PERAKENDE VE TURİZM SEKTÖRÜNE MİLYAR DOLARLIK TEKNOLOJİK DEĞİŞİM GELİYOR!

Teknolojinin turizmle kesiştiği noktada hizmet veren ve bugün 500’e yakın otele ve 1.500’ün üzerinde restoran, kafe, bar işletmesine hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Arghan, bulut ve tablet teknolojisinin artan önemi nedeniyle birçok otel, restoran ve kafenin de altyapısını değiştirme sürecine gireceklerini belirtti. Arghan, Türkiye’nin en hızlı gelişmekte olan ülkerlerinden ve dünya turizminin ilk 10 ülkesinden biri olarak dünya dinamiklerini takip ettiğini ve bu teknolojik gelişimle birlikte Türk otelcilik ve perakende sektöründe milyar dolarlık bir altyapı değişikliği olacağını söyledi.

Yazar Kasalar tarihe karışıyor...

Bulut teknolojisine geçiş ile birlikte yazar kasa sisteminin de tarihe karışacağından bahseden Metin Arghan, bu konuyla ilgili yeni yasa tasarılarının da geliştirildiğinden bahsetti.

Bir telefon tıkıyla odanız hazır, minibarınız dolu

Bir anlamda turizme teknoloji çözümleri üreten şirketlerin ilklerinden biri olarak örnek bir konuma sahip olduklarını belirten Arghan, “Türkiye, turizm çeşitlenmesine olanak veren özel konumuyla son 10 yılda dünyadaki en çok ziyaretçi alan destinasyonlar arasına girdi. Turizmin bu kadar geliştiği ülkemizde otelcilik ve sektörün altyapısına olan yatırımlar da gelişiyor ve bu nedenle turizm sektörü teknolojik gelişmelerle de verimliliğini artırmaya çalışıyor. Son dönemde en popüler ürünlerimiz tabletler üzerinde çalışanlar; bunlar lokantadan sipariş vermeye yarayan “e-menü”, odalara konan “e-konsiyerj” ve otellerin kendi web sitelerinden indirilip otelle ilgili müşteri işlemlerinin yapıldığı “m-hotel” uygulaması” dedi. Arghan sözlerine şöyle devam etti: ”Protel olarak çözümlerimiz iş süreçlerini yeniden tarif ediyor. Örneğin uzun zamandır oda hizmetlerini ve minibar harcamalarını odadaki mevcut telefon hattı üzerinden güncelliyoruz. Odadaki temizlik işi bittiğinde yapılacak şey telefonu kaldırıp özel bir numara çevirmekten ibaret. Telefon santrali ile bağlı olan sistem odayı temiz statüsüne alıp satılabilir oda sayısına ilave ediyor. Aynı pratiklik minibar harcamaları için de geçerli. Minibar kontrolünde ortaya çıkan tüketim bedelini de aynı şekilde sadece telefonu kaldırıp tuşlarını kullanarak misafir hesabına aktarabiliyoruz”.

Elektronik Mönü ile sipariş verin, hava durumuna göre satış raporu alın!

Protel, restoran işletmelerini sundukları çözümlerle daha verimli hale getirebiliyor ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarabiliyor. Bu alanda diğer yenilik de tabletlerden sipariş. Menü yerine, tablet üzerinden tüm yemekleri, resimlerini, içeriklerini ve kalori değerlerini görebiliyorsunuz. Ama asıl sürpriz şarap menüsünde: Şarapların üretim yılı ve geldikleri lokasyona kadar her türlü sorunun cevabı parmaklarınızın ucunda. Üstelik başınızda sipariş almak için sabırsızlanan bir garson olmadan.

MICROS ile günümüz restoran işletmelerinin artık hava durumuna göre ne kadar satış yapabileceklerinin raporunu bile alınabiliyor. 

2012 yılı sonuna kadar Ortadoğu ve Balkan ülkeleri yatırım hedefi

Arghan, tablet POS sistemleri konusunda 2012 yılı sonlarına doğru Ortadoğu ve balkan ülkelerine yatırım hedefleri olduğunu açıklayarak, bu ülkelerde de pazarın ciddi potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Protel 2011 yılını da lider olarak kapadı

“Turkey Fast Growing 25” yarışmasında 2008-2010 yılları arasında %24 büyüme göstererek en hızlı büyüyen 100 şirketten biri olma başarısını yakalayan Protel, 2011 yılında da sektörün lideri oldu. Arghan konuyla ilgili şunları belirtti: “2011 yılı Protel için oldukça verimli bir yıldı, özellikle mobil teknoloji içeren çözümlerin daha fazla yaygınlaşması ile birlikte Turizm endüstrisinde teknoloji yatırımları hızlandı. 2010 yılı ile karşılaştırdığımızda ciromuz yaklaşık %20 oranında arttı ve 2011’i 31 milyon TL’lik ciroyla tamamladık. 2012’de de benzer bir büyüme oranı yakalayacağımızı ve ciromuzu 36 milyon TL olarak gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz”.