OTED ALANYA BAŞKANI YENİ, '' EĞİTİM ŞART ''
Hausekeeping ve hausekeeper ne anlama geliyor ?
Hausekeeping Türkçesi kat hizmetleridir. Yani katlar, genel alanlar ve çamaşırhaneyi kapsayan bölümlerin tamamına hausekeeping denir. Bu bölümlerin yönetiminden ve hijyeninden sorumlu kişiye kat hizmetleri müdürü yani “hausekeeper” denir.
Gelelim sizin dernek çalışmalarınıza. Öncelikle OTED’in kuruluş amacı nedir?
OTED, Hausekeeping çalışanları, yani Housekeeper kat şefleri, çamaşırhane şefleri, genel alan şeflerinin bağlı olduğu bir dernektir. Derneğin kuruluş amacı şüphesiz başta eğitim olmak üzere hausekeeping mesleğini geliştirmek, tanımak, sevdirmek, yüceltmek, sahip çıkmak, çalışanlar arasında dayanışma, kaynaşma, yardımlaşma ve dolayısıyla ülkemiz turizmine katkıda bulunmaktadır.
OTED ne zamandan beri var?OTED Alanya şubesi ne gibi çalışmalar yapıyor?
Derneğimiz 1992 yılında İstanbul’da kuruldu.Şubelerimiz var bunlardan biride 1995 yılında kurulan Antalya şubemizdir.Alanya Housekeeper’larının da desteğiyle OTED Antalya şubemiz turizm adına son derece güzel çalışmalara imza atmıştır.Uzun süre Alanya OTED şubesinin açılabilmesi için alt yapı çalışmaları yaptık ve bununla birlikte meslektaşlarımıza , iletişim ve vücut dili, bütçe ve cost,kimyasal ve hijyen, ürün güvenliği ve işçi sağlığı,oda hijyeninde bio teknolojik uygulamalar,çamaşırhane ve tekstil üzerine bizi doğrudan ilgilendiren konularda çok önemli eğitim seminerleri düzenledik.
Hijyen, eski yunan mitolojisinde insanları iyileştiren Askulap adındaki tanrının kızı olan sağlık tanrıçasına verilen isimdir. Sağlıklı ortamın korunması yani sağlık kuralı anlamına gelmektedir.
Temizlik bir madde yada cismin estetik açıdan görünümü bozan ,görünen yada görünmeyen her türlü kir ve kalıntıların ortamdan uzaklaştırılması işidir.
Teşekkür ederim öncelikle, bu çok önemli bir soru .Çünkü genel olarak temizlik,hijyen,dezenfeksiyon ,dezenfektan gibi kelimeleri birbirine karıştırıyoruz. Ve büyük çoğunlukta insanlarımız saydığım isimlerin hepsini temizlik olarak algılamaktadır. Herşeyin süpürüp silmekten ibaret olmadığının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Dolayısıyla temizlik yüzeylerde gözle görülür kir ve kalıntıların uzaklaştırılması işlemidir. Yani daha açık bir tabir ile biraz öncede söylediğim gibi süpürüp silme işlemidir. Arasındaki farkı anlamamız açısından söylüyorum, temizlik yapılarak mikroorganizmaların yok edilmesi mümkün değildir.Mikroorganizmaların yok etmek ve hastalıkları önlemek için dezenfeksiyon gerekmektedir. Hijyen ise temizlik yaparak, süpürüp silerek yok edemediğimiz mikroorganizmaların yok edilmesi yani dezenfeksiyon işlemidir.
Yüzeylerin her türlü hastalık yapıcı etkenlerde yani mikroorganizmalardan uzaklaştırılması için uygulanan kimyasal işlemdir. Dezenfektanlar ile dezenfekte ederek bulunduğumuz ortamların yaşanabilir şekilde hijyenik hale getirilmesi gerekir. BU uygulamaları kesinlikle hafife almamak gerekiyor. Hijyen hiç şüphesiz başta sağlıklı bir ortamda ,sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için gereklidir. Temiz bir ortamda çalışmamızı sağlar.ve iş verimimiz, artırır.
