KOZAN ÇARŞISI YENİDEN HAYAT BULUYOR

Cadde üzerinde yıllardan bu yana esnaflık yapan vatandaşlarla yapılan çalışmalar ile ilgili düşünceleri ise şu şekilde;Atatürk’ün Samsun’a ayak basmış olduğu 1919 tarihinde hayata gözlerini açan kunduracı Hüseyin Sağlam yıllardır yukarı çarşıda 1995 yılına kadar baba mesleği olan kunduracılık yaptı. Sağlam Eski Kozan Bölgesinde yapılan çalışmalar la ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı. “ Yapılanın kötüsü olmaz. Yapılan çalışma fevkalade güzel bir çalışma. İyi olmadığını söyleyen yalan söyler. Eskiden buralar çok canlı idi. Ta ki 1945’li yıllara kadar. Yapanlardan Allah razı olsun. Babam Tahir oğlu Hüseyin Sağlam mesleğini yıllarca bu caddede devam ettirdik. Geçmiş yıllarda caddemizde canlılık hat safhada idi. Bu canlılığın tekrar yakalanması için yapılan çalışmaların sonarsında, bu caddelerde el sanatlarına yönelik iş yerleri tekrar açılmaya başlarsa hem canlılık sağlanmış olur hem de turizmde bir hareketlenme başlar” dedi.

 
 
 
 
Kebapçı Salih Usta; “Başkanımızı bu çalışmalarından dolayı kutlarım. Zaten buraya el atmamış olsaydı burası artık kaderine terk edilmiş bir harabe haline gelecekti. Buralar geçmiş yıllarda tarihi eserlikten çıkmış artık harabe bir görünüm halini almıştı. Kozanımızın eski merkezi olan aşağı-yukarı çarşıyı sağ olsun Sayın Başkanımız Kazım Özgan yeniden memlekete kazandırdı”

Halis Dağlı; “Aşağı ve yukarı çarşı gerçekten çok güzel oldu. Buralardan daha önce ne köy olurdu ne de kasaba. Yapılan çalışmalar sonrasında yukarı çarşımız adeta bir şehir görünümüne büründü. Estetik ve güzellik yönünden çarşımız dört dörtlük oldu. Geçenlerde kaleye çıkmıştım. Kozan’ın en gelişmemiş mahalleleri Hacıuşağı, Taş ve Mahmutlu Mahallesidir. İnanın o kalede bu mahallelerden birçok vatandaş börek vs. satarak geçimini sağlıyor. Yani o yörenin insanları için de gerçekten kalenin yeniden restore edilmesi güzel oldu. Kozan turizm yolunda fevkalade yol alıyor. Kozan’ın çehresi yavaş yavaş değişmeye başladı” diye kaydetti.
Emekli Esnaf İbrahim Yağbasanlar; “Bundan iki yıl önce yukarı çarşıdan bir dükkan satın almıştım ve tam ben dükkanı satın aldıktan sonra yukarı çarşıda belediyemiz tarafından tadilat çalışmaları başladı. Ben bu konuda kendimi gerçekten şanslı hissediyorum. Bu çarşı restoresi ile birlikte şehre ayrı bir güzellik katmaya başladı. Bu çalışmalarda sebep olan kişilerin hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Böyle tarihi dokular restore edilirse Kozanımızın en kısa zamanda turizm şehri olacağına inanıyorum. Çarşının bu görüntüsü gerçekten halkımız tarafından takdir ediliyor. İnşallah devamı gelecektir. Kozanımız tarihi bir şehirdir. Siyasetçi kardeşlerimizin gayreti sayesinde çarşımız böyle güzel bir görünüme kavuşmaya başladı. İnşallah önümüzdeki yıllarda ilçemizin bu gidişle il olacağına inanıyorum.  Bu çalışmalar bir başlangıç olmasına rağmen çok güzel. İnşallah çalışmalar bittiğinde çarşımız daha da güzel bir görünüm alacaktır. Bir Beypazarı tarihine nasıl kavuşmuşsa Kozanımız neden kavuşmasın? İnşallah bu dönemde Kozan amacına ulaşacaktır. Bu çalışmaların devamı gelir ise aşağı-yukarı çarşımız gerçekten çok güzel bir hale kavuşacaktır” şeklinde konuştu.

