SEKTÖR BU KONGREDE BULUŞTU

11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi sektörü Antalya'da buluşturdu.

SEKTÖR BU KONGREDE BULUŞTU

AKTOB’un düzenlediği 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya-Kunda’daki Nirvana Cosmopolitan’da başladı. Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı kongre AKTOB Başkanı Erkan Yağcı’nın açılış konuşması ile başladı.

ERKAN YAĞCI: “2022 İÇİN BEKLENTİLER OLUMLU”

Başkan Erkan Yağcı kongrenin açılışında şunları söyledi: “AKTOB Türk turizmini büyüme sürecinde sektörün sesi olmuştur. Bizler sektörün geleceğinde vizyon oluşturan birlikleriz. Bu kongrenin 11.’sini düzenliyoruz. Bu kongrede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Covid-19 aşısının küresel anlamda yaygınlaşması ile kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılmış ve uçak seferleri başladı. Yaptığımız çalışmalarda Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, İçişleri Bakanımıza, Dışişleri Bakanımıza, Sağlık Bakanımıza, meslek birliklerine bu zor dönemde katkıları için birliğimiz adına teşekkür ediyorum.

Salgının başından bu yana yapılanların takdir edilmesi gereken bir dönem yaşıyoruz. Turizm hareketlerini konuşurken salgın yokmuş gibi düşünmemeliyiz. Turizm hareketlerini başlatmak için çok yoğun çaba harcadık. Bu noktada Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a ayrıca çok teşekkür ediyoruz.

İnsan kaynaklarımızı korumak en önemlilik konumuz oldu. Turizm sektörü toparlanırken sektörün gelecekte daha sağlam olabilmesi için hareket etmeliyiz. Riske dayalı çözümler bulmak çok önemli. Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir toplantıda krizden en çok etkilenen turizm sektörünün toparlanması ve dayanıklılığı için desteklerin devam edeceği bildirildi. Seyahatlerin sorunsuz olması hedefleniyor. Bu da gelecek için bizi umutlandırıyor. İş birliği ve koordinasyon krizlerin en önemli argümanıdır. Sağlık ve hijyen aynı kararlılıkla sürdürülmelidir.

Bu kadar kısa sürede toparlandıysak devletimize ve sektörümüze güvenimizden kaynaklanmaktadır. Turizmin çeşitlendirilmesi, sezonun uzatılması gerekmektedir. Oyunun yeniden kurgulandığı bu dönemde turizm hedeflerimizi gerçekleştirmede birincisi yönetişim, ikincisi finansman ve üçüncü nokta da sistemler ve araçlar önemlidir. TGA, esnek ve hızlı hareket edebilmiştir.

Sağlık ve iklim krizleri ile dengesi bozulan dünya için turizmi sürdürülebilir kılmalıyız. Daha dayanıklı bir turizm için ortak bir vizyon oluşturabiliriz. Turizmci çevreye saygılıdır. İnsanlar huzur içinde eğlenmek istiyor. Bunun için mutfağından ön bürosuna sunulan hizmetlerin sürdürülebilir olması gerekiyor. Yetenekli işletmeler ve yetenekli destinasyonlar önemlidir. Söylem ve eylemi birlikte yaratmak gerekiyor. Turizm 50’den fazla sektörden mal ve hizmet alıyor. Pandemi olmayınca bu sektörler de durdu. 2022 için beklentiler olumlu. Dibi gördük artış çıkışa geçiyoruz.

Pandeminin üstesinden geldik ve geleceğin turizmi için çalışacağız.”

MUHİTTİN BÖCEK: “KONAKLAMA VERGİLERİNDEN YEREL YÖNETİMLERE KAYNAK AKTARILMALIDIR”

Başkan Erkan Yağcı’nın açılış konuşması sonrasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek kürsüye çıktı. Başkan Böcek: “Türkiye’nin albı Antalya’ya hoş geldiniz. Turizmin geleceği burada ele alınacak. Turizm sektörü açısından önemli bir yeri olan kongreye destek olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Antalya turizmde öncü olmaya her daim hazır bir kenttir. Turizm meşalesini yakan Turgut Özal’ı rahmetle anıyorum. Turizme katkı koyan herkese sonsuz teşekkür ediyorum.

