ŞEHİR OTELCİLİĞİ YOĞUN BAKIMDA!

İstanbul Tarihi Yarımada Otelciler Platformu Sultanahmet Başkanı, Sultanahmet Ottoman Hotels Grup Genel Müdürü Serdar Balta, değerlendirmelerde bulundu. Turizmdeki gelişmeleri değerlendiren Balta, sıkıntıdan çıkabilmek adına turizme bir de reçete hazırladı. İşte o açıklamalar ve reçete:

ŞEHİR OTELCİLİĞİ YOĞUN BAKIMDA!

"Olumlu şeyler güzel havadisler yazmak, duymak istiyor insan ama maalesef durum ortada, şehir Otelciliği yoğun bakımda.İstanbul’da % 50-60 Otellerimiz kapalı ve doluluklar tek haneli…Tüm pazarlar ve Avrupa pazarı kapalı tabi en başta gelen Almanya, Rus pazarı kapalı üstelik durum belirsiz… en kötüsü de bu aslında belirsizlik…Uluslararası sınırlar kapalı! Belirsizlikler kervanı devam ediyor...GSMH’ya  etkisi %10 olan Turizmde, Otelcilik sektörümüzün direkt ve in direkt 54 sektörü etkilemesi domino etkisi ile bu 54 sektöre de çarpanları ile olumsuz sirayet etmiş durumda."

"2019 yılında 45 Milyon ziyaretçi ile 34 Milyar USD gelir ile beklentileri artan sektörümüz 2020 Yılında Mart ortalarında tanıştığı bu musibete ile 16 Milyon ziyaretçi ve 12 Milyar USD gelir rağmen 2021’de hala umutlu idi ancak tablo daha da kötüye gitti… % 69 gerileme ve kayıp…Moral bulmaya, teskin olmaya çalışıyoruz tabi… tüm dünyada, globalde de durum farksız "

"Turizmde % 74 gerileme ve 1.3 Trilyon USD ! kayıp.Peki nedir bu yoğun bakımdaki hastanın öncelikli hayati fonksiyonlarının geri gelmesi için acil reçete? Ayağa kalması ve eski sağlığına kavuşması en az 2-3 yılı bulacak…"

REÇETE

"Öncelikle, olmaz ise olmaz emekçimizin, çalışanlarımızın son dakika! uzatma ile Haziran sonuna kadar uzatılan ve adeta holter ekranını pozitife döndüren ( şimdilik ) …KÇÖ desteğinin yıl sonuna kadar muhakkak devam ettirilmesi! Bu verilmiş değil, hali hazırda hak edilmiş bir hak. Son dakikaya asla bırakılmayacak kadar öncelik çalışan…"

"İstihdamı korumak, korumak! Ve İstihdamcıyı yaşatmak! Turizmde emek sarf eden tüm çalışanlarına bankalarda sicil affı getirilmeli ve borçları faizsiz ötelenmeli."

"SGK primler ötelenmeli ve bu konuda teşvik sektör düzelene kadar sürmeli…"

"Turizm Katkı Payı, stopaj, KDV gibi ödemelerin alınmaması ya da vergi oranlarında indirim yapılması yoluna gidilmelidir."

"Turizme hizmet veren, kiralık Otel, Yiyecek-içecek işletmelerinin kira ve şartlarında ayrıca mahkemeye rücu eden davalık durumlara devlet denetimimde bir düzenleme ( mücbir sebep ) yapılmalıdır."

"Başta Eximbank’ın, kamu bankalarımızın düşük kredili işletme kredileri ile can suyu olmaları, şüpheli, sicili bozuk endişesi taşımadan…"

"İşletmelerin KGF kredisi kullandırılabilir duruma gelmeli, hali hazırda ödemesi gelmiş krediler ötelenmeli"

"Likidite sorunu yaşayan sektörün borç ve kredilerinin muhakkak yapılandırılmalı"

"Faturalarımızdaki bir takım katkı payları alınmamalı, 2020 ve 2021 yılları için ve hatta pandemi süresince ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz vb. faturalar, ceza uygulanmadan!yapılandırılmalıdır"

"Uluslararası uçuşların ve sınırlarımızın açılması ile komadan uyanacak ve normalleşecek olan sektörümüz tüm olumsuzlukları çabuk telafi edecek, toparlanacak güçte. Şüphesiz bu salgından en çok etkilenen Turizm sektörümüzün içinde bulunduğu bu süreçte, hayatta ve ayakta kalması için tüm imkanlar seferber edilmelidir."