TÜRSAB 50 YAŞINDA!

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin kuruluşunun 50’nci yılına özel bir mesaj yayınladı.

TÜRSAB 50 YAŞINDA!

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya; “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, 1972 yılında 28 Eylül günlü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 1618 sayılı kanunla kuruldu. Yani tam 50 yıl önce bugün… Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını karşılamaya hazırlanırken Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bu yıl 50’nci yılını tamamladı. 50 yıllık bir kurum olmak 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin 50 yaşında bir kurumu olmak son derece önemli” diyerek konuşmasına başladı.

TÜRK TURİZMİ BUGÜN DÜNYADA ÖNEMLİ BİR YERE GELMİŞSE ŞÜPHESİZ BU BAŞARIDA EN BÜYÜK PAY SEYAHAT ACENTALARININ MESLEK ÖRGÜTÜ TÜRSAB’INDIR

TÜRSAB’ın 50’nci yılı vesilesiyle kamuoyuna bir açıklama yapan Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti: “TÜRSAB, geçtiğimiz 50 yılda anayasal bir kurum olarak Türk turizmine, Türkiye’nin turizmde geldiği noktaya erişmesine yadsınamayacak katkılar sunmuştur. Türk turizmi bugün dünyada önemli bir yere gelmişse şüphesiz bu başarıda en büyük pay seyahat acentaları ve onların meslek örgütü TÜRSAB’ındır. Her ne kadar 1618 sayılı kanun 1972 yılının Eylül ayında mevzuatta yerini alsa da seyahat acentası kavramı ve turizm pratiği 1930’lara dayanan bir geçmişe sahiptir.”

TÜRSAB, 12 BİNİ AŞKIN ÜYESİYLE DÜNYADA İKİNCİ BÜYÜK MESLEK ÖRGÜTÜDÜR

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya; “Turizmde başarı ivmesi, seyahat acentaları 1972 yılında 1618 sayılı kanunla meslek örgütüne kavuşunca hızla yükselmiş ve 50 yılda Türkiye, dünya turizminde söz sahibi hale gelmiştir. Bugün 50’nci yılını kutlayan bir kurumun başkanı olarak şunu inanarak ifade ederim ki TÜRSAB, Türk turizminin öncüsü ve lideridir. 12 bini aşkın üyesiyle TÜRSAB, turizm meslek örgütleri arasında dünyada ikinci büyük meslek örgütüdür. Emek, bilgi ve cesaretleri ile dünyanın her noktasına ulaşarak Türkiye’ye turist getiren ve ülkemizin insanlarını yurt dışına götüren, seyahat acentalarının önem ve değerini en başta devletin ve herkesin anlaması için 50 yıldır çalışan TÜRSAB, bugün önüne çıkan bütün engelleri aşacak güce erişmiştir” ifadelerini kullandı. 

TÜRSAB, TURİZM SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜ ÖRGÜTÜ OLARAK DA ÇALIŞMAKTADIR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin sadece seyahat acentalarının meslek örgütü olarak değil, Türk turizm sektörünün öncü örgütü olarak da çalıştığına işaret eden TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, “Bugün, nereye bakarsanız TÜRSAB’ı ülkemizi dünyada temsil ederken, turizm sektörünün diğer bileşenleri ile iş birliği kurarken, devletin turizm politikaları için görüş oluştururken, akademik çalışmaları desteklerken görebilirsiniz” diye konuştu.

50 YILLIK YASAMIZIN ÇAĞIN GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAMADIĞINI GÖRÜYORUZ

TÜRSAB’ın 50’nci yaşında çağa uygun, değişen ihtiyaçları karşılayan bir yasaya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Firuz B. Bağlıkaya; “50 yıllık tarihimizde edindiği bilgi birikimi ve kurumsal tecrübesiyle Birliğimiz, bir yandan kanunda kendisine tanınan yükümlülükleri hakkıyla yerine getirirken diğer yandan çeşitli sıkıntı ve sorunlarla da baş ediyor. Mevcut yasamızın Birliğe ve seyahat acentalarına dar geldiğini, çağın gereklerini karşılamadığını görüyoruz. Kanunumuzun günümüz anlayış ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yenilenmesi ile ilgili çalışmaların bundan üç yıl önce tamamlandığını ancak bir türlü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilmediğini hatırlatmaktan üzüntü duyuyorum. TÜRSAB’ın 50’nci yaşında yeni bir yasaya hakkı var. Çağa uygun, değişen ihtiyaçları karşılayan, mesleğimizi ve kamuyu koruyan, tüketici haklarına saygılı, uzmanlaşmayı özendiren, işlevsel ve etkin sigortaları düzenleyen bir kanunla gücümüz artacaktır. Gücümüzle beraber ödemeler dengesine katkımız da artacaktır” dedi.

SEYAHAT ACENTALARININ TEŞVİKLERLE DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Seyahat acentalarının teşviklerle desteklenmesinin önemine dikkat çeken Firuz B. Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti: “Unutulmamalıdır ki Türkiye’ye gelen her turist bir seyahat acentası aracılığıyla, seyahat acentalarından hizmet alarak ziyaretini gerçekleştiriyor. Herhangi bir teşvikten yararlanmaksızın çalışan seyahat acentalarının teşviklerle desteklenmesi halinde yapabilecekleri için 50 yıllık serüvenin sonuçlarına bakmak yeterlidir. Turizm gemisinin yelkeni, turizm ağacının kökleri ve gövdesi seyahat acentaları ve onların örgütlü gücünü temsil eden TÜRSAB turizmin ana direğidir.”

SEYAHAT ACENTALARI TURİZM SEKTÖRÜNÜN CAN DAMARIDIR

50’nci yıl mesajında seyahat acentası temsilcilerine de bir mesaj veren Bağlıkaya; seyahat acentaları için “Ülkemizin geleceğinde turizmin çok önemli bir rolü olduğunu biliyorsunuz. Sizler, turizm sektörünün can damarlarısınız. Bu sektörü yaşatanlarsınız” cümlelerini kullandı.

Firuz B. Bağlıkaya; “TÜRSAB’ın gücünü, büyüklüğünü seyahat acentaları ve kurumsal yapısı oluşturur. 50’nci yaşında TÜRSAB, 37 Bölge Temsil Kurulu, 16 İhtisas Başkanlığı ve her biri çok değerli fedakâr çalışanları ile dev bir kurumdur. Bizler, sizin seçiminizle göreve geldik. Kişiler gelip gidecek ancak TÜRSAB, daha çok 50 yıllar var olacaktır. Bu nedenle Birliğimizin gücünün, öneminin ve değerinin farkına vararak ona sahip çıkmak, saygınlığını korumak hepimizin ortak ödevidir. TÜRSAB’ı kuranlara, ona hizmet edenlere burada hangi sıfatla olursa olsun görev yapanlara minnet duyuyoruz. Onlara şükranlarımı sunuyorum” ifadeleriyle seslendi.