TURİZMDE BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI NELER?

TURİZMDE BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI NELER?
Gülümsemek:
Büyülü bir davranıştır, bulaşıcıdır, gülümsemek başarının anahtarıdır , sorunun çözümüdür. Iyi niyet ifade eder, karşıdaki insanı rahatlatır, değer verildiğini hisseder, önemsendiğini görür, güzel ve kaliteli hizmetin göstergesidir, her türlü sorunun çözümünü açar. Misafirler asık suratlı hizmetin bedelini ödemek istemezler, çalışan kişilerin daima yüzleri gülmelidir, gülümsemeyi bilmelidir bunu başaramazsanız turizm sektöründe yeriniz yoktur.

Empati kurup kendini iyi ifade etmek:
Daima misafirin duygularını, içinde bulunduğu durumu ve nasıl hissettiğini kendisinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakmalı, o kişiyi doğru olarak anlamalı , yüz mimiklerini ve beden hareketlerini olumlu kullanarak onu doğru anladığını, ses tonu ve sözlü olarak da ifade etmeklidir. Çok basit konuları bile misafir gibi düşünüp olaylara ve durumlara misafirin gözünden bakabilmeyi öğrenmeli, savunmaya geçmeden sakin ve sabırlı olunmalıdır.

Yenilikleri takip edip sürekli gelişim halinde olmak:
Turizm sektörü dinamik bir sektördür ayakta olmak ve rakipler arasında en iyisi olmak sürekli yenilikleri takip etmek gerekir. Misafirler değişikliğe, yeniliğe memnun olur ve heryerde konuşur, prestijinizi arttırır, farkında olmadan sizin reklamınızı yapar. Marka değerini yükselir. Aynı zamanda personelin de kendi alanında kendini geliştirmesi lazım. Her gün aynı şeyleri yapmak hem psikolojik rahatsızlık verir hem de sıkıcı bir durumdur. Hergün yapılan işleri keyifli hale getirmek insana değer katar. Araştırma , inceleme ve gözlem turizm sektörü personeli için vazgeçilmez bir konudur.

Dürüstlük ve açık sözlülük:
Sözünü yerine getirmeyen ve hatalı bilgiler veren birinin turizm sektöründe yeri yoktur. Otel bir evdir, misafir oteli ve personelini benimser , kendi ailesi yerine koyar ancak o bünyenin içinde dürüst ve net olmayan birilerinin aynı hanede olmasından rahatsız olur. Tekrar gelmez. Fazla ve gereksiz konuşulmasını sevmez. Hatayı düzeltmek için daha sonradan yapılan davranışlar, eklenen sözler, hareketler misafiri üzer, güveni sarsılır. Konuştuğunuzu iyi ifade etmek ve karşındakinin anlayıp anlamadığını bilmek, çözmek çok önemlidir.

Sadakat aidiyet ve liyakat:
Turizm işletmeleri personel ararken başvurularda adaylarda aranılan en temel özellik bir kişinin aynı işyerinde uzun süre çalışıyor olması, personelin süreklilik arz etmesi. Kısa sürelerle kolay iş değiştiren personel sektörde sevilmez. İşi benimsemek, sahiplenmek önemlidir. Bu işyeri benim, bizim, düşüncesi ile çalışmak hem turizm sektörüne hem de misafirlere faydalı olacaktır.

Pratik ve çözüm odaklı olmak:
Unutulmamalı ki zaman değerlidir. Misafirlerin istekleri en kısa zamanda çözülmelidir. Pratik ve memnuniyet odaklı çalışmak misafiri mutlu eder ki turizm işletmesini özel kılan çözümcül ve proaktif yaklaşımlı personeldir. Problemlerle ilgilenmek işimizin büyük bir parçası. Çözdüğümüz her sorun bize haz verecek, bir şeyler öğretecektir ve profesyonel hayatımıza büyük katkılar sağlayacaktır. Kendini bu konuda geliştirmelisiniz. Pratik yapmaktan tecrübe edinmekten korkmayın. Sorun odaklı ve çözümsüz olmayın. Sorulan sorulara soru ile cevap vermeden en kısa yoldan anlatmaya ve davranmaya dikkat edin.

Misafir Her Zaman Haklıdır:
Asla misafire yukarıdan, küçümser bir ifade ile tavır almayın, konuşmayın. Alçak gönüllü olun. Konuşurken ilginizi başka bir işe ve kişiye çevirmeyin. Tümüyle ona odaklanın. Onu ciddiye aldığınızı hissetmesini sağlayın. Ona değerli olduklarını hissettirin. Tümüyle ona katılmanız veya aynı fikirde olmanız gerekmiyor ancak ; ama, fakat, hayır kelimelerini kullanmadan çözümcü olun. Misafirlerden ve onların sorunlarından kaçınmayın. Özür dileyin, anlayışlı olun ve empati kurun. Unutmayın ki kızgın misafirler çoğunlukla öfkelerinin nedeni olarak bir olayı gösterirler, onlar kendilerine göre haklıdır, yaklaşımlarınız sıcak ve ilgili olsun.