MUĞLA'YA 3.HAVAALANI İÇİN SEFERBERLİK BAŞLADI
Muğla’ya 10-20 kişilik ticari ve sivil uçakların yanında, 70 kişiye kadar taşıma kapasiteli pervaneli uçakların kalkacağı ´Dolmuş Uçak Havalimanı´ için kentte iki ayrı alan belirlendi.
Ege illerindeki diğer havaalanlarından iç hat seferleri, yeterli doluluk olmadığı gerekçesiyle sık sık kesintiye uğrarken, Muğla üçüncü havaalanını tartışmaya başladı. Muğla´ya üçüncü havaalanı projesi, Vali Fatih Şahin başkanlığındaki 11 Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi.
Ulaştırma Bölge Müdürü Ayhan Kılınç´ın sunumunun ardından konuşan Vali Fatih Şahin, "Muğla´ya üçüncü havalimanı kazandırma çalışması başlattık. Sonuç alabilmemiz Yeni yapılacak havaalanında, 70 kişiye kadar taşıma kapasiteli pervaneli uçaklar inip kalkacak. Vali Şahin şöyle devam etti: "Bir ilçeden bir ilçeye, Muğla´dan yakın illerdeki ören yerlerine turistler 10 kişilik, 20 kişilik helikopterlerle, uçaklarla taşınabilir. Avrupa´da çok yaygın. Bora Jet de Türkiye´de bunu yapıyor. Denizli yolunda, Yaraş yakınlarında devlete ait bir arazi bulduk.
Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bora Jet´in az sayıda il arasında "dolmuş uçak" seferleri düzenlediğini, üçüncü havalimanı projesi gerçekleştiği takdirde Muğla´yı da hemen ağlarma alabileceklerini söyledi. THY ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüştüklerini anlatan Gürün, "Onlar da sıcak bakıyor. İki büyük havalimanına sahip ikinci il olan Muğla´ya pervaneli uçak havalimanı yakışır. 25 bin öğrencinin bulunduğu il için önemli" dedi.
MHP Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, "Projenin temeli turizm olmalı. Turizme yönelik yer seçilmeli. Datça-Marmaris bölgesine gelen turistler ulaşım sorunu yaşıyor. Konu bizim de gündemimizde. Kaynak konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.
Milletvekilleri de destekliyor
AK Parti Milletvekili Dr. Mehmet Nuri Hıdır, üçüncü havaalanının daha önce Marmaris Bördübet´te yapılmasının gündeme geldiğini, ancak turizmcilerin karşı çıktığını söyledi. Hıdır, projenin talep ve potansiyel gözönüne alınarak düşünülmesi, oldubittiye getirilmemesi gerektiğini belirterek, "İşadamı-öğrenci taşıması için Sivil Havacılık ile oturup konuyu enine boyuna tartışacağız, İzmir, Denizli, Ankara, İstanbul ve diğer iller arasındaki seferler için olumlu bakarız ama turizm için olumlu değil. Ulaştırma Bakanlığı´ndan üçüncü havalimanını talep ederiz. Ama rakamsal getirişi olmazsa mahcup oluruz" diye konuştu.
Önerge verecek
CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, projeyi sonuna kadar desteklediğini, TBMM´ye taşıyıp önerge vereceğini söyledi. Arslan, "Mevcut havalimanları turizme yönelik. Yerel halkın çok fazla kullanabileceği havalimanları değil. Muğla´nın fiziki yapısı nedeniyle kullanabileceği demiryolu ulaşımı yok. Ankara-Muğla arası, otobüsle 10 saat. Direkt uçuş da yok. Muğla, turizmi, öğrenci kenti olması, ekonomisiyle Türkiye´nin yükselen değeri. Küçük pervaneli uçakların inebileceği bir havaalanı isabetli olur" dedi.
Muğla Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, projenin turizm açısından Marmaris, Bodrum Fethiye´ye katkı sağlayaca-´ ğını söyledi. Ayyıldız, "Oda olarak destek veririz" diye konuştu. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu da havaalanı yapılması halinde uçaklarda doluluk için toplu bilet alımı yapabileceklerini söyledi. "Gecikmiş bir proje" diyen Nizamoğlu çevre ilçelere de büyük katkı sağlayacak havaalanından özellikle işadamları, öğrenciler ve askerlerin yararlanma şansı bulacağını vurguladı.
Ege’nin en hızlıları
Edremit Körfez Havaalanı: 05/23 pisti 3000x45 boyutunda olup beton kaplama. Yolcuya açık alanlar 320 m2 olup 40 araçlık otoparkı var. İç hat seferleri yapılan havalanı yıllık 1 milyon 200 bin yolcu kapasitesine sahip.
Denizli Çardak Havalanı: 16 bin 890 m2´lik/ yıllık 2 milyon 200 bin yolcu kapasiteli terminali var. 3000x45 metre boyutunda 70 PCN mukavemetinde bir asfalt pist ve 4 uçak kapasiteli, 120x204 ebadında apronu bulunuyor. Sivil ve askeri olarak iç hat hizmeti veriyor. Her gün THY İstanbul seferi olan havalanında, haftanın üç günü Bora Jet´in Ankara seferi bulunuyor.
Uşak Havalanı: Sivil ve askeri havaalanı olup, 09/27 pisti 2560x45 boyutunda, beton kaplamadır. Yolcuya açık alanlar 780 m2 olup, otoparkı 50 araçlıktır. Yolcu kapasitesi yıllık 500 bin olan havalimanı iç hat hizmeti vermektedir. THY´nin haftada 3 Uşak-İstanbul seferi var. (Yeni Asır)