KRİZİN UĞRAMADIĞI KENT KAVALA'NIN HEDEFİ DAHA ÇOK TÜRK TURİST

Yüzyıllardır Doğu Makedonya ve Trakya'nın merkezi olmuş Kavala, geleceğini turizmde görüyor. Osmanlı devleti döneminde Balkanlar'ın en önemli merkezlerinden biri olan Yunanistan'ın bu kuzey sahil kenti, Türkiye'den daha fazla turist çekmek istiyor. Bu amaçla 16-20 Aralık 2009 tarihleri arasında Türk gazetecilere yönelik bir tanıtım gezisi düzenleyen Kavala Valiliği, Filipe antik kenti, Tütün Müzesi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Konağı, Taşoz Adası, vb. gibi önde gelen tarihi ve turistik mekanlara turlar yaptı. 4 gün boyunca kentin tarihi ve kültürel değerlerini anlatan Kavala Valiliği, Türk turistlere 'Kavala'da kendinizi evinizde hissedeceksiniz" mesajı verdi.

 
Kavala, Filipe, Taşoz, Pierion, Hrisoupoli ve Elefteron belediyelerinin desteğiyle gerçekleştirilen bu tanıtım turu sırasında bir de bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kavala'nın ve çevresinin turizm ürünlerinin tanıtıldığı toplantı öncesi bir konuşma yapan Kavala Valisi Theodoros Kalyoncis ve Turizm Sorumlusu Kostas Eftemiyatis, kentin ekonomisinin yüzde 40'ının turizme dayandığını bildirdi.

Yurtdışı çıkış harcı kalkınca gelen turist arttı

Türkiye'de yurtdışı harcı uygulanmaya başlandığı 1996 yılına kadar Kavala'ya yılda 2-3 bin Türk turist geldiğini, 1996'da çıkış harcı kaldırıldıktan sonra bu sayının 16-17 bine kadar yükseldiğini bildiren Kavala Valisi Theodoros Kalyoncis, 2002 yılında Türk hükümetinin tekrar çıkış harcı koymasıyla bu sayıda ani bir düşüş yaşadıklarını kaydetti. Üç yıl önce Antalya'da Yunanistan Turizm Bakanı ile birlikte katıldıkları toplantıda dönemin Türk Turizm Bakanı Atilla Koç ile görüştüklerini söyleyen Kalyoncis, "Bakan Koç'a çıkış harcının çok yüksek olduğunu ve bu harcın iki ülke arasındaki turist akışını durduğunu ilettim. Bakan Koç, o zaman bize bu harcı düşüreceklerine söz verdi, nitekim de bir ay sonra sözünü tuttu. Ve Türkiye'den gelen misafir sayımız son yıllarda böylelikle yükseldi." dedi.

Ortak geçmişimiz var

"Devletler aralarında diplomatik bir dille konuşurlar biz bu dili bırakıp halklar arasında konuşalım." diyen Vali Kalyoncis, iki halk arasında yaşanacak turistik kaynaşmanın her iki ülkenin ekonomisini de olumlu etkileyeceğini ifade etti. Kalyoncis, "Ben bir Vali olarak Türkiye'de birçok ile gittim ve gitttiğim her yerde son derece sıcak karşılandım. Ben eminim ki vali olmasaydım, sıradan bir Yunan vatandaşı da olsaydım böyle karşılanırdım. Ben de şimdi Kavala'ya gelen Türk misafirlere aynı ilgiyi göstermek istiyorum. Çünkü biz aynı bölgede yaşayan insanlarız, ortak bir geçmişimiz var. Sizleri tüm kalbimizle kucaklıyoruz." diye konuştu.

 
Ulaşım çok rahat, haftasonları için uygun

Son 10 yıl içinde Kavala'da turizm açısından çok önemli gelişmelerin olduğunu belirten Kalyoncis, yeni oteller açıldığını ve yeni turizm yatırımlarının yapıldığını bildirdi.  Kalyoncis, şunları söyledi: "Kavala'dan Türkiye sınırına kadar olan yol düzenlendi. Türk tarafındaki otoyolda da düzenlemeler yapıldı, çift kavşaklı hale geldi. Böylelikle hem de mesafe kısaldı. Yani İstanbul'dan Kavala'ya haftasonunu geçirmek için çok rahatlıkla gelinebilir."

