TATİL BÖLGELERİNDE ELEKTRİK TÜKETİMİ REKOR SEVİYEDE YÜKSELİYOR

Sıcaklıkların her geçen yıl artmasıyla birlikte elektrik tüketiminde de artış yaşandığı görülüyor.

TATİL BÖLGELERİNDE ELEKTRİK TÜKETİMİ REKOR SEVİYEDE YÜKSELİYOR

Özellikle Türkiye’de hem sıcaklığın daha yüksek olmasından, hem de yaz aylarında büyük şehirlerden yazlık bölgelere gidenlerin sayısının artması ile birlikte yazlık bölgelerdeki elektrik tüketiminde kış aylarına göre ciddi bir artış görülüyor.

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com’un aktardığı bilgilere göre, Toroslar, Gediz, Aydem ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgelerinde yaz aylarında elektrik tüketimi yükselirken Boğaziçi, Başkent ve Uludağ elektrik dağıtım bölgelerinde ise düşüyor.Yaz aylarında tatil bölgelerinde elektrik tüketimi her yıl diğer aylara göre artış gösteriyor. Sıcakların giderek arttığı Türkiye’de özellikle Ege bölgesi ve güney kesimlerde elektrik tüketimi artış gösteriyor. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden yazlık bölgelere gidenlerle birlikte yazlık bölgelerde artan nüfus elektrik tüketimine de yansıyor. Ayrıca sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima, vantilatör, buzdolabı, dondurucu gibi elektronik cihazların daha fazla çalışması da elektrik tüketiminin artmasında rol oynuyor.

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com’un aktardığı bilgilere göre, İzmir ve Manisa Gediz bölgesinde, Aydın, Denizli ve Muğla Aydem bölgesinde, Antalya, Isparta ve Burdur ise elektrik dağıtımında Akdeniz dağıtım bölgesinde yer alıyor. Gediz, Aydem ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgelerinde yaz aylarında elektrik tüketimi yükseliyor. Yaz aylarında sıcaklıkların genellikle ülke ortalamasının üzerinde olduğu Toroslar bölgesindeki artış da dikkat çekiyor. Büyükşehirleri kapsayan Boğaziçi, Anadolu Yakası, Başkent ve Uludağ elektrik dağıtım bölgelerinde tüketimin düştüğü ya da artışın ortalamanın altında kaldığı görülüyor.

Muğla, Aydın, Denizli ve Akdeniz Bölgesi’nde tüketim yükseliyor

encazip.com tarafından derlenen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) geçmiş dönem elektrik tüketim raporlarına göre Muğla, Aydın ve Denizli şehirlerini kapsayan Aydem bölgesinde ve Antalya’yı içine alan Akdeniz dağıtım bölgesinde temmuz, ağustos ve eylül aylarında elektrik kullanım miktarının düzenli olarak yükseldiği görülüyor. Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak illerini kapsayan Başkent dağıtım bölgesinde ve Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini kapsayan Uludağ dağıtım bölgesinde ise yaz aylarında kullanılan elektrik miktarı azalıyor. 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’da ise elektrik tüketiminde sınırlı da olsa bir azalma oluyor ve yaz aylarındaki artış ülke ortalamasının çok altında kalıyor.

Tarım ve ticarethane tüketiminde de artış

Meskenlerde Antalya, Muğla ve İzmir’de temmuz, ağustos ve eylül aylarında elektrik tüketimi her yıl artıyor. Otellerin ve tatil köylerinin yoğun olduğu Antalya, İzmir ve Muğla’da temmuz, ağustos ve eylül aylarında ticarethane tüketiminde yüzde 237 oranına kadarlık bir artış yaşanıyor. Ağustos ve temmuz aylarında, her mevsim yağış alan Karadeniz Bölgesi hariç her bölge ve şehirde tarımsal elektrik tüketiminde artış gözleniyor. İl bazında bakıldığında ise Antalya, Hatay, Adana, Muğla ve İzmir her yıl yaz aylarında elektrik tüketimi en çok artan iller arasında.

Büyükşehirlerden yazlıklara göç elektrik tüketimine direkt yansıyor

Yaz aylarındaki elektrik tüketiminin en çok yazlık bölgelerde olmasının nedenini açıklayan encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, şunları söyledi:

“Ülkemizde yaz aylarında elektrik tüketimi hemen hemen her yıl artıyor. Bunun arkasındaki en büyük neden ise artan sıcaklıklar nedeniyle kullanımı yaygınlaşan klima veya vantilatör gibi iklimlendirme aletleri. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan yazlık turizm döneminde yazlık bölgelerde elektrik tüketiminin artması ve aynı dönem için büyükşehirleri içine alan dağıtım bölgelerinde elektrik tüketiminde önemli bir yükselme olmaması, hatta düşüş olması yaz aylarında nüfusun güney bölgelere doğru kaydığını gösteriyor.”