Turizmcilerin kur feryadı: ''Bıçak kemiğe dayandı! ''TÜROFED Başkanı Barut: ''Sürdürülemez noktaya geldik''
Turizm sektörünün 2000-2005 döneminde önemli bir gelişme gösterdiğini, bu gelişmenin moralleri düzelttiğini ve yatırımları canlandırdığını anlatan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, şunları söyledi;
“Ne yazık ki, bugün sürmekte olan bu yatırımlar ve yatırım dolayısıyla kullanılan krediler de riskimize eklenmiştir. Sektörün kullandığı kredilerde, ödenmeyen kredi oranı yüzde 2-2.5 seviyesindedir. Bu oldukça iyi bir tablodur. Bu güzel tablonun bozulmasını istemiyoruz. Sektörün kullandığı kredi tutarı 9 milyar dolar düzeyinde. Kurların böyle devam etmesi, kredi geri ödemelerini de riske sokmaktadır.
Önümüzdeki yıl 25 milyon yabancı turisti ağırlamayı hedefliyoruz. Bu sayıyı yakalayacağımıza da inanıyoruz. Ancak bu artış neye yarayacak? Dolar yüzde 20 değer kaybetmiş. Bu durumda nasıl kazanacağız, işlerimizi nasıl sürdürebileceğiz? Yüzde 20’lik kur kaybını nasıl kompanse edeceğiz? Bunu başarabilmek için sihirbaz olmak lazım. Bu da bizim bildiğimiz bir şey değil.”
“Hükümeti ve Merkez Bankası’nı döviz kurları dolayısıyla uyarıyoruz” diyen Barut, “Dolar 2-2,5 YTL olursa kriz çıkar deniyor. 1 YTL’ye ya da altına düşmesi de bizim için krizdir. İhracat başta olmak üzere döviz kazandırıcı faaliyette bulunan bütün sektörler için krizdir. Döviz kurlarındaki artışlarda piyasaya müdahale ediyorlar da, düşünce neden etmiyorlar?” şeklinde konuştu. Son 5 yılda turizm ikliminin iyiye gitmesi üzerine yatırımlar konusunda cesaretlendiklerinin altını çizen Barut, “Yatırım riskine bu nedenle girdik. Ancak son 5 yıldır kur baskısı altında yaşıyoruz” dedi
Çeşitli yöntemlerle sektörün desteklenebileceğini anlatan Barut, bunlardan birinin istihdam üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi olduğunu belirterek, “Madem AB’ye üye olmak istiyoruz. O halde istihdam üzerindeki yükler AB ülkeleri seviyesine indirilsin” talebinde bulundu. Barut, istihdam üzerinde yükler hafifletilerek, kur kaybının hiç olmazsa bir bölümünün telafi edilebileceğini söyledi.
Toplantıda sektörün gündemindeki konular değerlendirildi. TÜROFED Yönetim Kurulu üyeleri, sektörel eğitim, Anadolu’daki turizm yatırımları konularında bilgiler verdiler.
Toplantıda açıklanan verilere göre, bu yılın Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 22 milyon 322 bin 736 kişi oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.15 oranında bir artışa karşılık geliyor. Yılın son bir aylık döneminde gelecek yabancı ziyaretçilerle 2007’de Türkiye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 23 milyona ulaşabilecek.
Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında Almanya 3 milyon 977 bin kişi ile ilk sırada bulunuyor. Almanya’yı 2 milyon 405 bin kişiyle Rusya Federasyonu izliyor.