NE OLACAK?

1 Haziran'a yetişecek mi?

NE OLACAK?

Rusya'nın nisan ayında aldığı kararla 15 Nisan-1 Haziran arası Türkiye'ye charter uçuşlarını kaldırmasının ardından, bu yasağın 1 Haziran'da sona ermesi için Türkiye'nin diplomatik çabaları devam ediyor. Dün Moskova'da yapılan yoğun müzakerelerin ardından Rusya'nın Türkiye'ye heyet yollama kararı alması, karar sürecinin 1 Haziran'a kadar tamamlanıp tamamlanmayacağı sorularını gündeme taşıdı.

Rus tarafının, "görüşmelerde Türkiye tarafından sunulan blgi ve raporları değerlendirdikten en sonra Türkiye'ye durumu yerinde incelemek üzere bir heyet yollayacağını" açıklaması, bu sürece ilişkin takvimi tartışmaya açtı.

Bugünden başlayarak 1 Haziran'a tam 10 iş günü kaldı. Bu süre içinde Rus tarafının hem ön değerlendirmeyi yapması, hem Türkiye'ye heyet yollaması, hem de dönecek heyetin raporu sonrası hükümetin charter uçuş yasağının 1 Haziran'dan sonraki akibetine karar vermesi gerekiyor.

Bazı sektör temsilcileri, Türkiye'de vaka sayısındaki hızlı düşüşün ve turizm destinasyonlarında alınan yoğun önlemlerin Rus tarafına ayrıntılı raporlarla sunulduğunu, Rus turistlerin yoğun talebi de dikkate alınarak charter seferlerinin 1 Haziran'da başlatılmasına objektif bir engel kalmadığını düşünüyor.

Rusya'da sektörün yayın organlarından Tourdom.ru'da, her ne kadar dün resmi makamlar tarafından "bu konuda henüz bir karar alınmadığı" açıklansa da, uçuş yasağının 2-30 Haziran dönemini kapsayacak çekilde uzatılması ihtimalinin yüksek olduğu iddia edildi. "Temmuz başına kadar Türkiye yerine bir başka destinasyonun Rus turistler için açılabileceği" iddiasına da yer veridi.

Ayrıca tam da Türk tarafı ile Moskova'da müzakerelerin sürdüğü saatlerde Aeroflot'un "haziran ayında Türkiye'ye bilet satışını durdurma, şu anda izin verilen haftalık iki uçuş dışındaki seferleri iptal etme" kararı vermesine dikkat çekildi.

Moskova'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüşmelere Rus tarafından başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova'nın Türkiye ile ilişkilerin önemine dair verdiği olumlu mesajların altı çizildi.

Rus hükümetinin web sitesinde, Golikova'nın sözleri şu şekilde aktarıldı:

Tatyana Golikova, Rusya ile Türkiye arasında işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti, “Rusya-Türkiye ilişkilerinin dinamik gelişimiyle, ticarette, ekonomide, sanayide ve yüksek teknolojilerde işbirliğinin genişlemesiyle yakından ilgileniyoruz. Enerji, ulaşım, altyapı ve dijital alanlardaki büyük projeleri ortaklaşa teşvik edeceğiz ” dedi.

Tatyana Golikova, koronavirüs enfeksiyonuyla mücadelede ortak çabaları artırma çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısının da belirttiği gibi, Rusya Türkiye'ye gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır. Öncelikle Türkiye'de Sputnik V aşısının endüstriyel üretiminin kurulmasından bahsediyoruz. Tatyana Golikova'ya göre, nüfusun toplu aşılama süreci koronavirüse karşı zaferin yolunu açacak.

Ayrıca Başbakan Yardımcısı, Türk meslektaşlarını pilot modda "COVID-19 Olmadan Seyahat Etmek" adlı dijital platforma katılmaya davet etti. Platform, Avrasya Ekonomik Birliği'nde geliştirilmiştir ve sertifikalı laboratuvarlardan alınan bilgilere dayanarak, negatif bir PCR testi sonucu elde edildiğinde koronavirüs bulunmadığını doğrulamaya izin verir. Bu programa katılan devletlerin vatandaşları, bir mobil uygulama kullanarak basitleştirilmiş bir şekilde Rusya'ya girebilirler. Aynı zamanda tüm sıhhi ve epidemiyolojik gerekliliklere uygunluk sağlanır. Dijital hizmetlerin kullanılması vatandaşların hareketlerinin güvenliğini sağlayacaktır.

Toplantının ana konusu, havacılık iletişimini yeniden kurma olasılığı ve ülkeler arasında aktif bir turist akışıydı. Tatyana Golikova  “Türkiye, Ruslar için en popüler ve en sevilen tatil yerlerinden biridir. Aynı zamanda, Rus vatandaşlarının can ve sağlık güvenliğinin sağlanması koşulsuz bir öncelik olmaya devam ediyor ”dedi. Ona göre, Türkiye ve Rusya'daki morbidite seviyesi dikkate alınarak, sağlık ve epidemiyolojik durumu değerlendirmek için operasyonel merkez tarafından onaylanan kriterler temelinde uçuş ve turizme yeniden başlama konusu kararlaştırılacak.

