KEMERLİ TURİZMCİLER SEZONU DEĞERLENDİRDİ

Pandemi şartları içerisinde yaz sezonunu tamamlayan Kemerli turizmciler değerlendirmelerde bulundular.

KEMERLİ TURİZMCİLER SEZONU DEĞERLENDİRDİ

Turizm Yazarı Halil Öncü’ye değerlendirmelerde bulunan Kemerli turizmciler, her şeye rağmen iyi bir sezon geçirdiklerini, kötünün iyisi olarak tabir ettikleri sezonun da pandemi şartları ve iklim koşullarına göre uzayabileceğini dile getirdiler.

Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı ve Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz, KETOB (Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkanı ve Limra Hotel Genel Müdürü Dinçer Sarıkaya, Göynük Karmir Resort Genel Müdürü Yusuf Çelik ve Miarossa Hotels Genel Müdürü Metin Peltek’in sezon ile ilgili açıklamalarını paylaştılar.

Kötünün iyisi bir sezon yaşadık!

Volkan Yorulmaz (Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı ve Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü)

“Zor bir yılı daha bitirmek üzereyiz. Eylül ayını bitirdik. Pandemi nedeniyle iki yıldır sıkıntılar yaşanıyor. Bu senenin özeti ne diyecek olursak "Kötünün iyisi". diyebiliriz. Yaklaşık ağustos ayı sonuna kadar  Antalya da 5 milyon turist ağırladık. Bu rakam yıl sonuna kadar 7-8 milyonu bulacaktır. Normal şartlarda bizim 2019 rakamlarına bakarsak yaklaşık 14 milyon turist ağırlıyor olmamız lazım, tabi ki bu rakamlara yaklaşamadık, yaklaşamayacağız da. Ümidimiz önümüzdeki yıllarda inşallah pandemi hayatımızdan çıkmış olur ve 14-15 milyon turist sayısına ulaşırız.”
“Kemerde de pazarı domine eden ülkelerin en başında BDT pazarı geliyor. Bu anlamda da Kemer bir adım önde. Kemer Antalya’da BDT pazarının en çok bilinen destinasyonu dolayısıyla biz bir sıfır önde başlıyoruz, BDT pazarı domine ettiği için. Fiyatlara gelirsek fiyatlarımızda normal fiyatların yaklaşık %15-20 altında seyretti. Tüm pazarların oturmamış olması, bölgede bütün destinasyonları ağırlıklı BDT pazarına yöneltti. Bu da fiyat savaşı yarattı. Dolayısıyla da istediğimiz fiyatlara satamadık. Tabii iç pazarın da ciddi artışları var, bunu da es geçemeyiz. Kemer olarak iç pazarda da kuvvetli olduğumuzu düşünüyoruz, dolaylısıyla bizi BDT ve iç pazar ayakta tuttu bu sene.”
“Otelimizde çalışanlarımızın ikinci aşıları hemen hemen tamamlandı. Vakalara gelince, Antalya çanağımda vakalar var. Her gün zaten bakanlık da bunu açıklıyor ama bunu yönetmeyi ve bununla yaşamayı biz Antalya çanağında başardık.”

Havaalanı raporlarına göre 5 milyon civarında turist girişi oldu!

Dinçer Sarıkaya KETOB (Kemer Turisitk Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkanı

“Sezon umduğumuz gibi geçti. Ama umduğumuz gibi de  kapanmayacak gibi. Bir takım olumsuzluklar baş göstersede, 2020 yılının üzerinde, 2019 yılının da biraz altında . Hedeflerde biraz sapma var. Şuanda Antalya’ya özellikle havaalanı raporlarına göre 5 milyon civarında turist girişi oldu. Bundan sonra 2022 yılı önemli. Bu verilerle aşılanma programlarının da başarı ile uygulanması ile de oldukça güven telkin edildikten sonra Türkiye turizmi 2022 yılına ışık tutacak. Son 3 ayda güzel hizmetle ve havalarında gayet buna uygun olması ile ciddi bir şekilde turistleri ağırladık. Tabi ki ağırladığımız milliyetler arasında Ruslar birinci sıradaydı, sonra Ukrayna, Almanya ve Polonya bu sıralamayı takip etti. Tabi bu milli çeşitlilik normalde daha fazla oluyordu ama pandeminin vermiş olduğu kısıtlamalarla 2021 yılını en iyi şekilde kapatacağız.”
“Sezon uzayacak gibi görünüyor. Özellikle bu da mevsime bağlı. Tabii Mısır’ında açılmış olmasının da olumsuz bir etkisinin olmasına rağmen iklimlerdeki bu değişiklik gerçekten Türkiye’nin albenisini arttırıyor. Bu ısının yükselmesi global dünyada kötü bir gidişat olsa da turizm açısından havaların ısınması her zaman çekici bir unsur olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla sezonumun uzayacağını tahmin ediyoruz.”

