LİMAK AKADEMİNİN HAKLI GURURU


Limak Akademi bu yıl 3. Yılında. Akademi’den mezunların sayısı artıyor. Ne diyeceksiniz?
3 yıldır Limak Akdemi eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl 3.dönem mezunlarımızı vereceğiz. İlk mezunlarımızı mutfak bölümünden vermiştik. Burada 100 öğrencimizi mezun ettik. İkinci periyotta Bar kursunu açtık. 50 kişilik bir mezun verdik. Şu anda da, Mutfak bölümü eğitimli 100 kişilik bir istihdam garantili bir kurs daha açıyoruz. Yine ardından 100 kişilik bir Hausekeeping kursumuz devam edecek. Bu aşamada bu yıl ile birlikte 450 kişilik bir mezun verdiğimiz kursu tamamlamış olacağız.
Türkiye İş Kurumu ile birlikte gerçekleşen bir kurs sanırım.
Evet. Bu proje Türkiye İş Kurumu ile, işletmeler arasında gerçekleştirilen bir protokol doğrultusunda gerçekleşiyor. “İstihdam gücü iş Projesi” adı altında yapılıyor. Turizme kalifiye eleman yetiştirmek ana tema olmak üzere meslek sahibi olmayan kişileri meslek sahibi edindirmek adına yapılmış olan bir proje. Mezuniyetten sonra 6 aylık bir süreç var. Bu süreç 6 aylık bir süreç – 3 ay teorik, 3 ay da pratik şeklinde. Kurs bitimi sonunda da, tesislerimizde çalışanlara iş garantisi veriyoruz.
Limak Akademi’de Kursa kimler katılıyor?
Antalya bölgesinde olduğumuz için, kursa katılımda önceliğimiz Antalya. Fakat, kurumun görüş ve olurlarını almak koşulu ile Isparta, Burdur gibi Antalya ve Çevre illerinden de eleman seçme şansına sahip olabiliyoruz. İlk kursumuzda 100 öğrencimizden 60 tanesini Isparta’dan seçtik. Bar kursumuzun tamamını Antalya’dan seçtik. Yine önümüzdeki günlerde başlayacağımız Mutfak ve Hauskeeping kurslarımızı da yine çevre illerden temin etmeye çalışıyoruz. Çok başarılı bir proje olduğu için şu aşamada kursu açmadan bile- ki kurum nezdinde de bu bize bildirildi – Limak grubu olarak projeyi en iyi şekilde gerçekleştiren gruplardan birisiyiz. Şu anda bir sonraki kursun açılış tarihi netleşmemesine rağmen, 100 kişilik kurs için 80 kişilik talep hali hazırda oluştu.

Kursları bitiren ve kalifiye birer elaman olan arkadaşlarımız neye sahip oluyorlar?
Kursları bitiren arkadaşlarımız, öncelikle bir sertifika sahibi oluyorlar. Çünkü bu kurslar Milli Eğitim Bakanlığının modülü ile işlevliğini kazanıyor. İş Kurumu bu projeyi, onaylıyor fakat Milli eğitimin müfredatı doğrultusunda derslerini alıyorlar. Çıraklık Eğitim merkezinden sertifikalarını alıyorlar. Böylece bu projeyi, sektöre Kalifiye ve belgeli eleman yetiştirme adına çok özel bir proje olarak yorumlayabilirim. Kursu bitiren arkadaşlarımızın tamamını da biz, özellikle Antalya Bölgesinde yer alan dört otelimize dağıtıyoruz. Yani 100 kişilik kurs yapmışsak, bu projede % 50 sinin iş istihdam garantisi zorunluluğu var. Ancak biz % 50’nin üzerinde bir istihdamı gerçekleştiriyoruz. Ve şu anda da bu kişiler çalışıyorlar.
Kurslar ne zaman başlıyor ve ne kadarlık bir süreyi kapsıyor?
Öncelikle şunu söylemeliyiz. Türkiye İş kurumunun bu projeler için belli bir bütçesi var. Bu bütçe doğrultusunda genelde bunlar, kapalı sezon diye tabir ettiğimiz Kasım ve Mart ayı arasındaki süreyi kapsaması gerekiyor. Çünkü o sürede işsiz olan insanları eğitime alıp, operasyon içersinde de bunları kullanabilmek. Genelde bizler, bu kursu kış operasyonunda açıyoruz. Bu da beş aylık bir süreci kapsıyor. Kasım da başlıyor ve 5 aylık bir süreyi kapsıyor. Yaz aylarında zaten bu kursun verimli olacağını da söyleyemem. Zaten bu dönemde de çok da talep olmuyor. Sezon açıldıktan sonra birçok kişi, zaten belli bir yere yerleşmiş oluyor. Yaz operasyonunda öğrencilerin konaklaması zor olur. Ama kış operasyonunda bu çok daha kolay oluyor. Lojmanlarımızı kullanmak daha kolay oluyor. Eğitim birimlerini oluşturmak, işlevliğini kazandırmak daha kolay oluyor. İş Kurumunun da öngörüsü bu şekilde zaten.