İş yerinizde veya evinizde moral ve psikolojik olarak rahat bir ortam sağlar. Sektörde itibarı artırır. Müşteri memnuniyetini artırır. Ve aynı zamanda bununla birlikte kar artar, sektöre geri dönüşümünü sağlar. Çünkü gelen konuklar tatilini hiç şüphe yok ki hijyenik bir ortamda yapmak ister. Ama ortam hijyenik değilse geri dönüşümü yani 2.kez gelişleri söz konusu olmayacaktır. Başka işletmelere veya başka ülkelere gideceklerdir.
OTED Başkanı Yeni'nin ALTİD Bşakanı Gülçin Güner ziyaretleri
Sektörde faaliyet gösteren meslektaşlarımıza yönelik eğitim seminerlerimize aralıksız devam ediyoruz..Eğitim seminerlerimizi daha önceden belirlediğimiz her ayın 20 sinde gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz.Departmanımız çalışanlarına değişen ve gelişen yenlikleri aktararak,housekeeping mesleğine eleman yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteren kuruluşların yanında yer alarak ve destekleyerek, sektörde personel teminine destek vererek,iş veren ve çalışanlar arasındaki bağı güçlendirerek,sıcak ilişkilerle tesisler arası koordinasyonu sağlayarak, daha kaliteli ,daha bilinçli hizmetler vererek, Alanya‘mıza ve ülkemiz turizmine inşallah katkıda bulunacağız.
Housekeepingde ve turizmde Alanya yı 10 yıl öncesi ile kıyaslarsak, sizce ne durumdayız?
Fevkalade, gerçekten dünya standartlarına doğru hızla yol almaktayız. Günümüzün gelişen ve değişen dünyasının hızına yetişmek ne mümkün. Her şey o kadar hızlı değişiyor ki bazen ben de şaşırıyorum. Her yer dev tesislerle doldu, teknoloji dünyası aldı başını gidiyor. Housekeepingde kullanılan bir çok terim 10 yıl öncesinde de vardı ama sıradan bir sistemle farklı isimlerde işlevini sürdürüyordu. Şimdi ise durum çok farklı .O kadar hızlı gelişiyor ki dünya standartlarına doğru yol almak bir yana ,dünya turizminde bazı ülkeleri bile geride bıraktık. En büyük eksikliğimizin eğitim olduğu kanısındayım. Mesleğimiz adına şu andaki durum mutluluk verici, ilerisi için kesinlikle gelecek vaat eden bir meslek. Unutmayalım ki 10-15 yıl öncesine kadar ben çok iyi hatırlıyorum, bayanlarda otellerde çalışması ayıplanıyordu. Katlarda çalışanların neredeyse tamamı baylardan oluşuyordu. Hatta bununla ilgili bir anımı aktarayım sizlere. Bir hanım kardeşimiz iş için müracaatta bulunmuştu. Kabul edildi ve 1 gün çalışabildi. Hanım kardeşimizin eşi otele gelerek, oteli dava edeceğini söyledi. ”Beni rezil ettin ne işin var senin otelde” diyerek eşini kolundan sürükleyerek götürmüştü. Bu durum şimdi ise tam tersine döndü. Zaman zaman karşılaşıyoruz, Hanımların, Beylerin housekeepingte yer almasını yadırgayan konuşmasına şahit oluyoruz. Halbuki hiçbir şekilde hiçbir meslek dalı cinsiyete endeksli olamaz olmamalı. Bu tür sıfatlandırmalardan şiddetle kaçınmalıyız. Biraz önceki bahsettiğim hızlı değişimi anlamamız açısından verdim bu örneği. Eğitim, değişimin gölgesinde kalmamalı. Bu noktada yine o bildik sahne devreye giriyor. Eğitim illaki eğitim.
Alanya da düzenlenen eğitim programlarına katılımları nasıl buluyorsunuz?
