TURİZMDE YASADIŞILIĞIN ÖNLENMESİ KANUN HÜKÜMLERİNİN GEREĞİNİN ETKİN UYGULANMASIYLA MÜMKÜNDÜR.
Turizmin yapılabilirliğine katkı sağlamak amaçlı olarak yapılan yasal çalışmalar sonucunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ulaştırma Bakanlığı, T.C. Çalışma Bakanlığı, TURSAB ve belediyeler tarafından cezai işlem uygulanır hale gelmiştir. Antalya Rehberler Esnaf Odası olarak, Turizmin pozitif gelişimi ve sektördeki kayıt dışılığı ve mevzuatlara aykırı faaliyetleri önleyebilmek adına, oluşturulan komiyonlara T.C. Çalışma Bakanlığı ve T.C. Maliye Bakanlığının yetkililerinin de katılımının sağlanmasına yönelik çalışmalarda bulunulmaktadır. Turizm içindeki istihdamı kaçak çalışanlar ve/veya ülke vatandaşları dışındakilerine yaptırılması ülkemizdeki işsizlik seviyesini artırmaktadır. Bunun önlenmesine yönelik T.C. Çalışma Bakanlığının bu ekipte bulunması zaruridir. Kaçak acenta ve Kaçak rehberlik faaliyetleri ülke ekonomisine büyük zararlar vermekte ve kayıt dışı ekonomiyi körüklemektedir, bunun önlenmesi ve ülke ekonomisinin zararının en aza indirgenmeside T.C. Maliye Bakanlığının görevidir. Turizmde kaçak yapılan her çalışmanın; ülke ekonomisini ve istihdamı engellemesi nedeniyle,denetimlerin gerekliliğini ortaya çıkartmakla birlikte, yalnızca denetimlerin yapılması, yani sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı yaşanan tecrübelerle sabit olduğundan, denetimleri işlevselleştirme yönünde yararları söz konusu edilince caydırıcı etkiyi artırmak için denetim tutnaklarına yapılan yasal çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması, kaçak faaliyetlerin en aza indirgenmesinde yardımcı olacaktır. Bu güne kadar tutanak sonuçlarının açıklanmaması bu faaliyetlerde bulunanlara güç vermiştir. Kaçak rehberlik faaliyetleri genellikle,tur varış noktasına tur araçlarıyla hareket halinde yapılmaktadır. Her aracın başına bir denetleme elamanı koymak mümkün olamamaktadır.
Denetimlerin yapılabilirligi ise uzman denetmen, uygun çalışma takvimi ve yeterli teknik alt yapı ve fiziki koşulların sağlanabilmesi durumunda, merkezden ve yerelde oluşturulan ekiplerin çalışabilirliğine bağlı olarak olası olmaktadır veya ülkemizin cografi genişliği ve yapılan turizmin çeşitliliği düşünülünce bazı bölgelerde hiç yapılamamaktadır.
2007 yılı içinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve il Kültür Turizm Müdürlüklerinin Başkanlığında ve TURSAB, Antalya Turist Rehberler Odası’nın katıldığı denetimlerde tutulan tutanakların sonucunda yapılan yasal işlemlerin açıklanmasını beklemek en doğal hakkımızdır. Turist rehberlerinin esnaf odası olarak üyelerimizin yasal çalışabilirliğine destek veren çalışmalarda birincil hedefimiz ülkemizin turizmden kazanımlarını artırmak, Profesyonel Turist Rehberlerinin haklarını yasal zeminde savunmaktır.
Turizm sektöründe yapılan kaçak bir faaliyet sektörün tüm kuruluşlarını bire bir etkilemektedir. Sonuçları itibariyle ülkemizde turizmin yapılabilirliğine sekte vurmaktadır. Turizmin ülke ekonomisine ve istihdamına etkisi arttırmak, yapılabilirliğine katkı sağlamak kamu kurum-kuruluşların ve meslek örgütlerinin ortak bir platformda buluşmasıyla mümkündür. Seyahat acentaları adına denetim çalışmalarında bulunan TURSAB bu tutanaklara cezai işlem yapılması aşamasında bizi yalnız bırakmıştır. Adeta yasal çalışmayan acentaları destekler durum sergilenmektedir.Sektörün iç disiplini keyfekeder uygulamalara teslim edilmiştir.Tur Denetimlerinde TURSAB, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte ortak imzalarımız vardır .Ancak,Tutulan tutanaklarla ilgili geçmişte olduğu gibi günümüzde de yasal çalışmaların gereğinin yapıldığı yönünde henüz bir taraf olarak bildiri yapılmamıştır.Tutanaklara yasal işlem yapılamadığı durumda,denetim çalışmaları anlamını yitireceği gibi katılımcıların varlığını sorgulatan bir zaafiyet söz konusu olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur." dedi.