YENİ DÖNEMDE BAKANLIK AYNI İSİMLE DEVAM EDECEK!

Bir süre önce yeni Başkanlık sistemi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kapatılacağı haberleri sonrası, Bakanlığın kapatılmayacağı ve aynı isimle devame deceği de netleşmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınına katılarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin detaylarını anlattı.

YENİ DÖNEMDE BAKANLIK AYNI İSİMLE DEVAM EDECEK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin detaylarını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni yönetim modeli özellikle yürütme çok daha hızlı sonuç odaklı harekete geçecek. Bakanlıklarımızı sayısını azaltmak, bakanlıkların işlevselliğini ve verimliliğini artırmak için birleşmeler gerçekleştirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un ilçelerini kapsayan miting programlarının ardından TRT canlı yayınına katılarak soruları cevapladı.

“Küresel Sermayenin Türkiye’ye çekilmesinde mıknatıslama görevi görecek”

Yeni sistemin yatırımcılara kolaylık sağlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim şu anda milli bütçemizin nereden nereye geldiği büyük önem arz ediyor. 16 Nisan Halk Oylamasıyla Türkiye hedeflerine daha özgüvenli ve güçlü bir şekilde ilerleyecek bir döneme giriyor. Burada Dev Ekonomi, Bilimsel Atılım, Lider Ülke, Dijital Dönüşüm, Sosyal Devlet var. Bu yeni yapı hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere zaman tasarrufu sağlayacak. Daha çok proje üretmemizi ve küresel rekabette ülkemizin önünü açmaya yarayacak. Koşacağız, üreteceğiz ve bunu ortak akılla başaracağız. Yeni model, yatırım ve yatırımcıların önünü açacak. Küresel sermayenin Türkiye’ye çekilmesinde mıknatıslama görevi görecek. Yatırımcılar Türkiye’ye yönelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle ilgili detayları açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni yönetim modeli demokrasinin güçler ayrılığı ilkesini zayıflatmıyor tam tersine daha da güçlendiriyor. Parlamenter sistemde hükümet meclis çoğunluğu içinden çıktığı için pratikte yasama ve yürütme aynı gücün kontrolünde oluyordu. Hükümetten gelmeyen hiçbir teklifin geçme şansı yoktur. Hükümetle Meclisin irtibatını bu attığımız adımla bu işleyişi bozmuş oluyoruz. Yeni yönetim modeli özellikle yürütme çok daha hızlı sonuç odaklı harekete geçecek. Bakanlıklarımızın sayısın azaltmak, bakanlıkların işlevselliğini ve verimliliğini artırmak için birleşmeler gerçekleştirdik. Örneğin başbakan olduğumda 37 bakanlık vardı, hemen bu sayısı 26’ya indirdik. Şimdi ise 16'ya indiriyoruz. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine bakanlık değildi müsteşarlıktı. Şimdi Maliye ile birleştirerek Hazine ve Maliye Bakanlığı haline getiriyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Birliği Bakanlığı ile birleşerek sadece Dışişleri Bakanlığı haline geliyor. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Çalışma ve Sosyalle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Gıda Tarım Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ise Kalkınma Bakanlığıyla Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla Ekonomi bakanlığını birleştirilerek Ticaret Bakanlığı yapıyoruz. 6 bakanlık Ticaret Bakanlığı adı altında bütünleşmiş oluyor. Ekonomi yönetimini burada sadeleştiğini görüyoruz. Bu sadeleşme oradaki seri işlev ortaya koymuş olacak. Bunu da uygulamada göreceğiz. Bunlardan ekonomi yönetimi 3 yerde bütünleşmiş olacak” diye konuştu.