İŞTE, ÇİN PAZARI RAPORU !...

Çin Toplantı Pazarı
Son yıllarda uluslar arası kongre sektörü, Uzakdoğu ve özellikle Çin pazarına hem gelişmekte olan potansiyel destinasyon hem de güçlü ekonomisi ile potansiyel iş imkanı ve yeni toplantılar açısından önem vermektedir.
Tüm dünyada sektörün yakından izlediği bölgede, düzenlenen sektör fuarları da son yıllarda artarak ilgi toplamaya başladı. IT&CM Şangay fuarı da bunların başında geliyor.
Bu yıl fuarda uluslar arası toplantı sektörünün önemli kurum ve isimleri etkin rol aldılar. ICCA, MPI, IAPCO, GBTA gibi toplantı sektörünün önde gelen kuruluşlarının fuara ilgisinin artarak devam ettiği gözlendi. Fuar süresince düzenlenen seminer ve eğitim programları ile sektörü uluslar arası pazara hazırlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiler.
Japonya, Malezya, Tayland, Tayvan, Hindistan gibi bölge ülkelerinin fuarda büyük stantlar ile yer alırlarken Avrupa ve Körfez ülkelerinde de yeni yeni hareketlenmenin başlandığı gözlemlendi. Türkiye fuarda ilk kez ve en büyük Avrupa standı olarak yer aldı. Ayrıca Cenevre ve Dubai de diğer uluslar arası stantlar olarak dikkat çekti. Dubai fuarın davetli basın programına sponsor olarak dikkat çekti. 2013 yılında Çin'de Türkiye yılı olması dolayısı ile bu sponsorluk Türkiye tarafından alınabilir.
Fuarda Çinli davetli alıcıların yanı sıra büyük sayıda Amerikalı ve Avrupalı davetli alıcılar ile diğer bölge ülkelerinden davetli alıcılar yer aldı. Çin pazarı hızla potansiyeli artan bir Pazar olmak ile birlikte henüz uluslar arası sektöre tam uyum sağlamış bir Pazar değil. Tüm dünyada kongre sektörü fuarlarında olduğu gibi bu fuarın da resmi dili İngilizce idi. Ancak Çinli firma temsilcilerinin birçoğunun dile hakim olmadıkları gözlendi. Önümüzdeki yıllarda fuarda daha etkin bir katılım için katılımcı firmaların Çince broşür, tanıtım dosyası ve stantlarında tercüman bulundurmalarını tavsiye edebiliriz.
Fuarda iş potansiyeli olarak değerlendirildiğinde lüks hizmetlerden faydalanmak isteyen katılımcı sayısı 100'den 500'e kadar çıkabilen grupların ülkemizi alternatif bir destinasyon olarak düşündüklerini gördük. Özellikle Avrupa'ya geldiklerinde birden fazla Avrupa ülkesini ziyaret etmeyi arzu ediyorlar. Bu sebeple ortak insentiv paketleri oluşturulabilecek destinasyonlar ile Çin pazarında işbirliklerine girilmesinin faydası olacaktır.
Pekin Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimiz ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu tarafından organize edilen Türkiye standı fuarın en hareketli alanında en büyük Avrupa standı olarak yer aldı.
Pekin müşavirliği tarafından yaptırılan stant fuarın en başarılı ve güzel standı idi. Stantta İngilizce ve Çince olarak hazırlatılan Türkiye'nin etkin reklam görselleri ve katılımcı firmaların grafikleri dikkat çekti. Karşılama standında Çince tanıtım broşür ve dergileri yer aldı. Stantta görevli personel de gerekli durumlarda katılımcılara Çince iletişim konusunda destek verdi.
IT&CM Şangay fuarında bu yıl ilk kez açılan stantta toplam 5 firma ve kuruluş yer aldı. Türkiye standı bölgeden ve diğer ülkelerden ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.
ICVB tarafından gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde 2012, 2014 yılları için katılımcı sayısı 50-500 arasında değişen 11 iş imkanı için çalışmalar başlatıldı. Çin, Malezya, Singapur gibi bölge ülkelerinden davetli alıcılar ile görüşülmesinin yanı sıra Amerika, İtalya, İngiltere ve Almanya'dan da iş imkanları alındı.
Uluslararası sektör basını da ICVB'ye ilgi gösterdi. ICVB Genel Müdürü Elif Balcı Fisunoğlu, CIM Almanya, Meetings Review İngiltere, Travel Daily News Greece gibi yayınların temsilcilerine pazarı ve Türkiye'nin pazardan beklentilerini değerlendirdi.