ULUSOY: TEŞVİK PAKETİ OLUMLU, ANCAK...
Turizmci zamları önceden bilirse rekabet şansı artar
Ulusoy; “Bizim için ayakbastı paraları, gemi liman ücretleri, enerji, elektrik, müzeler, müzik gibi sektörü doğrudan ilgilendiren kalemlere yapılacak zamların önceden bildirilmesi önemli. 2013’te ne kadar zam yapılacaksa şimdiden bilmeliyiz ki, piyasa kendini ona göre ayarlasın. Müzelerde Sayın Bakanımızla bu konuyu çözdük, ancak diğer kalemlerde yapılan zamlar, sektörü zorluyor. Dışa bağımlı olduğumuz enerji gibi konularda zamları önceden tahmin etmek zor olabilir, ancak rekabet ettiğimiz ülkeler bunu yapabiliyor. Akdeniz çanağında ilk dörtte, dünya genelinde gelen turist sayısı açısından 7’inci, gelir bakımından 8’inci sıradayız. Türkiye hedefini koymuş, 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar diyoruz. Bunu amaçlayan bir ülkenin rekabet ortamında zamları önceden bilmesinde fayda vardır.” dedi.
TÜİK bakkal gibi hesap yapıyor
Ulusoy, Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı turizm gelirlerinin yanlış olduğu yönünde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay´ı eleştirilerine ilişkin soruyu, TÜİK’in bakkal gibi hesap yaptığını ileri sürerek yanıtladı; “ “Havalimanında gençler gelen turiste soruyor, ona göre sonuçlar açıklanıyor. Bakkal hesabı gibi hesap yapılmaz. TUİK’in verdiği rakamlarda alışveriş, eğlence, yemek, marina, gibi bir çok kalem eksik. 1621 gemiden inen 2 milyon 330 bin yolcuya sormuş mu? Bu yolcu para harcayan yolcu. Bu yolcu sadece Ayasofya, Topkapı Arkeolo Müzesi’nde 50 dolar harcıyor. Tura çıkan otobüse, Kapalıçarşı’ya sormuş mu? Bunlar olmadan reel bir rakam çıkarmak söz konusu olamaz. Bence kişi başına düşen gelir 750 dolardan aşağı değil. Çünkü Türkiye ucuz bir ülke değil. Ayrıca her keseye göre bir tatil imkanı var. Lüks otelden tutun, çadır, kamp karavan turizmi, üç dört yıldızlı otel, pansiyonlar var.
Müze turizm gelirimiz %42 artmış. Kaçağı önlemişiz. Bu hesaplar eklendiğinde 2011 turizm geliri 27 milyar. 2012’de 35 milyon yolcu, 30-31milyar gelir hesaplıyoruz. Herşey dahille gelen yolcuyu kültür turizmiyle otelden dışarı çıkaran bir anlayış gelişmeye başladı. Bu da turizm gelirinde 5,6 milyarlık bir artış sağlayacaktır.Bütün bunlar rakamlarınız aranızda yoksa, hesaplarınız yanlıştır.”
Kriz Türkiye turizmini olumsuz etkilemez
Ulusoy, “Kriz nedeniyle Avrupa’da rekabet ettiğimiz ülkeler fiyat kırarsa, Türkiye bundan kötü etkilenir mi?” sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi ve ekledi; “Biz hizmette Akdeniz çanağındaki ülkeler arasında hizmette iyiyiz. Önceden Türkiye bekleyen bir ülkeydi. Fransa, Hollanda, İngiltere karar veriyor, Türkiye’de onların kararlarına boyun eğiyordu. Bu değişti. Şimdi Türkiye karar veren bir ülke konumuna geldi. Hırvatistan, Mısır, Fas, Lübnan, Paris, Disneyland neresi olursa dünyanın her yerine turist gönderen bir ülke haline geldik. Bayramda 78 ülkeye turist göndermişiz. 9.5 milyon insanı gezdiriyoruz. Artık bekleyen değil, beklenen ülke olduk. İnsan ya dertten ya zevkten seyahat eder. Krizde olsa, olmasa da gelecekler.
Turizmde anahtar kelimemiz ‘Keyif.’ Keyif alan kişi para da harcar. Biz şimdi turistlerin kalış sürelerini uzatmaya çalışıyoruz.”
Uçağımız olsa, Çin’den 500 bin kişi gelir
“Yarın Başbakan Çin’e gidiyor, Çin önemli bir Pazar, geliri yüksek bir turist potansiyeli var. Çin’le ilgili planlarınız nedir?” sorusu üzerine Ulusoy; “Seyahatinin başarılı olmasın dileriz. Çin’e bakanımız da gitti, TÜRSAB yönetim kurulundan arkadaşlarımız gidiyor. Orada bizim bakanlıkla birlikte verdiğimiz akreditasyonlar doğrultusunda bağlantılar kuruluyor. Tek sıkıntımız uçak. THY Çin’e uçak kaldırıyor, elindeki tüm imkanları kullanarak, uzakdoğuya uçuyor. Ancak Çin havayollarının da Türkiye’ye sefer koyması gerekiyor. Maalesef kapasitemiz bu kadar. Bugün uçağımız olsa ve Atatürk Havalimanı yeterli olsa, Çin’den 500 bin kişinin geleceğini tahmin ediyorum.” dedi.
