeki çok temiz bir denizimiz var. Yani hem dağ, hem deniz, hem doğa ile birlikte burada insanlar hiç sıkılmadan vakit geçirebiliyorlar.”

“Zorunlu olmasa da güvenli turizm sertifikasını aldık.”

“Butik otellerde zorunlu olmamasına rağmen, güvenli turizm sertifikası aldık. Zaten odalarımızın birbirinden bağımsız olduğu için, tüm gene alanlarımız ayrı olduğu için  o anda pandemiye çok uygun bir oteliz. Güvenli turizm Sertifikası çerçevesinde her ay denetlenerek bu önlemleri bir kademe daha arttırmış oluyoruz.”