KINDILÇEŞME'DEKİ YENİ ''ÇEKEK YERİ'' CARETTA CARETTA ÜREME ALANI MI?
Antalya'nın Kemer ilçesinde 2 yıl önce kooperatifleşerek faaliyetlerine devam eden ticari yatlar, Kemer Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen Kındılçeşme'de oluşturulan Çekek Yeri'nde kışlık bakım için karaya çıkartılmaya başlamasının ardından tartışmaları da beraberinde getirdi.Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Antalya Temsilciliği ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi “Kındılçeşme sahili Caretta caretta üreme alanıdır” İZLEYİN!...
Kemer Türkiz Marina’nın alamadığı tonajı yüksek 25 yatın, bölgede oluşturulan alanda kışlayacakları belirtilirken, bölgede alt yapının ne kadar yeterli olacağı ise tam olarak bilinmiyor. Daha önce bakım için Manavgat’a giden ticari tekne sahipleri, mali anlamda büyük kayıplar verdikleri gerekçesi ile böyle bir talepte bulunmuştu. Tekneler hazırlanan Çekek Yeri’ne çıkartılmaya devam ediliyor.
S.S. Mavi Deniz Mot. Koop. Müdürü Turgay Umut, “Kındılçeşme’de carettaların yuvalanma yerini falan görmedim”
Konu ile ilgili olarak Türkiz Marina’da görüşlerini aldığımız S.S Mavi deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Müdürü Turgay Umut, bölgeniz caretta caretta üreme alanı olmadığını söylerken, “ Bizim Kındılçeşmeyi çekek alanı olarak düşünmemiz çok önemli bir olaydı. Arkadaşlarımız Manavgat’a gidiyorlardı ve çok büyük sorunlar yaşıyorlardı. Şu anda arkadaşlarımız Kındılçeşme’de çok mutlular. Orasının caretta caretta alanı olarak, yuvalanma alanı olarak söyleniyor. Ben 11-12 yıldan bu yana buradayım Caretta carettaların yuvalanma alanları Çıralı’dır. Orada da onları koruyan bir kurul var. Kındılçeşme’de carettaların yuvalanma yerini falan görmedim” dedi.
Turgay Umut , bölgede bir çevre kirliliği olabileceğini de sözlerine eklerken, “ Orada bir çevre kirliliği olabilir. Orada çünkü teknelerimizin bakım ve onarımlarını yapacağız. Ama biz üyelerimiz ve Yönetim Kurulu başkanımız hepimiz bu konuda çok titiz davranmak istiyoruz. Biz burayı nasıl aldıysak öyle de bırakmaya söz verdik. Kemer halkı müsterih olsun, kesinlikle bir çevresel etki yapacak bir kirlilik bırakmayacağız. Ayrıca burada bulunmamız ise Kemer esnafına katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.
S.S. Mavi Deniz Mot. Koop Başkanı Levent Aslan, “ Burayı bir tersane değil, çekek yeri olarak yaptık”
Konu ile ilgili olarak yeni çekek alanında açıklamalarda bulunan S.S Mavi deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Levent Aslan konu ile ilgili sorularımıza şu cevapları verdi: “ Burada eleştirilerin kirlilik konusunda olduğunu düşünüyoruz. Burayı bir tersane değil, çekek yeri olarak yaptık. Yani burada yeniden tekne yapalım ya da tekne imal edelim gibi bir düşüncemiz yok. Bu bölgeden Manavgat’a giden, teknelerimizin Manavgat’ta yaşadıkları sıkıntıları neticesinde böyle bir ihtiyaç duyulduğundan bölgeyi sadece kışlık bakım yeri olarak kullanacağız. Çevre kirliliğine gelince burada GATAB’ın yeterince çöp konteynırı var. Biz GATAB ile tekrardan görüşeceğiz. Çevreye biraz daha dikkat göstereceğiz. Kesinlikle burası yazın olduğundan daha temiz olacak. Biz zaten Marinada bu kültürü aldık. Kındılçeşme’nin alt yapısı bizim çekek yeri olarak kullanımız için yeterli. Eksik var mı muhakkak var. “dedi.