TÜRSAB DUBAI 2015 FUAR SONUÇ RAPORUNU AÇIKLADI

Ortadoğu ülkelerinin en önemli gelir kaynağını petrol ve petrol türevi ürünlerin ihracatı oluşturuyor. Son yıllarda yüksek seyreden petrol fiyatları bölgesel refah düzeyindeki artışı ciddi oranda desteklemiş durumda. 2014’ün ikinci yarısından itibaren küresel ölçekte petrol fiyatlarında ciddi bir düşüş kaydedilmesine karşın Ortadoğu’da büyük bir sermaye birikimi oluşmuş durumda. Bu sermaye birikiminin yansıdığı alanların başında ise turizm geliyor.

Küresel ölçekte dikkat çeken turizm yatırımlarına ev sahipliği yapmaya başlayan Ortadoğu Bölgesi aynı zamanda turizm harcamaları ile de dünyada dikkat çeken pazarlar arasında yer almaya başladı. Özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar’dan yurtdışına çıkan kişilerin yaptıkları turizm harcamaları çok yüksek seviyelere ulaştı.

Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan verilere göre yurtdışı turizm harcamaları bakımından başı Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan vatandaşları çekiyor.

TOPLAM TURİZM HARCAMASINDA LİSTE BAŞI BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri pasaportuna sahip olan tüketicilerin yurtdışında gerçekleştirdikleri turizm harcamaları 2005-2013 arasında yaklaşık 3 katına çıktı. 2005 yılında yabancı ülkelerde 6 milyar 186 milyon ABD Doları turizm harcaması gerçekleştiren Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları, 2013 yılında 17 milyar 699 milyon dolarlık tatil bütçesi oluşturdular.

Ortadoğu’da nüfusu en yüksek ülkeler arasında yer alan Suudi Arabistan, hem yurtdışına çıkış sayısı hem de yurtdışı turizm harcamaları ile öne çıkan bir diğer ülke oldu. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre; Suudi Arabistan vatandaşları 2013 yılında yurtdışına 19 milyon 154 bin seyahat gerçekleştirirken bu seyahatlerde gerçekleştirdikleri harcamalar 17 milyar 660 milyon ABD Doları oldu.

KUVEYT VATANDAŞLARI YURTDIŞINDA 11,5 MİLYAR $ HARCADI

Bu iki ülkenin ardından en çok yurtdışı turizm harcaması gerçekleştiren üçüncü ülke ise Kuveyt oldu. Kuveyt vatandaşları 2005 yılında 4 milyar 532 milyon dolarlık yurtdışı turizm harcaması gerçekleştirirken bu rakam 2013 yılı sonunda 11 milyar 554 milyon Euro’ya ulaştı.

TÜRKİYE’YE GELEN ARAP TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Ortadoğu Bölgesi ve Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında son yıllarda kaydedilen artış 2014 yılında da devam etti. Söz konusu ülkelerden Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 2012 yılında 1 milyon 710 bin iken 2013 yılında 2 milyon seviyesini aşarak 2 milyon 77 bin seviyesine ulaşmıştı.

Yükseliş trendi 2014 yılında da devam etti. 2014 yılında Ortadoğu Bölgesi ve Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 20,12 oranında artarak 2 milyon 495 bine ulaştı.

ORTADOĞU PAZARI 2015 YILINA DA İYİ BAŞLADI

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye yönelik ilgi artışı 2015 yılının ilk çeyreğinde de devam etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak-Mart 2015 verilerine göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan ülkemize gelen turist sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 oranında artış kaydedildi.

İSTANBUL’A GELEN ARAP TURİST SAYISI 2 MİLYONA YAKLAŞTI

İstanbul, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelen turistlerin Türkiye’de en çok ilgi gösterdiği destinasyon olma özelliğini 2014 yılında da sürdürdü. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; 2014 yılında İstanbul’a gelen Arap turist sayısı 2013 yılına  göre %26,3 oranında arttı. Bu verilere göre; 2013 yılında İstanbul’u ziyaret eden Arap turist sayısı 1 milyon 502 bin iken 2014 yılında 1 milyon 898 bin kişiye çıktı.