Turizmde kalifiye elaman diyoruz. Turizm sektöründe son dönem çok giriş-çıkışlı bir personel istihdamı görüyoruz. Limak Otel İnsan Kaynakları Müdürü olarak bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Biz bu projeye başlarken şunu hesapladık. Son aşamada bir ay önceden bir elemanı alıp, onu operasyona sokmak gerçekten sıkıntılı bir iş. Fakat bu tarz kursu yani bu kursları layıkıyla yapan tüm tesislerde olduğu gibi, bu işe formalite gözüyle bakmıyoruz. Bu kurslar amacına uygun yapıldığı zaman,ben şuna inanıyorum; turizmde kalifiye eleman sıkıntısı kalmayacaktır. Ancak bazı projeler amacına uygun olmadığı için, sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı had safhada devam ediyor. Şöyle baktığınız zaman Kemer bölgesinde şu anda sadece, Tekirova’dan Kemer’e kadar 6 tane tesis açık. Bu bölge açısından çok üzücü bir durum. Bu da neyi getiriyor. Ne kadar az açık tesis o kadar az istihdam, ne kadar çok açık tesis o kadar çok istihdam. Şu anda 300 kişilik dinamik bir ekiple sezona fresh bir halde bekliyorsunuz. Dolayısıyla bu neye yansıyor. kaliteli hizmet, mükemmel müşteri memnuniyeti. Bunun son örneği de işte, Limak Lara otelimizin Aura Ödülü almasıdır. İşte bu da hep elemana yapılan yatırımın bence bir geri dönüşümü diye düşünüyorum. Aksi taktirde biz de diğer tesisler gibi kış operasyonu yapabiliriz ya da kapatabiliriz. Kapatmak belki daha karlı gibi görünüyor ama, kısa vadede karlılık söz konusu. Ama uzun vadede bakarsanız, yaz operasyonunda bunların nimetlerini çok fazla alıyorsunuz diye düşünüyorum. İnternet sayfalarına baktığınız zaman, şu anda 300 kişilik ekipte, 8 yada 10 yılı doldurmuş çalışanımızın sayısı 200’ü buluyor. Bu insanların tamamı internette, bireysel olarak sizleri işletmenizi çok güzel bir şekilde temsil ediyor ve misafirlerin geri dönüşümünü sağlıyorlar. Geçtiğimiz gün bir araştırma yaptık. 10 yıldır tesisimizde konaklayan bir misafirimiz bu 10 yılın tam 3 yılını tesisimizde geçirmiş. İşte bunları yapan etken, tabii ki tesislerin fiziki yapısı etken ama içindeki insan kalitesi, hizmet kalitesi daha önemli.

Son olarak bu kurslara katılmak isteyen, kalifiye bir turizm elmanı olmak isteyenlere neler söyleyeceksiniz?
Amaç kış operasyonunu değerlendireyim, boşta kalmayayım mantığı olmaması lazım. Biz seçmeleri yaparken de buna çok dikkat ediyoruz. Daha önce çalışmış, tecrübeli elamanlardan ziyade, daha önce hiçbir işte çalışmamış olması gerekiyor. Bizim bu öğrencilerden istemiş olduğumuz şu. Yapacakları iş olan Turizm bir gönül işi. Fabrika işi değil. Öncelikle turizmi çok iyi bilmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Paralelinde, seçecekleri bölümü, kafalarında iyi analiz etmeleri gerekiyor. Mutfak mı, bar mı, hauskeeping mi gibi bir endişe taşımamaları gerekiyor. e ondan sonra, ben bu mesleğin adayıyım diyerek kararlı olarak bu kursa başlayıp bitirmelerini tavsiye ediyorum. Yer değiştirmekten ziyade, bizim gibi kurumsal yapılı tesislerde uzun süreli bir kariyer yapmalarını hedeflemeliler. Bizim böyle imkanlarımız var. Özellikle de bu kişileri tercih ediyoruz. Bu konuda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Sadece bu kursların yapıldığı Akademinin yer aldığı okul için harcadığımız rakam 60 bin TL. dır. Normal Milli eğitim düzeyindeki sınıflarda eğitimin verildiği bir okulumuz var. Biz bu imkanları verirken, gelecek öğrencilerin de bu şanslarını iyi kullanmalarını istiyoruz. Baktığınızda bu yıl 11 tane otelimiz olacak. Ve bu kurslardan başarı ile mezun olanlar Kıbrıs dahil bu yerleri değerlendirme şansına sahipler.