KASTAMONU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ ZİVER KAPLAN, ''ILGAZ DAĞININ ARKASINDA Kİ SAKLI HAZİNEYİZ''

 
Araplar ve Uzakdoğu’dan ilgi artmaya başladı

Yerli turistler kadar yapancı turistlerin de Kastamonu’yu artık keşfetmeye başladıklarını söyleyen Kaplan, Arap ve Uzakdoğu’dan kültür turizmi adına bölgeye gelmeye başladıklarını söyledi. Kaplan, “ Son zamanlarda yabancı turistlerin de ilgisi Kastamonu’ya artıyor.Son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle  artık insanlar deniz,kum ,güneşten kaçıp daha serin doğası bozulmamış yerleri tercih ediyorlar.Tam istediğimiz sonucu alamasak da son yıllarda arap ülkelerinden ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerinden turistler gelmeye başladı.  Bu yılın başında arap ülkelerinin önemli tur operatörleri Kastamonu’ya gelerek önemli bağlantılar kurdular”
 

Ziver Kaplan“7 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahibiz”

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan , Kastamonu’nun önemli bir turizm bölgesi olduğunu da belirterek, “  Kastamonu’yu tarihi olarak değerlendirdiğimiz de 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Biz Kastamonu’yu Ilgaz dağının arkasında ki saklı hazine olarak değerlendiriyoruz. Kastamonu, turizm çeşitliliği açısından her türlü olanak sağlayan bir ilimiz.  Yaklaşık 170 km. ile Karadeniz’in en uzun sahiline sahibiz.  %70 orman ile kaplıyız. Türkiye’nin en önemli Mağaraları, kanyonları Kastamonu sınırları içerisinde yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci mağarası olan Ilgarini mağarası ve dünyanın en büyük kanyonu olan Valla kanyonu da ilimizde bulunuyor ve ayrıca yayla turizmi açısından da son derece önemli bir bölgeyiz. Kış turizmi bakımından da önemli bir bölgeyiz. Ilgaz dağları Türkiye’nin sahip olduğu önemli milli parklar arasında. Örneğin Küre dağları ve Ilgaz dağları Türkiye’nin ender milli parklarından bir tanesidir. Ayrıca buraları bu yıl Pan parks olarak ilan edilmiştir. Küre dağları Türkiye’de tek Pan parks alanıdır. Bozulmamış dokumuz oldukça fazladır. Ayrıca bunun yanında Kültürel varlıkları bakımından da nüfusu oranına göre önemli bir hazineye sahibiz. Bin Beş yüzün üzerinde kültür varlığımız var. Geçmişte ki  7 bin yıllık tarihin izlerini hala yaşıyoruz. Kastamonu, Romalılar döneminden tutun, Bizans dönemine kadar ve bu dönemlerden sonra beylikler döneminde de önemli yer tutmuştur. Ayrıca Kastamonu Candaroğulları Beyliğinin de başkentliğini yapmıştır. Yine Osmanlı döneminden de kalan çok sayıda esere de ev sahipliği yapmaktayız. Hanlarımız, Hamamlarımız, camilerimiz, külliyelerimiz bakımından da oldukça zenginiz.Bir diğer konumuz ise inanç turizmi. İnanç turizmi açısından da Kastamonu çok önemli bir yere sahip. Bölgemiz bu konu da yoğun ilgi görmektedir. Kastamonu tüm bunlarla birlikte çok önemli bir yerde.  Bu konuda da hareketliliği görüyoruz” diye konuştu.
 
 
 
Turizmde zamana ihtiyacımız var

Kastamonulular turizme yenİ yeni alıştıklarını belirten Kaplan, Kastamonu’nun Akdeniz ve Ege’de olduğu gibi turizmi tam olarak yaşayabilmeleri için en az 20 yıla ihtiyaçlarını olduklarını da belirtirken, “  Bununla birlikte yeni turizm tesislerinin açılması kültürel varlıkların turizme kazandırılması ile Kastamonu haklı da yavaş yavaş turizme alışmaya başladı” dedi.
 
 
 

Bakanlıktan büyük yardım alıyorlar

Kültür ve Turizm Bakanlığından gereken yardımı aldıklarına da dikkat çeken Ziver Kaplan, “ Kültür ve turizm bakanlığının 2006 yılında başlattığı 2863 sayılı kanuna göre eski tescilli binaların sivil mimari örneklerine proje ve uygulama yardımı çerçevesinde bakanlıktan en çok yardım alan iliz. Toplam 2006 ve 2010 yılı arasında bakanlığın toplam yardımının % 22’sini biz aldık. Gerek kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği, gerekse personelimizin duyarlı girişimleri sonucunda bu pastadan önemli yardım payını aldık” diye konuştu.