Adalara ve Kavala'ya yönelik uygulanan vizenin daha esnek şartlar için verilmesi konusunda girişim başlattığını da bildiren Vali Theodoros Kalyoncis, bu konunun çözülmesi için çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

İstanbul'dan Kavala'daki havaalanına geçmişte uçak konduğunu ancak, daha sonra bu uçağın ilgi azlığı nedeniyle kaldırıldığını ifade eden Kalyoncis, zaten havayolu yerine karayoluyla ulaşımın daha kolay olduğunu söyledi. Çanakkale ile karşılıklı feribot seferleri konması için temasta bulunduklarını da sözlerine ekleyen Vali Kalyoncis, şimdilik bazı turistik gemilerin İstanbul'dan Akdeniz'e giderken Kavala'ya uğramaya başladığını açıkladı.

Kavala, Yunanistan'daki krizden en az etkilenen kent

 
Yunanistan'da küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm sektörlerde yüzde 7-8'e yakın düşüş olduğunu söyleyen Vali Kalyoncis, bu krizden Kavala'nın ülke genelinde en az etkilenen il olduğunu belirtti. "Ekonomik kriz nedeniyle kaybımız yüzde 2 bile değil" diyen Kalyoncis, bunun nedeninin turizm olduğunu savundu. Turizm için Balkan ülkeleri dahil birçok pazarda tanıtım yaptıklarını kaydeden Kalyoncis, şöyle konuştu:

"Tanıtım konusunda hep çok çalıştık. Bu yüzden turizm açısından fazla bir kaybımız olmadı. Kavala ve Taşoz adasında kendimize zaten güveniyorduk, kriz nedeniyle bir düşüşü de öngörmemiştik, haklı çıktık. Bu  kent, turizm açısından gelişmekte olan bir kent. Hatta Yunanistan'da yaşayanlar bile bu kenti iyi tanımıyor. Atina ve daha güney kentlerinde yaşayan Yunan vatandaşları genelde ülke içinde değil de İtalya ve adalar gibi daha güneyde bölgeleri tatil için seçiyorlar. Oralara yönelik de tanıtım yapıyoruz, iç turizm hareketini kentimize yöneltmek için çalışıyoruz ve çalışmalarımızın meyvelerini yavaş yavaş alıyoruz."

20 Euro'ya bile otel var

Kavala'daki otel fiyatlarının çok makul düzeylerde olduğunu, gelecek yıl için zam olmayacağını belirten Kalyoncis, 20 Euro'ya bile konaklama imkanı bulunabileceğini ifade etti. Otellerde fiyat-kalite dengesini çok iyi ayarladıklarını bildiren Kalyoncis, çoğu otelin odalarını AB standartları çerçevesinde yenilediğini açıkladı.

Türk yatırımcılara kolaylık sağlanacak

Kalyoncis, Türkiye’den otelcilerin Kavala’ya yatırım yapmak istediğini ve bunu olumlu karşıladıklarını belirterek, yatırımcılar için vergi muafiyeti ve arsa tahsisi konusunda yardımcı olacaklarını kaydetti.

Kavala'da turizm rakamları

Kavala ve çevresinde 30 bin 500 turistik yatak bulunuyor. Kavala'ya en çok Almanya, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden turist gidiyor. Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Balkan ülkeleri; Sırbistan, Romanya, Bulgaristan da Kavala'nın turist çektiği ülkeler arasında. Türkiye'den giden turist sayısı ise yılda yaklaşık 7 bin.

Taşoz adasına 2009 yılında ortalama 350 bin kişi, Kavala'ya ise 120 bin turist geldi. Taşoz'da ortalama geceleme süresi  9 gün. 197 otel ve 22 bin yatağın bulunduğu Taşoz Adası’na Kavala’dan her gün feribotla sefer yapılıyor.

Kavala'nın 2010 yılı turizm hedefi bu rakamları iki katına çıkarmak.

Mübadillerin kenti

15. yüzyılda kurulan Kavala, liman kenti olduğu kadar tarihi bir kent özelliği de taşıyor. 70 bin nüfusa sahip kentte deniz-güneş-kum turizminin yanı sıra, kültür, doğa, dalış, tekne ve inanç turizmi alternatifleri var. Deniz mahsülleri açısından zengin bir mutfağa sahip olan Kavala’da şarap, zeytinyağı, bal en önemli ürünlerini oluşturuyor. Kavala ayrıca, Balkanların en büyük tütün deposu.

1769-1848 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın memleketi olan kentte, Osmanlı döneminden de birçok eser bulunuyor. Müslümanların yaşadığı ancak 1922 yılındaki mübadele sırasında Türkiye’den bir çok Rum’un yerleştiği Kavala’da Türkçe bilen kişi sayısı oldukça yüksek. Hatta bazı restoranlarda Türkçe mönü bulmak bile mümkün.