UNESCO TOURİSTİCA PHOTO SAFARİ, BAŞLIYOR

Turizm sektörü yeni çalışmalar ve projelerle kültür turizm gelirlerini artırmayı hedefliyor.

UNESCO TOURİSTİCA PHOTO SAFARİ, BAŞLIYOR

Bu hedefle yola çıkan UNESCO Touristica Photo Safari, fotoğraf tutkunu gezginleri UNESCO’nun 17 kültürel mirasına götürecek. İlk safari 22 Eylül’de Kapadokya’dan başlıyor.

16 Eylül 2021 Perşembe günü İstanbul’da bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla, UNESCO TOURISTICA PHOTO SAFARİ organizasyonu kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye’de önemli sivil toplum kuruluşlarında olan; Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP), Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED, Turizm yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED)’, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA)’nın desteklediği bir sosyal sorumluluk projesi olan Foto Safari, 22 Eylül 2021 tarihinde Kapadokya’dan başlayacak ve 2022 Mayıs’ta sona erecek.

Organizasyon Komitesi Başkanı Serdar Karaduman’ın toplantıda verdiği bilgiye göre; “Projede bu yıl Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel miraslarından 17 ana unsuru fotoğraflanacak. 17 Ana unsurda gerçekleşecek safariye, ana unsurları görmek isteyen herkes ve tüm fotoğraf tutkunları katılabiliyor” derken 30 yıllık deneyimiyle turizm sektörünün lider kuruluşlarından ve aynı zamanda projenin ana sponsoru olan Touristica’nın Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, “Türk tatilcilere, güvenli ve sağlıklı bir tatil için yurt içinde tatil yapmaya davet ediyoruz” dedi.Türkiye’de UNESCO unsurlarının tanıtımında çeşitli çalışmalar yürüten Türkiye Tanıtma Platformu başkanı Fikret Yıldız ise,Türkiye’nin UNESCO kültürel mirasları açısından çok zengin bir ülke olduğu konusuna dikkat çekerek; “Kültür turizminde hedef kitleyi yönlendirebilirsek ülkemizde turizm gelirlerini hak ettiği yerlere ulaştırabiliriz.”diye konuştu.

GELENEKSEL OLMASI AMAÇLANIYOR

Organizasyon Komitesi Başkanı Serdar Karaduman’ın toplantıda verdiği bilgiye göre; Projede bu yıl Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel miraslarından 17 ana unsuru fotoğraflanacak. 17 Ana unsurda gerçekleşecek safariye, ana unsurları görmek isteyen herkes ve tüm fotoğraf tutkunlarıkatılabiliyor. Her unsurda amatör ve profesyonellerden fotoğrafçıların fotoğrafları yarışacak ve birinci, ikinci ve üçüncülere para ödülü verilecek. Foto safaride; birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL para ödülü verilecek. Safarinin seçici kurul üyeleri ise Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli fotoğraf sanatçılarından oluşuyor. Jüri üyeleri, Faruk Akbaş,Mustafa Seven, Prof. Oktay Çolak, Ömer Serkan Bakır, Erkan Tabakoğlu, Ali Murat Coruk, Serdar Karaduman’dan oluşuyor.Pandemi etkisinin azalmasıyla önümüzdeki yıllarda projenin hem uluslararası boyuta taşınması hem de her yıl Türkiye’nin her yerine yayılan UNESCO ana ve aday unsurların da eklenerek geleneksel olması amaçlanıyor.