*Kaynak: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (Suriye verisi çıkartılmıştır)

BAE VATANDAŞLARI HARCAMALARI İLE ÖNE ÇIKIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Pazar Araştırmaları Raporu’na göre; ülkemize gelen Arap turistlerin geçirdikleri süre ve ortalama harcamaları ülkesel bazda farklılık göstermektedir.

Buna göre; Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelen ziyaretçilerin ortalama tatil süresi 1 hafta olurken BAE vatandaşları kişi başı harcama bakımından dikkat çekmektedir. Rapora göre BAE vatandaşlarının ortalama kişi başı harcamaları 3 bin ABD Doları seviyesinde bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları Türkiye’ye alışveriş, doğa ve kültür turizmi için gelirken tercih ettikleri destinasyonlar arasında İstanbul, Bursa ve Yalova ön plana çıkmaktadır.

SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞLARI DAHA UZUN SÜRELİ TATİL YAPIYOR

Suudi Arabistan kaynaklı turistlerin ortalama tatil süresi 15-30 gün aralığında değişmektedir. Suudi Arabistan vatandaşlarının tatil için tercih ettikleri dönem Mayıs-Temmuz arasındaki dönemdir.  Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün raporunda Suudi Arabistanlı turistlerin Türkiye’ye yayla turizmi ve termal turizm amaçlı olarak seyahat ettikleri belirtilirken tercih ettikleri destinasyonlar şu şekilde sıralanıyor:  İstanbul, Yalova, Bursa, Doğu Karadeniz, Hatay, Antalya.

MISIRLI TURİSTLER ORTALAMA 1500 DOLAR HARCIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün Pazar Raporları Araştırması’na göre, vatandaşlarının turizm harcaması ile öne çıkan diğer ülke ise Mısır. Mısırlı turistlerin ortalama tatil süresi 2 hafta olurken tercih ettikleri tatil dönemi Mayıs-Eylül arası dönem, ortalama harcamaları ise 1500 ABD doları seviyesinde bulunuyor.

Ortadoğu, BAE ve Mısırlı turistlerin ortalama harcamalarındaki yüksek seviye İngiliz İstatistik Kurumu (ONS) tarafından açıklanan verilerde de kendisini gösteriyor. ONS verilerine göre Büyük Britanya’ya gerçekleştirilen turistik seyahatlerde günlük bazda en yüksek harcamayı BAE vatandaşları dışındaki Ortadoğu ülkeleri yaparken ikinci sırada BAE vatandaşları, üçüncü sırada Mısır vatandaşları yer aldı. ONS verilerine göre sıralama şöyle gerçekleşti:

ARAP TURİSTLERİN TÜRKİYE’Yİ TERCİH NEDENİ

Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün Pazar Araştırmaları Raporu’na göre; Arap turistlerin ülkemizi tercih etme nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

- Güvenlik

- Bilet ve konaklama fiyatları

- İklim

- Eğlence ve alışveriş altyapısı

- İnanç-dil-kültür ortaklığı

2015 ORTADOĞU PAZARI BEKLENTİLERİ

- Ortadoğu’dan ülkemize gelen ziyaretçi sayısındaki artışın 2015 yılında da istikrarlı bir

şekilde artması bekleniyor.

- Türk turizmciler ve Ortadoğulu turizmciler 2015 yılındaki büyüme oranlarının çift haneli

oranlarda yaşanacağı beklentisi içinde.

- 2015’in ilk çeyreğinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi

sayısında yaşanan yüzde 10,6’lık artış beklentileri arttırıyor.

- Ortadoğu ülkelerinden turistik çıkışların ve ülkemize talebin ağırlıklı olarak bahar ayları ile birlikte artışa geçmeye başladığı dikkate alındığında ilk 3 aylık dönemde kaydedilen artışın önümüzdeki aylarda daha üst seviyelere çıkması yönündeki umutlar artıyor.