SEYEHATTE ONLINE ALIŞVERİŞ ARTIYOR

Akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla seyahat ve tatil alışverişleri de internete kaydı. Online seyahat asistanı bavul.com’un  verilerine göre, tatil ve bilet için fiyat ve rezervasyon  araştırmalarını akıllı telefon ve tabletlerden yapıp, alışveriş işlemini ise işyerimizde ya da evimizdeki sabit bilgisayarlarda tamamlıyoruz.

Yakın gelecekte tatil planları için turizm şirketlerinin ofislerine gidip broşürden tatil mekanı seçmek ya da uçak bileti almak tarihe karışacak. Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen internet kullanımıyla, seyahat alışverişlerinin de büyük oranda bilgisayar ortamında gerçekleştiğini kaydeden online seyahat asistanı bavul.com’un Türkiye Müdürü Mazhar Özsoy, özellikle tatil ve uçak bileti alımlarında online işlem yapıldığını belirtti. Özsoy şöyle dedi:

“Online seyahat ilk kez ABD’de başladı. Dünyada hızla yayıldı ve Türkiye’ye de 2000’li yılların başında girdi. ABD’de online  seyahat sektörü yüzde 70’lerde. Türkiye’de ise henüz yüzde 25. Ancak bu oran her geçen gün artıyor, yıl sonuna doğru bu rakamın yüzde 50’lere, 2020 yılında ise yüzde 75’lere ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yakın bir zamanda artık turizm şirketlerinin bilet kesen ofisleri kapanacak yerini sadece  online işlemler yapan ofisler alacak.”

İspanyol Fon şirketi GED Capital’in Türkiye’deki yatırımı bavul.com’un mobil uygulamalarını 320 binden fazla kişinin kullandığını, IOS ve Android üzerinden indirilme sayısının ise 300 bin olduğunu kaydeden Özsoy, online seyahat alışverişlerinde tüketicinin bir çok avantajdan yararlanabildiğini belirtti. Özsoy şöyle dedi:

“Mobil uygulamalarda tüketiciler, kendilerine sunulan kampanya ve avantajlardan yararlanıyor. Örneğin, bavul.com’da 700’den fazla yabancı havayolu ve 250 bin farklı otel var. Bunun gibi kullanıcı oturduğu yerden hızla karşılaştırma yaparak, en uygun fiyatı ve yer müsaitliğini görebiliyor.  Turizm ofislerini dolaşmak için vakit kaybetmiyor. Ayrıca, indirim, kampanya ya da yenilikleri anında öğrenebiliyor.”

Tatil araştırması mobil cihazlardan yapılıyor

Seyahat ve tatil araştırmalarının daha çok akıllı telefon ve tabletlerden yapıldığını da belirten Özsoy, tüketici kullanım alışkanlıkları hakkında da bilgi verdi. Özsoy, şöyle konuştu:

 “Araştırmalar akıllı cep telefonlarından ya da tabletlerden yapılıyor. Ortalama 3 farklı siteye girilip karşılaştırma işleminden sonra, alışveriş evdeki ya da işyerindeki sabit bilgisayardan tamamlanıyor. Uçak bileti daha çabuk alınırken, tatil ve otel alışverişlerinde online araştırmalar için daha uzun vakit harcanıyor. Ayrıca hafta sonu araştırma yapılıp, hafta başı özellikle sabah saatlerinde alışveriş tamamlanıyor.”

Online seyahatte bunları yapıyoruz

-Saat sabah 09.00'da online işlemlere başlıyor, akşam 21.00'de alışverişi kesiyoruz. Akşam 21.00’den sonra internetten seyahat alışveriş faaliyetleri çok az. Sabah tercih ediyoruz.

-Erken rezervasyon ilgi görüyor. Tatili 3 ay önceden planlayıp erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmayı seviyoruz.

-Kampanya ve indirimler takip ediliyor, varsa indirim ve kampanyadan mutlaka yararlanılıyor.

-Erken rezervasyon yapmayanlar, yaz tatillerini iki hafta önce ayarlıyor. Yani son dakikacı denilen kişiler de en az 2 hafta önce biletlerini online alıyor.

-Kredi kartı ile kampanyalı ve  taksitli ödemeler tercih ediliyor.

-Daha önce kullanan tüketicilerin görüşleri, yorumları  ve verdiği puanlar dikkate alınıyor.

-Call center aranarak ek bir indirim talep ediliyor.

-İnternetten online alışveriş ve ödeme konusunda herhangi bir güvenlik endişesi  yaşanmıyor.

-Memnuniyet duyulması durumunda mutlaka eş-dost ahbaba tavsiyede bulunuluyor. Ve arayan kişiler, bu kişilerin referanslarıyla indirim istiyorlar.

-Tatil dönüşü minik magnet alıp, call center'daki müşteri temsilcisini arayıp, ziyaret edenler var.

-Call center'da daha önce görüşülen müşteri temsilcisi özellikle isteniyor.