Turizm için çevre baskısı önlem alınmazsa büyük bir tehdit oluşturabilir. Kentin ve turistik merkelreni alt yapıları burada çok önemli. Turizmin gelişimini dikkate alacak şekilde bunlar planlanmalıdır. Bunun için de ek kaynaklara ihtiyaç vardır. TGA paylarından ve konaklama vergilerinden yerel yönetimlere kaynak aktarılmalıdır. Bu konuda Turizm Bakanımızdan destek istiyoruz.” dedi.

ERSİN YAZICI: “SAĞLIKLI TURİZM BU YILKİ RAKAMLARIMIZI YÜKSELTTİ”

Antalya Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmasında şunlara değindi: “Resort Turizm Kongresi’nde sizlerle birlikte olduğum için kendimi mutlu adlediyorum. Önümüzdeki yıllarda Türk turizmini bekleyen sorunları tartışmak, kararlar vermek ve bu kararlar doğrultusunda oluşturulacak politikalar için en doğru yerdeyiz. Turizmin başkentiyiz. Türk turizminin önderi olan Antalya’dayız. Antalya olarak geçen sene Turizm Bakanlığımızın liderliğinde Güvenli Turizm Sektifikası ile bu şehirde tüm paydaşlarla birlikte dünya standartında sağlıklı bir şekilde turizmin nasıl olacağını gösterdik. Bu sene 8 milyon 861 bini bulduk. Geçen sene gösterdiğimiz sağlıklı turizm bu yılki rakamlarımızı yükseltti. Gelecek sene çok daha yüksek miktarlarda hatta 20219 yılını geçerek daha fazla misafir ağırlayacağımıza inanıyorum.

Turizm için şehrin tüm değerlerini ayağa kaldırmaya devam ediyoruz. Kültür varlıklarımızı gelen misafirlere sunmak adına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yapılan her şey insanlar için yapılıyor. İnsanlara hizmet vermek için bu sektördeyiz. Bu sektör için insanlara ihtiyacımız var. Bir ay önce şehrimizde bir eğitim projesi başlattık ve bu çalışma ile sektörümüze dokunacağız. Kalifiye insan yetiştirmek için gayret içindeyiz ve bütün ilçelerimizde hareket başladı. Turizmi ileriye taşımak için insan kaynağı oluşturacağız. AKTOB Başkanı Erkan Bey ve ekibine bu kongre için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kongremiz ülkemiz ve turizm için hayırlı uğurlu olsun.”

VOLKAN BOZKIR: “TURİZM MİLYONLARCA İNSANA GEÇİM KAYNAĞI OLUŞTURUR”

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır ise şöyle konuştu: “Sürdürülebilir turizm turistler kadar ev sahibi toplulukların ihtiyacını gözetir. Sürdürülebilir turizm, sosyal ve kültürel değerler korunarak kalıcı bir fayda sağlar. Turizm milyonlarca insana geçim kaynağı oluşturur. Sürdürülebilir turizm için bilinç oluşturulması gerekmektedir. Global turizm etiği kurallarına bağlı acenta sayısının arttırılması, seyahat Acentaları için sertifikasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi, tedarikçilerin de sisteme eklenmesi sürdürülebilir turizmin gelişmesi için yapılmalıdır. Kültürel ve tarih değerlerin korunması, turizmin çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir turizmin tanıtılması, STK’ların bilinçlendirilmesi, alt yapı ve çevresel sorunların çözümlenmesi sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Bugünkü anlayışımızla devam edersek BM kalkınma hedeflerine 2030 yılında ulaşmamız güç. Dünya devletlerinin çabalarını iki katına çıkarmalıdır. Geleceğe daha iyi bir gezegen bırakmak için tüm hükümetlerin birlikte hareket etmesi önem arz etmektedir. Turizmi tehdit eden üç unsur vardır. Siyasi istikrarsızlık, Covid ve iklim sıkıntıları turizmi olumsuz etkilemektedir.

Antalya’nın kıymetini bilmeliyiz. Turizm sektörünün önderleri bizi daha iyi bir geleceğe taşıyacaktır. Turizm Bakanımızın önderliğinde Antalya ve Türkiye turizmi daha iyi noktalara gelecektir.”