MAVİ BAYRAK'TA YERİMİZİ KORUYORUZ

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı konuşmada, turizmde sürdürülebilir ve yüksek nitelikli kalkınma için mavi bayrağın önemli bir araç olduğunu, mavi bayrak sayısının artırılması için sektörün birlik içinde çalışması gerektiğini söyledi.
Günay, ”Şu anda 4′üncü sıradayız, Fransa ile aramızda kapanabilir bir fark var. Önümüzdeki yıl Fransa’nın yerini almak hedefini önümüze koymalıyız. Bununla ilgili hepimize görev düşüyor. Bu konudaki altyapı çalışmalarına büyük destek veriyoruz” dedi.

İzmir’de son günlerde ”İzmir için ne yaptın” tartışmalarının bulunduğunu, kendilerinin siyasi parti ayrımı gözetmeksizin turizm sektöründen gelen taleplere yanıt verdiğini belirten Bakan Günay, şöyle konuştu: ”Dönüp baktım siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm isteyenlere destek vermişiz. Siyasi karşıtlık bir ölçü olsa, siyasi hasımlık açısından bakılsa Muğla’nın da bir şey alamaması gerekirdi. Ben Bodrum’da belediye ne istediyse hepsini karşıladım. Ankara ile iş yapma konusunda işbirliğine ihtiyacımız var. Muğla örneği ortada, siyasi ayrım yaparak iş yapmadığımızı oradan sorup öğrenebilirler.”

İzmir’in mavi bayrakta Antalya’nın beşte biri, Muğla’nın yarısından az bir sayıya sahip olduğunu, bunun yükselmesi gerektiğini vurgulayan Günay, Balıkesir ve Muğla’da da geriye gitme gözlendiğini ifade etti.

 
”NİTELİKTE DÖRDÜN ÜZERİNDEYİZ”
TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, mavi bayrağın uluslararası alanda yaygın ve en çok tanınan eko-etiket, turizm sektöründe de en yaygın kullanılan standart sembol olduğuna işaret etti.
Mavi bayrağın tatil yapanlar ve tur operatörleri tarafından her geçen yıl daha fazla arandığını, bu düzenlemenin plajların güvenlik, donanım ve sunulan hizmetler bakımından kalitesinin artmasını sağladığını kaydeden Güngör, mavi bayrak almak isteyen plajların 32, marinaların ise 24 kriteri geçmesi gerektiğini anlattı.

Güngör, ”Mavi bayrak sayısında dördüncü sırada olsak da bizim plajlarımız kalitesi en yüksek plajlar arasında. Nitelik itibarıyla dördün çok üzerindeyiz. Bunu, denetim için Türkiye’ye gelen üst düzey yetkililer yazılı olarak bildirdi” dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, mavi bayrağın sürdürülebilirliğinde problemler yaşandığını, her yıl yenilenen bayrağın alındıktan sonra korunması için de eğitim ve altyapının tamamlanmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Tunçsu, ”Dünya artık kişi başına düşen mavi bayrak sayısını esas alıyor. Portekiz 100 kilometre sahil bandında 8.7 mavi bayraklı plajıyla kendisini pazarlıyor. İspanya 7.2 iken biz daha 3.8′deyiz. Bu, almamız gereken mesafeyi gösteriyor” diye konuştu.

ANTALYA İLK SIRADA
Mavi bayrakta Antalya 174 plajla ilk sırada yer alırken, Muğla 73 plajla ikinci, İzmir 28 plajla üçüncü, Aydın 20 plajla dördüncü oldu. Balıkesir’de 17, Çanakkale ve Mersin’de 5′er plaj, Tekirdağ ve Düzce’de de birer plaj mavi bayrak aldı.Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 2002′de 127 olan mavi bayrak sayısının yaklaşık 3′e katlandığını, Türkiye’de turizminin tüm rakamlarında benzer gelişmenin yaşandığını belirtti.