Durumu ve hava trafiğinin yeniden başlama olasılığını değerlendirmek için taraflar, Rospotrebnadzor ile Türkiye'nin sorumlu kurumları arasında istişarelerin yanı sıra, yetkili yürütme makamlarının temsilcilerinin de dahil olacağı bir Rus heyetinin Türkiye'yi ziyaret etmesini kabul etti.  Ziyaret sırasında, alınan güvenlik önlemleri için turistik tesislerin teftişi yapılacak. Ayrıca toplantıda, diğer şeylerin yanı sıra karşılıklı turist gezilerinin yeniden başlaması için gerekli koşulları belirleyecek ortak bir eylem planı geliştirilmesine karar verildi. Bu karar, Türkiye'deki tatil beldelerinde Rus turistlerin sağlığının korunmasını sağlayacaktır.

Bu konular, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başkanlığındaki Türk heyetinin Federal Turizm Ajansı Başkanı Zarina Doğuzova ile yaptığı profil toplantısında da görüşüldü.

Zarina Doğuzova "Ülkedeki epidemiyolojik durum da dahil olmak üzere Türk tarafıyla yakın temasları sürdürmek konusunda anlaştık. Rostourism, Türk tatil beldelerinin Rus turistleri almaya hazır olup olmadığını değerlendirmek için Rus delegasyonunun bir parçası olarak temsilcilerini göndermeye hazır. Ziyaretin olumlu sonuçlanması durumunda, karşılıklı turist akışını eski haline getirmenin güvenliği ve rahatlığı için ortak adımları çabucak atacağız" dedi

BBC ise gelişmeleri değerlendirdiği haberde "Rusya'nın, mevcut kısıtlamaları gözden geçirmek için Türkiye'den "süre istediği" bildirildi" ifadesine yer verdi.

Dünün gelişmeleri şöyle özetlendi:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da açıklamalarda bulundu.

Bakan Ersoy Türkiye'nin hava trafiğinin tekrar açılmasıyla ilgili taleplerinin Rusya tarafından olumlu karşılandığını belirterek "Sadece yerinde gözlemleyip nihai kararı vermek için biraz süre istediler" dedi.

Ersoy, "Raporların değerlendirilmesi sonucunda bize en kısa süre içerisinde döneceklerini söylediler. Raporların değerlendirilmesinin ardından Türkiye'de yerinde gözlemlemeyle ilgili bize hemen bir ziyaret tarihi verecekler. Çok kısa bir sürede netleşecektir" dedi.

Rus yetkililerin, Türkiye'de resmi verilere göre vakaların düşüşe geçmesinin farkında olduklarını söyleyen Ersoy, "Vaka sayılarındaki düşüşü, iyi gidişatı görmemiş olsalardı yerinde gözlemleme talepleri olmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

Ziyareti kapsamında Sputnik V aşısının Türkiye'ye sevkiyatıyla ilgili konuları ele aldıklarını anlatan Ersoy, "Sputnik V aşısını Türkiye'ye öngörülenden daha hızlı ve daha yoğun bir kapasiteyle nasıl getirebiliriz, bununla ilgili taleplerimizi ilettik" diye konuştu.

Rus yetkililerin söz konusu talepleri değerlendirip farklı seçenekler üzerinde çalışıp tekrar dönüş yapacaklarını belirten Ersoy, "Daha fazla miktarda Sputnik V aşısını daha kısa sürede nasıl teslim edebilirler, ne tür alternatifler geliştirebilirler, bizi bu hafta içerisinde bilgilendireceklerini söylediler. Mayıs sonu Haziran başı, mümkünse bu ay içinde ilk sevkiyatı yapmak istiyorlar. Ama biz sevkiyat sayılarının artırılmasını ve hızlandırılmasını talep ettik" ifadelerini kullandı.



Rusya seferleri kısıtlamıştı

Rusya, 12 Nisan'da aldığı kararla Türkiye'deki vaka sayılarının artması nedeniyle 15 Nisan-1 Haziran arası Türkiye'ye uçuşları askıya almıştı.

Türkiye yıllardır Rus turistlerin bir numaralı tercihi. Pandemi öncesi 2019'da 6,9 milyon Rus Türkiye'ye gitmişti.

Geçen yıl pandemi nedeniyle bu sayı yarı yarıya azalsa da hâlâ en popüler ülke Türkiye'ydi.

Türkiye ekonomisi için de Rus turistlerin büyük önemi bulunuyor. Rusya daha önce 2015'te Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürmesi üzerine turist gönderimini kısıtlamıştı.

Reuters haber ajansı, Türkiye'de Covid-19 salgınının turizm üzerindeki etkilerini araştırdığı haberinde, Mart ve Nisan aylarında vakalarda görülen yükselişler yüzünden özellikle Rusya'nın erken sezon rezervasyonlarını iptal ettiğini, sektörün durumunun bu yıl da tehlikede göründüğünü yazdı.( Kaynak:turkrus.com )