Benim bu konuda hiç de iyimser olduğum söylenemez.Bir yerlerde ters giden bir şeyler var. Bu terslik nereden kaynaklanıyor bende tam olarak anlamış değilim .Belki de anladıklarıma inanmak istemiyorum.İnsanlarımız eğitime karşı ya çok duyarsız yada bilgilendirme yani iletişim eksikliğimiz hat safhada .Tabi bu konuda tüm sorumluluğu sadece çalışanlara yüklersek haksızlık etmiş oluruz. Eğitime olan rağbetin düşük olmasında işletmelerin hiç mi payı yok? Bana göre çok fazla payı var. Zaten okuma alışkanlığı düşük olan bir toplumuz. Hiç emek sarf etmeden çaba göstermeden ,kısa yoldan köşe dönmeyi pek severiz.İşletmeler bu eğitim programlarını düzenleyen kurum ve kuruluşlarla dayanışma içerisinde olursa çalışanlarını eğitim programlarına katılmaya teşvik ederse, önünü açarak maddi manevi yardımcı olursa bu durumdan eninde sonunda yine işletmeler karlı çıkacaktır.Eğitimli elemanla eğitimsiz elemanının işletmelerde ne gibi zararı ne gibi yararı olduğunu tartışmaya hiç gerek yok.Özellikle son yıllarda ALTSO ( Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ) başta olmak üzere kurum ve kuruluşların son derece kaliteli ve faydalı eğitim programları düzenlediklerini görmekteyiz.Dolayısıyla çalışanlar başta olmak üzere memleketimizin turizminin geleceği adına , daha kaliteli,daha seviyeli daha güzel bir hizmet verebilmek için değişen ve gelişen dünyamızda yeniliklerin gerisinde kalmamak için eğitimden kaçan değil katılan bir toplum olmak zorundayız.Unutmamak gerekir ki değişmeyen tek şey değişimdir.
Derneğimizin bölge turizmine ve bu alanda faaliyet gösteren herkese çok yardımcı çok faydalı olacağına inanıyorum. Ayrıca OTED Alanya şubesinin açılmasında ve bugünlere gelmesinde bizlere destek veren , bu oluşum da beraber hareket ettiğimiz çok değerli yönetim kurulundaki arkadaşlarım dahil emeği geçen herkese bir kez daha canı gönülden teşekkür , ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.Tabii ki hiç şüphesiz OTED gibi ülkemizde çok yararlı çalışmalar yapmış bir derneğin şubesinin yönetim kurulu başkanlığını yapmak son derece onur verici.Aynı zamanda ağır bir sorumluluğun altına girdiğimin farkındayım.Ayrıca bu işi gönüllü olarak, el ele verip birlik ve beraberliğimizi koruyarak,OTED tüzüğüne harfiyen uyarak, başta eğitim olmak üzere çok güzel çalışmalar ortaya koyacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Housekeeping mesleğinin adını daha güzel yerlere, daha ileriye götürebilmek için tüm gücümüzle çalışmak ,bu meslek adına çalışan ve mesleğe katkı sağlayan herkesin yanında yer almak,housekeeping mesleğine eleman yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteren kuruluşlara destek vermek ,mesleğimizle ilgili yeni girişimlere öncülük etmek,tesisler arası koordinasyonu sağlayarak turizme katkıda bulunmak , turizmdeki yenilikleri bir an önce kavramak ve bu yeniliklerin hayata geçirilmesini sağlamak,işveren ve çalışanlar arasındaki bağı güçlendirmek,kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlediği her türlü sosyal faaliyetlerin içersinde yer almak ve destek vermek,Cumhuriyet evlatları olarak devletimize ve toplumumuza karşı olan sorumluluklarımız bulunmaktadır.Bu sorumluluklarımızı , davranış ve sözlerimizle göstermek ,Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde hareket etmek ,gerektiğinde zamanımızı ve olanaklarımızı hiç çekinmeden devletimizin ve milletimizin yararına kullanabilmek amacındayız. Vatanımızın, milletimizin, mesleğimizin onurunu kırıcı, küçük düşürücü herhangi bir etkinlikle veya bu tür davranışlar sergileyen kişilerin yanında kesinlikle yer almayacağız. Asla yıkmak için değil kesinlikle yapıcı olmak için uğraşacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. OTED Alanya yönetim kurulu adına buaradan herkese saygılarımı sunuyorum.