Kozanlı Yazar ve Kitap Sevdalısı Yalın Kılıç; “ Uzun süredir yukarı çarşıdayım. Buradan ayrılamıyorum. Bu bölge gerçekten ayrı bir bölge. Kozan’ın en eski çarşısı burası. Yapılan çalışmalar gerçekten çok güzel. Aslında bu çalışmaların daha önceki yıllarda yapılıp Kozanımız bir an evvel turizm şehri olmalıydı ancak zararın neresinden dönülürse kardır. Eskiden aşağı ve yukarı çarşı adeta bir çöplüğü andırıyordu. Dükkanların camları kırık ve içeride pet şişeler atılmış sanki bir harabe görünümü andırıyordu. Sayın Başkanımız Kozan’ın turizme açılması noktasında Kalesi, Yaverin Konağı, Aşağı ve Yukarı çarşısı ve daha birçok hizmeti ile büyük adımlar atmasına vesile olmuştur. Bunun kendisinin mimar olmasından kaynaklandığına inanıyorum. Bu bir şanstır Kozan için. Benim şuan ki bulunduğum dükkan bir kırtasiye değil. Bu dükkanda yılların kitapları raflarda bulunuyor. Bakın ben bir ziraat yüksek mühendisiyim. Benim ne tarlam ne de bağım var ancak yüzlerce kitabım var. Bu kitapların sevgisi bir başkadır benim yanımda. Benim bir ayağım da Ankara’dadır. Beni arayanlar Ankara, Kozan, Horzum ve Feke hattında bulabilirler. Bakın yukarı çarşıda birisi turunç ağacına bir tekme atarken görürseniz kızmayın. O kişi müşterisine satacağı kebabın salatasına sıkmak için ağaçtan bir turunç düşürmek isteyen kişidir”dedi.
 Kılıç; “Aşağı ve Yukarı Çarşı’nın restorasyonuna başlanması ile birlikte çarşımızın eli yüzü açıldı. Demek ki bu çarşının ilk yapıldığında buna benzer bir görüntüsü vardı. Bu çarşıların restore edilmesi ile birlikte içimize bir tarih coşkusu kondu. İnşallah bu caddedeki dükkanlara el sanatları, hediyelik eşya, kalaycı ve palancı dükkanları açılır. Yani el sanatları ağırlıklı olur inşallah. O zaman turistleri çarşımıza daha rahat çekebileceğimize inanıyorum. Başka kentlerden örneklemeler yaparak çarşımızı daha da güzel hale getirebiliriz. Nasıl Ankara’da bir Beypazarı ortaya çıkıyorsa Adana’da da Kozan’ı ortaya çıkarabiliriz. Bakın bugün bir Beypazarı Belediye Başkanı çok çalışkan bir başkandır. Şehre güzel bir görünüm kazandırmıştır. İşte Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’da Kozan için büyük bir şanstır. Bence Kozan çok çalışkan bir Belediye Başkanına sahiptir. Şuan bulunduğum dükkan Hasan Kütükoğlu Kitap Müzesidir. Burada çok güzel kitaplarımız var. Yapılan restorasyon bir projedir. Karalamak çok kolaydır, ancak bu projeyi faaliyete geçirmek çok zordur. Kozan yavaş yavaş layık olduğu yere doğru önemli adımlar atmaya başlıyor. Kozan’daki değişimi burada yaşayanlar değil uzun yıllar dışarıda yaşayan insanlar tarafından daha iyi fark ediliyor”  diye kaydetti.