2019 rakamlarına yaklaşıyoruz!

Yusuf Çelik / Göynük Karmir Resort Genel Müdürü

“Pandeminin gölgesinde turizm bir şekilde devam ediyor. 2019 yılı mükayese etmek daha gerçekçi olacak. Geçen yılla mükayese etmemiz çok sağlıklı olmaz. Bu yıl tesislerin hepsi açıldı, geçen yıl tesislerin %50 ye yakını açılmamışdı. 2019 rakamlarına yaklaşıyoruz. Bunda güvenli turizm sertifikasının çok büyük katkısı oldu. Otellerimizde turizm güvenli bir şekilde yapılmakta turistlerin rahat bir ortamda tatil yapmalarını sağlamak ve güvenli bir şekilde gelmelerini sağlamak adına iyi bir reklam yaptık. Rus pazarı, Ukrayna pazarı, iç Pazar ana pazarlarımız oldu. İngiltere pazarından beklentimiz oldukça yüksekti. İngiltere pazarı açık olmuş olsaydı 2019 rakamlarını bir şekilde yakalayacaktık.”

“Kemer özeline bakacak olursak, Kemerimiz geçen yıla göre çok çok daha atağa kalkmış durumda rakamsal olarak geçen yılı geçmiş durumdayız. 2019’u yakalamamız şuanda çok zor. Beklentimiz o ki ekim ayını da bu doluluklarla atlatmak istiyoruz. Artık kasım ayına kadar sezon uzar mı bilemiyoruz. Pandeminin ve iklim koşullarının ne olacağını bilemiyoruz. Devletlerin almış olduğu önlemler, aşı ile ilgili alınacak önlemler turizmin ne kadar uzayacağını gösterecek. İnancımız o ki kasım ayı ortalarına kadar turizmi bu şekilde devam ettirmek istiyoruz.”
“Otelimizin personellerinin tamamı aşılanmış durumda. Yeni alınacak olan personelerrimizin de aşılı olmasına dikkat ediyoruz. Bunun dışında elimizdeki pandemi kuralları ile alakalı alınan önlemler %100 seviyesinde uygulanmakta. Hem aylık olarak otelimiz denetleniyor, bunun dışında gizli misafir yöntemi ile bakanlığımızın gizli denetim yöntemi ile denetlenmekte, turistlerin güvenle ülkeye ve Kemer’i tercih etmesinin sebeplerinden bir tanesi.”

Doluluklar iyi, fiyat anlamında sıkıntılı!

Metin Peltek / Miarossa Hotel Genel Müdürü

“Sezonumuz bildiğiniz gibi geç başladı. Mayıs sonu itibariyle başladı. Haziran ayı, temmuz ayı ve ağustos ayını geride bıraktığımız bu günlerde maalesef fiyat anlamında çok başarılı olamadık. Doluluklarda %90’lara ulaştık. %100 ulaşan otellerimiz de oldu. Ancak fiyat anlamında hedeflediğimiz rakamlara ulaşamadık. Bundan sonraki süreçte de yine aynı şekilde rezervasyonlar devam ediyor ama fiyatlarda ciddi anlamda düşüş var. Bu düşüş maalesef karlılıkları çok olumsuz olarak etkiliyor.”
“Kemer diğer bölgelere nazaran çok şanslı bir bölge. Rus ve Türk misafirlerin çok yoğun tercih ettiği bir bölge. Doğal güzelliği ve Kemer’in kendine has güzellikleri ile Kemer diğer bölgelere nazaran çok daha şanslı bir sezon geçirdi diyebiliriz. Bizim diğer bölgelerde de Alanya gibi bölgelerde de otellerimiz var baktığımızda kemer otellerimiz daha iyi durumda.”
“Covid konusunda misafirlerimizle ilgili çok fazla problem yaşamadık ancak personellerimizde bazı sorunlar yaşadık. Bu konuda personellerimizin temaslı durumları bizleri zor durumda bıraktı. Personelimiz çok fazla Covid durumuna düşmedi.  Temaslı personelimiz çok olduğu için bu personellerimizi de çalıştıramadığız için de ciddi personel eksiklikleri yaşadık. Birçok misafirimiz de bunu anlayışla karşıladı. Pandeminin gün geçtikçe azaldığının ve personel üzerimdeki etkilerinin de azaldığını hissediyoruz. Antalya’nın bir dönem yoğun olduğu süreci atlatmış gözüküyor. Bütün personellerimizin hepsini aşılattık. Aşısız hiçbir personelimiz kalmadı. Bunun da önümüzdeki ki süreçte büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum.”