KÜLTÜR TURİZMİ GELİRLERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

COVİD-19 pandemisinden olumsuz etkilenen sektörlerden birisi olan turizm sektörü çareler arayışını sürdürüyor. Turizmciler, bu dönemde iç turizm ve kültür turizmini güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapmayı amaçlıyor.30 yıllık deneyimiyle turizm sektörünün lider kuruluşlarından ve aynı zamanda projenin ana sponsoru olan Touristica’nınYönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, “Türk tatilcilere, güvenli ve sağlıklı bir tatil için yurt içinde tatil yapmaya davet ediyoruz”dedi. Tatil konsepti arasında, kültür turlarının da son dönemde yükselişe geçtiği ifade eden Tonbul, “Tatilseverlerin zihinlerinde oluşan endişeleri gidermek için personel ve müşterilerimizin sağlık, hijyen ve güvenliğini sağlamak bizim ilk önceliğimiz. Geliştirdiğimiz kapsamlı sağlık protokollerini misafirlerimizin güvenliğini ve içlerinin rahat etmesini sağlamak için eksiksiz bir şekilde uyguluyoruz. Zaten Kültür Turizmi açık havada gerçekleşen en sağlıklı turizm çeşidi”diyerek sağlıklı ve güvenli hizmetin altını çizdi.

GELİRLERİN %25’İ KÜLTÜR TURİZMİNDEN OLMALI!

Pandemi sebebiyle iç turizmin ve kültür turizminin hareketlenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye’de kültür turizmini ilk başlatanmarkalardan biri olanTouristica firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, “Son 10 yıldır kültür turizminde önemli bir canlılık görülüyor. Bizim gibi firmaların hazırlayacağı hizmet paketlerinde mutlaka kültür turizmi programları yer almalı ve bu şekilde kültür turizmine destek vermeliyiz. Biz bunu ilk başlatan ve halen sürdüren firmayız.Şu anda genel turizm gelirlerinin %10’unu oluşturan kültür turizminin %25’lere çıkmasını hedeflemeliyiz” diyerek milli bir ekonomik hedef de belirledi. Tonbul sözlerine şöyle devem etti: “Bu alanda da son yıllarda özellikle iç pazarda ilgi ve talep yükseldi. Yaz döneminde turizmcilerimiz nispeten nefes aldı ama kışın ölü sezonda kültür turizmine yönelirsek turizm sektörü dinamizmini korur. Kış sezonunda da turizm ve turizmden beslenen diğer sektörler de faaliyetlerine devam ederken, yılın 12 ayı turizm istihdamları sürdürülebilir. İnsanlar, yurt dışı seyahat yerine ülkemizdeki kendi değerlerimizi ziyaret etmek üzere yurdumuzun değişik şehirlerine gitmeyi tercih etmeleri kültür turizmini dinamik tutmaktadır. “Pandemi sonrası iç pazarda olduğu kadar dış pazardaki başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi ülkelerdeki hedef kitleyi kültür turizmine yönlendirmeliyiz.” İfadeleriyle tamamen iyileşme sonrası hedefe de değindi.

TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş da projeye önem verdiklerini belirterek şu açıklamaları yaptı: “Öncelikle sektör olarak çok zor günler geçirdik. tekrar bir arada olmaya başlamak moral verici. artık kötü günlerin sonuna geldik. 2022 yılıyla birlikte pandemide olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde sektör olarak eski günlere döneceğiz.

Bu zor süreçte sektörümüzü yalnız bırakmayan ve destek olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a sizin huzurunuzda da tekrar teşekkür etmek istiyorum. Artık deniz, kum ve güneş üçlemesinden çıkıp diğer turizm alternatiflerini daha fazla oyuna sokup turizmi çeşitlendirerek nitelikli ve gelir bırakan turizm dallarına daha fazla önem vermeliyiz. Bu turizm çeşitliliğinin başında kültür turizmi gelmektedir. Özellikle son yıllarda kültür turizmi, insanların daha küçük gruplar halinde hareket etmesi ve aktivitelerin de açık havada gerçekleşmesinden dolayı en güvenli turizm şekli olarak da karşımıza çıkıyor.

