SDÜ Öğrencilerine turizmin 200 çeşidi anlatıldı

Dünya turizminde tatilcilerin eğilimlerinin değiştiğini vurgulayan Köfteoğlu, kitle turizmiyle deniz-kum-güneş (sea-sand-sun) üçlemesinden türetilen “3S” nin yerini,  eğlence, eğitim ve heyecanı (education-entertainment-excitement) simgeleyen “3E”nin almaya başladığını belirtti.

3E’nin unsurlarını barındıran ve kısaca “Özgün Turlar” diye özetlenen turizmin yeni türünün kitle turizminin alternatifi değil, tamamlayıcısı olduğunu anımsatan Köfteoğlu şunları söyledi: “Odağında insan olan, beklenti ve talepleri karşılayan, bir yerden kalkılıp bir yere gidilen,  konaklamayı da içeren grup etkinliklerinin tümü; turizm ürünü haline gelebilir. Kitle Turizmine milyonlarca, Özgün Turlara ise binlerle ifade edilen sayıda insan katılıyor.”

Özgün turlara ürün geliştirme yöntemi diye bakmanın yararlı olduğuna değinen Köfteoğlu, Türk turizminin ana ekseni Kitle Turizminden tamamen koparak, sadece özgün turlara odaklanmasının yanlış olacağını anımsattı.

200 özgün tur hakkında bilgiler veren Köfteoğlu, bunların hepsinin pazara sunulacak ürün haline getirilmesi halinde Türkiye’ye fazladan 3 milyon turist çekilebileceğini ve iç turizmin daha da canlanacağını belirtti.

Türkiye’ye gelen turistlerin milliyetler bazında kişisel harcamalarının yer aldığı TÜİK araştırmasından rakamlar veren Köfteoğlu, düşen ortalama harcamaları, harcama kapasitesi yüksek kesime hitap eden özgün turlarla yükseltilebileceğini söyledi.

 

Türkiye’ye özgü motiflerin, kültürün benimsenip ön plana çıkarılması gerektiğini anımsatan Köfteoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Örneğin, ekonomik gücü ne olursa olsun Türkiye’ye gelen turistlerin Türk mutfağını merak etmesinden dolayı yöresel tatların öne çıkarılması gerekir. Turizm yeni yerler, yeni tatlar keşfetmek anlamanı gelir. Türkiye’ye özgü  otantik, kültürel değerlerin sergilenmesinden kaçınmamak gerekir.

 

Özgün Turların en iyi pazarlanabileceği mekanlar yurtiçi ve yurtdışı fuarlardır. Fuarların dışında bu turların kitle turizmine odaklanmış TUI, Thomas Cook, Rewe gibi dünya devleri tarafından pazarlanmasını beklemek boşuna olur. Çünkü onlar milyonlarla ifade edile operasyonları yönetmeye alıştıklarından başarılı bir pazarlama yapamazlar. Bu yüzden pazarlama için “Speciyalist” diye bilinen, belli alanda uzman, butik tarzda çalışan tur operatörleri ile temasa geçmekte yarar var.

 

Ayrıca, pazarlamada günümüzün yaygın iletişim ağlarının da yoğun olarak kulanılmasında yarar var. Örneğin, MSN, Google, Skype, Youtube ve  Facebook gibi insanları bilgisayar ekranına kitleyen ve her hobinin  cemaatinin oluşturulduğu sanal mecralardan da yararlanılmalı.

Belli bir hobiyi veya sanatsal etkinliği bir turizm hareketine dönüştürmek için konuyla ilgili dernek veya kurumlarla ilişki kurup, ortak organizasyonlar düzenlenebilir.

 

Seminerde öğrencilere dağıtılan listede turizmin 200 çeşidi şöyle sıralandı:

 

4 Çekerli Turu

50 Yaş Üzeri Turu