YAZ TATİLİNDE VERİLERİNİZİ KORUMANIN 5 YOLU

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte siber saldırganlar yeterli güvenlik önlemi almayan kullanıcıları hedef haline getirmek için çalışmalarını artırıyor.

YAZ TATİLİNDE VERİLERİNİZİ KORUMANIN 5 YOLU

Birçok insan tatil planlarını yaparken siber saldırganlar ise kişisel verileri nasıl ele geçireceklerini planlıyor.

Tatilde gün boyu havuzun ve güneşin tadını çıkaracak olan tatilciler, bu güzel anları sosyal medyadan arkadaşlarıyla paylaşmak için çoğunlukla konakladıkları otelin Wi-Fi ağını tercih ediyor. Peki otellerde sunulan halka açık Wi-Fi ağları kullanıcılar için ne kadar güvenli? WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber saldırganların bir fırsat olarak gördüğü ortak Wi-Fi ağlarına karşı hem tatilcileri hem de otel sahiplerini uyararak kişisel verileri korumanın 5 yolunu açıklıyor.

Yaz ayları siber saldırganların en aktif olduğu, siber saldırıların artış gösterdiği dönem olarak karşımıza çıkıyor. Siber saldırganlar otelleri ve Wi-Fi ağlarını hedef alarak tatilcilerin verilerini ele geçirmek için farklı siber saldırılar planlıyor. Özellikle ortak Wi-Fi ağlarına bağlanan kullanıcıları hedef alan hackerler, tatilcilerin kabusu oluyor. Daha önce tatiller dinlenerek ve teknolojiden uzak kalarak geçiriliyordu ancak artan sosyal medya kullanımı ile artık havuz başındayken, gezerken ve eğlenirken sosyal medyada fotoğraf paylaşma ve e-postaları kontrol etme ihtiyacı duyuluyor. Peki bunları yapmak için telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar ile internete bağlanılan otel Wi-Fi ağları yeterince güvenli mi? WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber saldırganların bir fırsat olarak gördüğü ortak Wi-Fi ağlarına karşı hem tatilcileri hem de otel sahiplerini uyararak kişisel verileri korumanın 5 yolunu sıralıyor.

Yaz Mevsiminde Tatilciler ve Otel Sahipleri Siber Tehditlere Dikkat Etmeli

Ağ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi, gelişmiş uç nokta koruması ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard’a göre, otel sahipleri, sundukları internet hizmetinin hackerlar tarafından manipüle edilerek misafirler için güvenlik riski oluşturmasını engellemek için güvenlik duvarı ve WIPS özellikli erişim noktalarını kullanmalılar. Bu sayede giriş önleme sistemlerini, WIPS güvenlik sensörünü ve Wi-Fi güvenliğine dair otomatik raporları aktif olarak takip edebilirler. WatchGuard’ın, otellerdeki ortak kullanıma açık Wi-Fi ağlarını kullanacak tatilciler için önerileri ise şöyle:

1. Kablosuz ağ isimlerine dikkat edin. Eğer bulunduğunuz lokasyondaki halka açık Wi-Fi ağlarının isimleri birbirine çok benziyorsa onlara şüpheyle yaklaşın.

2. Online alışveriş işlemlerinizde 4G bağlantınızı kullanın. Bankacılık, e-ticaret veya uçak bileti, otel rezervasyonu gibi işlemleriniz için operatörünüzün internet hizmetini kullanmayı tercih edin.

3. Aralıklarla telefonunuzun ağ hafızasını silin. Cihazlarınızda kaydedilmiş Wi-Fi ağlarını ara ara silerek telefonunuzu temizleyin.

4. Ağlara otomatik bağlanmayın. Yeni bir ağa bağlanacağınız zamanlarda telefonunuzun otomatik bağlanma özelliğini kapatın. Ayrıca, belirli aralıklarla Wi-Fi ağını telefonunuza unutturun ve tekrar giriş yapın.

5. Yanlış şifreyle internete girmeye çalışın. Oteldeki ortak Wi-Fi ağına yanlış şifre ile bağlanmayı deneyin. Eğer internete girmeyi başarırsanız bu birinin sizi izleyeceğinin ve bilgilerinizin güvende olmadığının bir göstergesidir.