Kültür turizminin 12 aya yayılıyor olması, rekabet anlamında ülkemizin avantajlı konumu ve çok fazla nitelikli ve gelir getiren bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkması kültür turizminin önemin, artırmaktadır. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un başatmış olduğu eylem planları sayesinde turizm çeşitliliğimiz artmakta ve diğer turizm dalları da turizm pastasından daha fazla pay almaya başlamış durumdadır.TÜİK verilerine göre turizm gelirlerimizin içinde kültür turizm gelirlerinin oranı yaklaşık %10’a ulaşmıştır. Yapılan çalışmalarla birlikte bu payın kısa süre içinde hızla artacağını göreceğiz. UNESCO’nun 972 yılında Paris’te düzenlediği toplantıda imzalanan ve bizim de 1983 yılında taraf olduğumuz “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”sine şuana kadar 38 yılda 18 tane UNESCO ana unsur ve 96 UNESCO aday dahil edebildik.Kültür turizmi konusunda dünyanın en zengin coğrafyasında bulunan ülkemiz UNESCO envanterine çok daha fazla ana unsur katacaktır. Kültürel turizm mirasımıza sahip çıkmak, toplumsal farkındalığı arttırmak ve turizm hareketine katılanlara turizmin bu bölümünün de hissettirilmesini önemsiyoruz.Özellikle sosyal medyanın çok etkili olduğu ve burada kullanılan görsellerin ve paylaşımların ilgi çektiği tanıtıma büyük katkı sağladığı dönemdeyiz. Bu kapsamda kültür turizmine değer katacak farkındalığı artıracak “UNESCO Touristica Photo Safarisi’ni” TÜROFED olarak  önemsiyor ve destekliyoruz. Ayrıca bu projeyi destekleyen Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımıza (TGA) bu önemli organizasyonun ev sahibi Turizm Tanıtım Platformuna ve değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Toplantıda konuşan bir diğer isim ise TUYED Başkanı Ahmet Haluk Özsevim oldu. Özsevim şu açıklamaları yaptı: “Türkiye inanılmaz bir turizm zenginliğine sahip. Ancak bu zenginliğin bir kısmını kullanıyoruz. Turizm hareketliliğini 12 aya yaymak için turizm çeşitliliğini sağlamamız gerekiyor. Bu noktada kültür turizmi çok önemli bir değer. Bu değeri ön plana taşıyacak ve tanıtacak projeler çok önemli. UNESCO Touristica Photo Safari’yi çok önemsiyoruz. Bu tür projelerin artmasını diliyoruz. Kültür turizmi ülkemizin her noktasında yapılabilir. Bu potansiyel ülkemizde fazlasıyla var. TUYED olarak böylesi projeleri desteklemeye ve tanıtmaya devam edeceğiz. Projeye emek verenlere teşekkür ediyoruz.”

KÜLTÜREL MİRAS ZENGİNİ BİR ÜLKEYİZ!

Türkiye’de UNESCO unsurlarının tanıtımında çeşitli çalışmalar yürüten Türkiye Tanıtma Platformu başkanı Fikret Yıldız ise,Türkiye’nin UNESCO kültürel mirasları açısından çok zengin bir ülke olduğu konusuna dikkat çekerek; “Kültür turizminde hedef kitleyi yönlendirebilirsek ülkemizde turizm gelirlerini hak ettiği yerlere ulaştırabiliriz.”dedi.

PROJENİN AMACI

UNESCO unsurlarımızı yurtiçinde ve yurtdışında tanıtmak,Unsur illerimizde turizm gelirlerine katkı sağlamak,Türk turizminde alternatif turizm çeşidi olan Foto Safari olgusunu yerleştirmek ve geliştirmek,Ulusal ve Uluslararası tanıtımlarıyla UNESCO miraslarımıza olan ilgiyi arttırmak.

SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ:

Faruk Akbaş (Fotoğraf Sanatçısı, Gezgin, Yazar), Mustafa Seven (Fotoğraf Sanatçısı, İçerik Üretici),Prof. Oktay Çolak (Fotoğraf Sanatçısı, Akademisyen),Ömer Serkan Bakır (Fotoğraf Sanatçısı, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Erkan Tabakoğlu (Fotoğraf Sanatçısı), Ali Murat Coruk (Fotoğraf Sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü), Serdar Karaduman (Art Director)

ŞEHİRLER VE UNSURLAR:

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Bursa ve Cumalıkızık, Safranbolu (Karabük), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), Efes (İzmir), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Çatalhöyük (Konya), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Afrodisias (Aydın) ve İstanbul.