TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL MİRASI ÇOCUKLARA EMANET

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Kültürel miras koruyucuları pilot etkinliği Antalya’da başlatıldı.”

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL MİRASI ÇOCUKLARA EMANET

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirasının korumaya yönelik olarak erken yaşlarda farkındalık oluşturmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte pilot uygulamasını Antalya başlattıkları Kültürel Miras Koruyucuları Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı.

Antalya’nın Aksu ilçesindeki Banu-Ufuk Cömertoğlu İlkokulu’nda Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın da katılımıyla gerçekleştirilen tanıtım etkinliği öncesi çocukları sınıflarında ziyaret eden Bakan Ersoy, öğrencilerle sohbet etti. Bakan Ersoy, Kültürel Miras Koruyucuları Projesi’nin çocuklara anlatıldığı derse de iştirak etti.Bakan Ersoy, daha sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kültürel koruyucuları programının Antalya’daki pilot uygulaması için bir araya geldiklerini söyledi.

Anadolu’nun her yanında kültür varlıklarının bulunduğunu ve Türkiye’nin değerli bir hazineye sahip olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Bu hazinenin korunması için öğrencilerimize küçük yaşta verilecek eğitimlerle ancak mümkün olabiliyor. Çünkü şu ana kadar bulunmuş hazineler toplam kapasitenin yüzde 10’u bile değil. Birçoğu toprak altında veya Anadolu’nun çeşitli noktalarına yayılmış durumda.” dedi.

Bakan Ersoy, küçük yaşta çocukların ve gençleri eğitilerek, kültür varlıkları ve hazinelerin korunması ve gelecek nesillere aktarımının sağlanacağına dikkati çekerek,

“Bu kapsamda Antalya Müzemiz, Alanya, Side Demre Müzelerimizdeki uzman arkadaşlarımıza öncelikli olarak eğitim vereceklere Devlet Tiyatrolarında drama eğitimi verildi, sonrasında özellikle Antalya, Side, Perge, Syedra, Myra gibi ören yerlerine yakınlarındaki okullar seçilerek buradaki öğrencilere kültürel miras koruyucuları eğitimi sunulmaya başlandı.” diye konuştu.

İlk etapta 41 okulda 2 bin öğrenciye ulaşıldığını ifade eden Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

“Yıl sonuna kadar hedefimiz 10 bin öğrenciye ulaşmak. Öğrenciler için de zevkli bir eğitim oluyor. Oyun şeklinde verildiği için hem bir ders hem oyun şeklinde verildiği onların hafızalarında kalmasını da sağlıyoruz. Bu programı alan öğrenci arkadaşlarımıza bir kimlik kartı ve rozeti veriyoruz. İlgili defterlerini kitaplarını veriyoruz. Ve video içerikli eğitimlerle, animasyon programlarıyla yapıyoruz bunu. İki tane animasyon karakterimiz var, Defne ve Çınar. Defne ve Çınar’ın anlatımıyla uzman arkadaşlarımız bu eğitimleri tamamlıyorlar.”

Bakan Ersoy, hedefin bu yıldan sonra Millî Eğitim Bakanlığı ile bu projeyi Türkiye geneline yaymak olduğunu dile getirdi.

Kültür varlıklarının keşfedildiği andan itibaren korunması ve korunmuş eserlerin sergilenmesi sağlamak ve gelecek nesillere iletilmesinin nihai amaç olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “Bu bizim gelecek nesillere en önemli borcumuz. Bunu da yapacak olanlar küçük yaştan itibaren bu eğitimi alan gençlerimiz.” dedi.

Bakan Ersoy konuşmasının ardından çocuklara eğitimden memnun olup olmadığını sordu.  Çocukların “Evet” cevabı sonrasında Bakan Ersoy, “Kültürel miras koruyucu olduk mi şimdi hep beraber? Bu aydan itibaren ne yapıyoruz. Önce müzelere gideceğiz, kültürel varlıklarımızı tanıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu eğitimi alan çocukların diğer arkadaşlarına da örnek olmasını istedi.