TUROYD BAŞKANI AKSU: ‘TURİZM YÖNETİCİLERİ BEYİN GÖÇÜNDE ‘

TUROYD BAŞKANI AKSU: ‘TURİZM YÖNETİCİLERİ BEYİN GÖÇÜNDE ‘
Aksu, “Turizm yatırımcıların hataları ve kriz nedeniyle Türkiye’deki yaklaşık 80 milyar dolar değerindeki tesislerin yöneticileri arasında beyin göçü başladı. Türkiye için umudunu yitiren turizm otel yöneticileri artık umudu yurt dışında arıyor” dedi.

Ali Can Aksu bu nedenle turizm sektöründe aralarında genel müdür, genel müdür yardımcısı ve satış pazarlama direktörlerinden oluşan bin 385 yöneticiyi TUROYD çatısı altında topladıklarını belirterek; “Türkiye turizminde yaklaşık 1,5 milyon kişi çalışıyor. Sektörümüz 50’nin üzerinde yan sektörü besliyor. Turizmin yarattığı istihdam inkâr edilemez. Ancak yaşanan krizle de işsiz kalan 400 bine civarında turizm çalışanı başka mesleklere kaydı. Turizmde istihdam eriyor. Turizmden ayrılanların yerine yenilerini yetiştirmek yıllar sürer. Şimdi bunlara yöneticilerin beyin göçü de başladı” diyor.

YÖNETİCİLER GİDİYOR

Yurtdışına giden yöneticilere Türkiye’nin ihtiyacı olduğuna işaret eden Aksu, “Şu sıralar Türk turizm yatırımlarının yüzde 60'ından fazlası işin ehli olmayan yöneticiler veya yatırımcının yakınları tarafından yönetiliyor. Mal sahipleri benim tesisim nasıl olsa lüks turist gelir anlayışında. Tesis altın kapı da olsa güler yüzlü kaliteli hizmet veremezsen bir daha kimse gelmez. İşinin profesyoneli olmayanlar nedeniyle, hizmet kalitesi açısından negatif ve olumsuz bir etki yaratıyor. Terzi bile ustalık belgesi olmadan terzi dükkânı açamazken, turizm yatırımcılarının da belge sahibi olması lazım.  Meslek yasası şart” diye uyarıda bulunuyor.

TÜRK TİPİ YÖNETİCİ TREND OLDU

Yaşanan bu durumun sektör açısından büyük bir risk taşıdığına da dikkat çeken TUROYD Başkanı Aksu, “Turizm krizlerden en fazla etkilenen sektör oldu.  Bu nedenle de hem işsiz kalan hem de geleceğinden endişe duyan yöneticiler rotalarını yurtdışına çevirdi. Ayrıca da Türk yöneticilerin oluşturduğu otel yönetim sistemi dünyanın birçok ülkesinde kabul edilir oldu. Türk otel yöneticileri dünyanın her tarafında hizmet vermeye başladı. Hepsi de çalışkanlıkları ve iş tecrübeleri ile çalıştıkları kurumların göz bebekleri oldu. Avrupalı ve ABD’li yönetici 8 saat mesai bitiminde telefonunu kapatır. Ulaşılamaz. Ama turizmde mesai saatinin ucu açıktır. Mesai işler bitince biter. Yabancılar da böyle bir çalışma prensibi yok. Bu nedenle dünya turizm sektöründe Türk yöneticiler trend oldu. El üstünde tutulur oldu.  Biz de TUROYD olarak son dönemlerde turizmde yaşanan sıkıntılara karşı birleştik ve birlikte projeler üretmeyi, hedefledik. Otel yöneticilerinin Türk turizm politikalarının oluşturulmasında söz sahibi olmak amacındayız. Türk otel yöneticileri dünyaya turizm dersi verecek düzeyde. TÜROYD çatısı altında yapacağımız çalışmalarda Türk otel yöneticilerinin değerini daha da artırmayı amaçlıyoruz. Bunun için de Rusya, İran, Çin ve Azerbaycan’a gidip temaslarda bulunduk. Söz konusu ülkelerde yöneticiliğin yanı sıra danışmanlık ve eğitim hizmetleri de vereceğiz"diye konuştu.