Artık AB’nin arka bahçesi değiliz
Ulusoy uzakdoğu pazarını şöyle değerlendirdi; “Hindistan’dan 250 bin, Japonya’dan 250 bin turist gelebilir. Şu anda Çin’den 100 bin, Japonya’dan 125 bin kişi geliyor. Bu ülkelerin insanları kültür turlarına meraklı. Organize olmuşlar, toplu gezmeyi seviyorlar. Hindistan Seyahat Acentaları Birliği’ni gelecek yıl genel kurullarını Kuşadası Kongre Merkezi’nde yapmaları için davet ettim. Biz artık AB ülkelerinin arka bahçesi değiliz. Ama onlarda gelecekler, burada rahat ediyorlar, ev alıyorlar, vatandaşlığa geçmek istiyorlar. Vizeler kalkmış, artık 50’den fazla ülkeye vizesiz seyahat ediyoruz. Bundan 20 yıl önce Rusya’da sistemin değişeceği, vizeyi kaldıracağı aklınıza gelir miydi? Benim gelmezdi. Bunlar güzel olaylar. Zamanla uçak meselei de çözülecektir.”
Arap baharı 1 milyon kişi kaybettirdi
Arap baharını yaşayan ülkelerin sorunları turizme nasıl yansır? sorusuna “Bize üzüntü olarak yansıyor. Biz onların yaşadığı sorunlardan üzüntü duyuyoruz. “ yanıtını veren TÜRSAB Başkanı; “Suriye’den gelecek 500 bin kişinin gelememesi bizi fazla etkilemez. İsrail gelmiyor, İran azaldı, 1 milyon kişi kaybımız var. 5-6 milyon kişi yüzde 20’ye tekabül ediyordu. Şimdiki 1 milyon düşüş, yüzde 2. 5 gibi bir rakama denk. Bu da bizim için önemli değil. Artık Türkiye’nin tek rakibi kendisidir.” dedi.
Ortadoğuda sevilen Türk dizilerinin turizme olumlu yansıdığını belirten Ulusoy; “Rakamsal olarak konuşmak istemiyorum. Diziler Türkiye’yi merak edilen bir ülke konumuna getiriyor. Önce merak ediyor, sonra gidip görsem diyorlar. Bence tanıtım açısından iyi bir mecra. Türkiye konuşulan, merak edilen bir ülke ortadoğuda.”
Erken rezervasyonla iç turizm %60 arttı
Ulusoy, erken rezervasyonun gayet iyi sonuçlar verdiğini belirterek, “30 Mayıs’ta erken rezervasyon bitiyor. Bence vatandaşlarımız acele etsinler. Geçen sene erken rezervasyon, iç turizmde yüzde 40 artış sağladı. Bu sene bunun üzerine bir %20 daha geldi, toplamda % 60’a ulaştı.” dedi.
Biz banka değiliz
Son günlerin en önemli tartışma konularından tur operatörlüğü sistemini getiren TÜRSAB yasası hakındaki soruya Başaran Ulusoy kesin bir yanıt verdi; “Biz banka değiliz. Topladığımızın bir teminatının olması lazım. Yaptığınız işin bir garantisinin olması lazım. Garantili bir sisteme doğru gidiyoruz. Evvelden yüzbinler taşıyorduk, olumsuz durumlarda bu rakam pek önemli değildi, ama şimdi on milyonlarca kişi taşıyoruz. 2023’te 35 milyon Türkü gezdirmeyi, 40 milyar TL ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyorsak, yapacağımız işin de bir teminatının olması lazım. Herkesin iş yaparken belli prensiplerin dahilinde hareket etmesi lazım.
Almanya’nın nufüsü 120 milyon, gezen kişi sayısı 230 milyon. Bir Alman 2-2.5 kez geziyor. Biz, Türkiye’deki 74 milyon kişiyi bir defa gezdirmeyi hedefliyoruz. Bu çapta bir hedef varsa, teminatlarda olmalıdır.”
Yasa tasarısının 2-3 ay içinde kesinleşeceğini açıklayan Ulusoy; “Ayrıca gelecek sistem, küçük acentaların büyümesine, orta büyüklükteki acentaların toparlanmasına, büyüklerinde kendilerini yenilemesine yol açacaktır’ dedi.
Haberin Görüntülerini http://tursab.org.tr/tr/duyurular/basaran-ulusoy-atva-haber-de-ekonomide-son-soz-programina-katildi_7154.html ( Kaynak:TUYED )