ŞAH MI MAT MI?

 
Yaş Grupları Türkiye Satranç Şampiyonasının yapıldığı ve Kemer’in yaz kış açık en büyük kapasiteli otellerinin başında gelen Limra Otel’e geliyoruz. Otele geldiğimizde yoğun bir kalabalık ile karşılaşıyoruz. Açıkçası her yer ana baba günü. Geleceğin umut saçan çocukları satranç oynamak ve geleceğe hamle yapmak için kıyasıya yarışıyorlar.
Burada organizasyonun merkezine geliyoruz. Bizi Satranç Federasyonundan yetkililer karşılıyor. Özellikle buradan Satranç Federasyonunda görevli Abdurrahman Bey’in yakın ilgisi ile karşılaşıyoruz. Kendimizi Satranç Federasyonu Asbaşkanı Tahsin Aktar’ın yanında buluyoruz. Kendisinden Şampiyona ile ilgili bilgiler alıyorum.
“Birçok organizasyonumuzu Kemer’de yapıyoruz. Artık bizde Kemer’li olduk sayılır. Yarışmada 47 ilden 1200 sporcu yer alırken bu sporcuların 927'si erkek, 273'ü kız sporculardan oluşuyor. Antrenör, veli ve idarecilerle birlikte organizasyona katılanların sayısı 2500'ü buluyor. Şampiyona, 8-10-12-14-16-18 Yaş Grupları'nda Genel ve Bayanlar Kategorileri olarak düzenleniyor. Şampiyonada ilk on dereceye girecek sporcular milli takım havuzuna girecekler.  Şampiyonada küçük yaş gruplarında çocuklara yardım edebilmek için asistanlar ve bir psikolog sürekli yarışma salonunda hazır bulunduruluyor.”
Turnuvada bir yandan mücadele sürerken, diğer yandan hem sporcular hem de velileri için seminerler düzenleniyor. Şenlik havasında tanışan çocuklar ve gençler hem geleceğe akıllı hamleler yapıyorlar hem de güzel arkadaşlıklar kurarak sadece iyi hamlelerin değil arkadaşlığın da kazandığını gösteriyorlar. Bunu kısa da olsa birlikte olduğumuz zamanlarda çok açık olarak görüyoruz.
 

 Küçüklüğümden beri oynadığım ancak tam olarak kendimi geliştirdiğime inanmadığım Satrancı, Satranç Federasyonu Asbaşkanı Tahsin Aktar ile birlikte oynamaya karar veriyoruz. Tahsin Bey bu sporda oldukça usta olduğunu yaptığı i hamleler ile bize gösteriyor. Kısa sürede Şah çekip mat oluyoruz.

Satrancın Tarihçesi

Satrancın tarihi ile bilgileri alıyorum Federasyon yetkililerinden. Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunuyormuş. Yine Çin'de, Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaymış o zamanlar. Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. - 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna Çaturanga denmesi ile başlamış. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler ise Hindistan'dan kalmaymış. Daha sonra satranç İran'a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmış. Arap ve Avrupa el yazması kitaplardan sonra, İspanyol Lucena'nın ilk basılı satranç kitabında (1497) satrancın o zamanki yeni kuralları açıklanmış.
 O zamandan bugüne kadar, satranç oyununun kuralları değişmeden günümüze kadar gelmiş. İspanya'dan sonra, İtalya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da satranç hızla yaygınlaşmış. 15. yüzyılda İspanyol Lucena, 17. yüzyılda İspanyol El Greco, 18. yüzyılda Fransız Philidor'un satranç kitapları yayınlanmış. 19. yüzyıl sonlarında satrancın büyük yıldızları belirmiş: Anderssen, Morphy, Rubinstein ve Steinitz. 1850'lerden başlayarak, güçlü oyuncuların katıldığı turnuvalar yapılmış. Sonunda, 1886'da o zamanın en kuvvetli iki satranç oyuncusu arasında, ilk dünya satranç şampiyonluk karşılaşması oynanmış: Steinitz ve Zukertort. Steinitz bu maçı, 10 galibiyet, 5 beraberlik ve 5 yenilgi (+10 -5 =5) alarak kazanmış.İlk resmi dünya satranç şampiyonu Wilhelm Steinitz’miş.. Steinitz aynı zamanda, satrancı sistematik oynama kavramının da babası sayılırken, Steinitz'in teorisinin başlangıç noktası "Satrançta konumun özelliklerine uygun bir plan yaparak oynamak" mış. "Konumun Özellikleri" konusundaki görüş ve çalışmaları, modern satranç oyununun temelleri de olmuş.

Satrancın faydaları

- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur. 
- Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. 
- Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
- Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
- "Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
- Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
- Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
- Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
- Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
- Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
- Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
- Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
- Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
- Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
- Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
- Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
- Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
- Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
- Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarından.

 
Bu arada 2 defa Avrupa Şampiyonu ve Dünya dördüncüsü olan Kübra Öztürk ve dünya 3.sü Betül Cemre Yıldız ile karşılaşıyoruz. Başarılı sporcular ısrarla satranç oynanmasını ve kişisel gelişim ve eğitimdeki başarılara katkısının büyük olduğunu bizlere vurguluyorlar.
Yaş Grupları Türkiye Satranç Şampiyonası bugün saat 18.00 de düzenlenecek olan ödül töreni ile son bulacak. Çok sayıda çocuğumuz ve genç arkadaşımız edindikleri arkadaşlık ve yaptıkları hamleler ile bu anları belki de hiç unutamayacaklar. Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışması da yine Kemer’de Göynük Beldesinde 03 - 11 Şubat 2008 tarihleri arasında Queen Elizabeth Elite Suite Hotel’de yapılacak. Yani sizin anlayacağınız Kemer’de satranç heyecanı daha bitmiyor.
Türk Milli  Eğitimi’nin  öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardan birisi olan satranç oluşturduğu pozitif etkisi ile kesinlikle bir 'EĞİTİM ARACI' olarak görülüyor. Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak 'Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı  bu amaç  bir  'görev' olarak benimsenmelidir.
Bu organizasyonda görev alan herkesi yürekten kutluyor, haydi Satranç’a diyorum. ( HALİL ÖNCÜ )