YA TÜRKİYE, YA İFLAS!

Rusya bu 3 senaryoyu konuşuyor.

YA TÜRKİYE, YA İFLAS!

Turizm sektörü 28 Mayıs cuma gününü, Türkiye’ye uçuş kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik kararı bekleyerek geçirdi.

Hafta başında “En geç 28 Mayıs’ta belli olacak” haberleri gündeme taşınırken, gece geç saatlere kadar beklenen haber gelmedi. Şu anda en iyimser hesaplarda, yasağın hazirna ortasına kadar uzatılması var.Rusya’da sektörün haber portallarından Tourdom.ru, turizmcilere “olası senaryoları” sordu.

Buna göre sektör temsilcileri 3 senaryoyu ve beklenen sonuçlarını şöyle sıraladı:

"1. senaryo:

Bir açıklama yapılamayacak, yani "hiçbir şey olmayacak.” Hükümetin Kovid-19 kapsamında kararları veren organı Operasyon Merkezi, 1 Haziran da dahil olmak üzere, Türkiye ile ilgili yeni bir karar açıklamayacak. Bu fiili bir durum yaratacak ve yasal olarak bu, 2 Haziran'dan itibaren kısıtlamaların kaldırılacağı, havayollarının ve tur operatörlerinin Türkiye’ye normal sefer ve tur satışlarına döneceği anlamı çıkarılacak.

2. senaryo:

1 Haziran’a kadar, son dakikada da olsa yasak ve kısıtlamaların kaldırıldığı duyurulacak.

İlk ve ikinci senaryo durumunda sektörde şu ortak beklentiler olacak:  Bu iki senaryonun belirgin çekiciliğine rağmen, bir dezavantajları var. Tur operatörleri ve seyahat acenteleri, büyük bir talep dalgasında boğulma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Hem daha önce tur rezervasyonu yaptıran ve kullanamayanlardan hem de yeni müşterilerden bir talep dalgası yaşanacak. Sektör bu talebi karşılamakta zorlanacak.

3. senaryo:

Türkiye yasağı 1 Haziran’dan sonra da devam edecek. Hem turizm şirketleri hem de tüketiciler için açıkça en kötü senaryo tabii ki bu. Rusya'daki tur operatörleri, en büyük dış turizm destinasyonuna belirsiz bir süre için daha tur satamayacak, mali krizleri derinleşmeye devam edecek. Bu, iflasların ve geçen yıl gerçekleşmeyen turlar da dahil olmak üzere müşterilere karşı yükümlülüklerini yerine getirememe tehlikesinin patlak vermesi anlamına geliyor. Turizm piyasası yakın gelecekte Türkiye ile çalışma fırsatı bulamazsa, tur operatörlerinin pandemi nedeniyle seyahatleri gerçekleşmeyen müşterilere iade edecek paraları olmayacak. Ne finansal garanti ne de erteleme, bu derin krizi aşmaya yardımcı olmaz.” (Kaynak:turkrus.com)