SİDE’DE TARİHİN İÇİNE ÖZGÜR ADIMLAR

Manavgat Belediyesi, binlerce yıllık Antik Side’nin yayalaştırılması çalışmasını tamamladı.

SİDE’DE TARİHİN İÇİNE ÖZGÜR ADIMLAR

Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in aldığı radikal kararlarla da antik yol, araç giriş çıkışına da kapatılarak, yerli ve yabancı turistlerin tarihi izleyerek özgürce yolda yürüyebilmesi sağlandı. Yapılan işler, açık hava müzesi niteliğindeki Side’de “Tarihi adımlar” olarak nitelendirildi.

ANTİK SİDE YAYALAŞTI

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, dünya turizminin gözbebeği Side’de,  Kentsel Tasarım Projesi’nin 3. Etabı olan, Side giriş yolunu yayalaştırma çalışmalarını tamamladı. Manavgat Belediyesi, Antalya Valiliği YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), Side Müze Müdürlüğü ve Side Kazı Başkanlığı işbirliği ile yürütülen projede, Antik Side giriş yolu, doğal diyabez taş, traverten ve bej mermer taşları ile döşendi. Manavgat Belediyesi, yoldaki çalışmalarını, aydınlatmalar ve nar ağaçları dikerek tamamladı. Çalışmalar kapsamında Manavgat Belediyesi’ne ait Zabıta Müdürlüğü kontrol noktası da, girişteki otopark kısmına alınarak bölgeye yeniden bir çeki-düzen verilmiş oldu.

ÜCRETLER UKOME KARARIYLA

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, binlerce yıllık tarihi içinde barındıran dünyaya mal olmuş Antik Side’de radikal adımların atılmasına da öncülük etti. Çalışmalarda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin 25.12.2019 tarih ve 2019/12-706 Sayılı Genel Kurul Kararı ile Side Otogarı ile Antik Yarımada arasında yeniden trafik düzenlemesi yapıldı. Kararla Antik Side girişi, her türlü aracın giriş ve çıkışına kapatıldı.Böylece Side Müzesi ve Antik Tiyatro giriş kısmında yaşanan trafik ve görüntü kirliliğinin de önüne geçilmiş oldu.Aynı kararda belirtilen 2.5 TL’lik ücret tarifesi ile Manavgat Belediyesi’nce otogar ile Side Antik yarımadası arasında taşımacılık yapılmasına karar verildi.

SİDE’MWAY’LAR HİZMETTE

Bunun üzerine harekete geçen Manavgat Belediyesi Side Garajı’ndan Antik Side’ye ulaşımı sağlayacak olan ring araçlarını yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sundu. Günde 10 binlerce turistin giriş çıkış yaptığı Side’de, sabah 08.00 ile akşam 19.00 arasında 2 adet“SİDE’MWAY” adı verilen tren görünümlü araç, akşam 19.00 ile sabah 04.00 arasında ise 2 adet SİDE’MWAY ve 2 transfer otobüsü olmak üzere toplam 4 araç vardiyalı olarak çalışmaya başladı. UKOME Kararı ile Antik Side’ye girmek için transfer aracını kullanmak isteyen yerli ve yabancı turistler, kişi başı 2.5 TL, öğrenciler 1 TLödeyecek. Transfer araçlarını 0-6 yaş çocuklar, engelli vatandaşlar, şehit ve gazi yakınları ücretsiz yararlanabilecek. Ayrıca esnaflarve Side Antik kent içinde yaşayan vatandaşlar, belgelemeleri halinde 100 TL karşılığında abonelik kartı çıkartarak 1 yıl boyunca kartlı biniş yapabilecek.

ÜCRETSİZ OTOPARK HİZMETİ

Bu arada Antik Side’ye girmek isteyen vatandaşlar, otogar bölgesinde bulunan 500 araçlık ücretsiz otoparktan faydalanabilecek. Bundan sonra ise yerli ve yabancı turistler Side içine, ister araç trafiğine kapatılarak özgürleşen yaya yolundan tarih içinden yürüyerek, isteyenler ise belediyenin SİDE’MWAY hattını kullanarak ulaşabilecek. Girişteki bilet noktasında vardiyalı görev yapanbelediye personelleri, hem vatandaşları, sosyal mesafe ve maske konusunda uyaracak hem de biletleri temin edecek. Turlar vasıtasıyla Side Antik Kenti’ne gelen yerli ve yabancı turistlerin SİDE’MWAY ücretleri,turist rehberleri tarafından topluca ödenerek araçlara kolayca binişleri sağlanacak.

SÖZEN; “KARAR ve KURALLARA UYULMASINI RİCA EDİYORUZ”

Side’nin yeni giriş yolu, yerli ve yabancı turistlerden de tam not aldı. Side’nin tarihi dokusuna uygun bir şekilde yayalaştırma projesini hayata geçiren Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side Müzesi ve Antik Tiyatro giriş kısmında yaşanan trafik ve görüntü kirliliğinin de önüne geçildiğini söyledi. Başkan Şükrü Sözen, “ Side’ye artı değer katan Antik Side Kentsel Tasarım Proje’mizin 3. Etabı olan Side’mizi yayalaştırma projemizi, tamamladık. Zabıta Müdürlüğü kontrol noktamızı otopark girişine çekmek suretiyle yaptığımız projemizde, Müze ve Antik Tiyatro kısmını da trafik açısından rahatlattık. Dünyanın tüm antik kentlerinde benzer uygulamalar var. Bizim Side’mizde yıllardır bunu hak ediyordu. Açık hava müzesi niteliğindeki Side’mizi turistler özgürce yürüyebilecekleri yolda artık daha rahat izleyebilecek. Tek ricamız halkımızın alınan kararlara ve kurallara uymalarıdır. Maske ve mesafe kurallarına da son derece büyük önem veriyoruz. SİDEM’WAY’lardamaske kuralına uyulmasını özellikle rica ediyoruz. Çalışmalarımızda bizden desteklerini esirgemeyen Antalya Valiliğimize, esnaflarımıza ve Side’de yerleşik yaşayan tüm halkımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.