İSTANBUL MOZAİĞİ TARİHİ YARIMADA RENKLENİYOR, CANLANIYOR

Toplantıda konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, öncelikle Samatya ile ilgili projelerinde işbirliği yaptıkları Turad ve Terraco’ya teşekkür etti.

Proje bittiğinde 2 bin 61 metrekarelik bir alan boyanmış olacak.
Samatya Meydanı’nda asıl büyük değişimi göreve geldikleri 2004 yılından hemen sonra başlatılan çalışmalarla gerçekleştirdiklerini anlatan Demir, ilk olarak meydanın zemin kaplamalarının yenilenmesi, aydınlatılması, kısmi olarak trafiğe kapatılması gibi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yapılan tüm çalışmaların temelinde sivil toplum kuruluşları ve esnafın olduğunu vurgulayan Demir, bu açıdan emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum dedi. Bir alanda yapılacak çalışmanın ‘insan-zaman-mekan’ bütünleşmesiyle başarıya ulaşacağını anlatan Başkan Demir, Turad’ın da bu anlamda kültürel çalışmalar yaparak bu açığı doldurduğunu söyledi.

Samatya’da başlatılan Samatya Meydanı Cephe Sağlıklaştırma Projesi ve bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak Samatya Zil ve Caz festivali düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Fatih Belediyesi ev sahipliğinde, Samatya Forsa Restoranda gerçekleşen basın toplantısına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Turad (Turizm Araştırmaları Derneği) Başkanı ve Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Samatya esnafı, davetliler ve basın mensupları katıldı.
Projenin birinci yılının tamamlamasının ardından düzenlenen basın toplantısında, TURAD Başkanı ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel; gelinen aşama ve bundan sonraki projeleri hakkında bilgi verdi.
“Geçtiğimiz yıl 28 milyon turist ağırlayan Türkiye, Çin’den sonra turist sayısını artıran ikinci ülke olurken, en çok turist çeken ülkeler arasında 7. sırada yer aldı. Toplam gelirimiz 20 milyar dolar, kişi başına düşen gelir 700 dolar oldu. Bu rakam Türkiye’den ön sıralarda yer alan Fransa, ABD, Çin, İspanya, İngiltere ve İtalya’dan düşük.
Geride bıraktığımız on yılda hızlı bir ilerleme sağlayan Türkiye, “deniz-kum-güneş” satan ülkeler arasında ön sıralarda yer alırken, kültür turizmi ve diğer alternatif alanlarda da gelişmek zorunda. Bu amaca erişmek için Türkiye’nin ulusal markasını güçlendirecek, yeni girişimlerde bulunulmasının gerekliliği ortada. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarına da ciddi görevler düştüğünden yola çıkan TURAD (Turizm Araştırmaları Derneği) “sürdürebilir turizm” için çalışmalar yürütüyor.”
TURAD Başkanı ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel ayrıca: “Sürdürülebilir turizm Türkiye açısından önemli, bu anlamda ülke turizminin temelini oluşturan; doğal, kültürel, tarihi kaynakların kullanılarak, korunmasının doğruluğuna inanıyoruz. Türkiye ulusal markasının değerini ancak bu şartlarda geliştirebiliriz. Türkiye Markasının güçlenmesi alt markalarımıza da önem vermekle sağlanabilir.” dedi.
Örnek Proje Samatya
“Biz Samatya projesini iki ana konu üzerinde geliştirmek için işe koyulduk. Bunlardan birincisi; kültür turizmini desteklemek; ikincisi, İstanbul’un unutulmaya yüz tutmuş tarihi bölgelerindeki bazı makanları günümüz koşullarında yaşatmayı desteklemekti. İstanbul'un turizm gelirini artırabilmek için yeni çekim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu biliyorduk. Bu amaçla pilot bölge olarak Samatya’yı seçtik, semti yerli ve yabancı turistler için ilgi odağı haline getirmek istedik.
Samatya için özel bir logo tasarladık, semtte bulunan restoranları, masa örtüsünden servis ürünlerine kadar yeniledik, Samatya Meydanı için iyileştirme çalışmaları yaptık, esnafa ‘hizmet iyileştirme eğitimleri’ verdik, ziyaretçilere, bölgedeki otellere ve seyahat acentelerine dağıtmak için Samatya’yı tanıtan bir kitap yayımladık, semtin özelliklerini anlatan bir web portalı kurduk (www.samatyameydan.com), kültür turları düzenledik semtte yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerin standartlarının bir uluslar arası kuruluş tarafından gözetime alınmasını sağladık.” diyen Bahattin Yücel; “Bu çalışmalar Samatya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını, işletme gelirlerlerini yuzde 60- 70 oranlarında artırdı. Bu gerçeği işletme sahiplerinden duymak, ise bizim için mutluluk kaynağı. Ama biz bununla yetinip kenara çekilmiyor, Tarihi Yarımada’nın ülke turizm ve kültürel yaşamındaki önemine bizler kadar inanan Fatih Belediyesi’nin desteği ile Samatya’da müzik etkinliği düzenliyoruz.” dedi.

Boya sponsoru Terraco firmasının işbirliğiyle yenilenen Samatya Meydanı’nda toplam 53 adet binanın cephesi düzenlenecek.
Boya sponsoru Terraco firmasının işbirliğiyle yenilenen Samatya Meydanı’nda toplam 53 adet binanın cephesi düzenlenecek, tamiratı yapılacak ve boyanacak. Proje bittiğinde 2 bin 61 metrekarelik bir alan boyanmış olacak. Cephe sağlıklaştırma projesi kapsamında daha önce Lonca Mahallesi’nde yapılmış ve rengarenk boyanan evler büyük beğeni toplamıştı.
Projenin kültür sanat ayağı ise Turad’la yapılan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek ‘Samatya Zil ve Caz Festivali’.
Projenin kültür sanat ayağı ise Turad’la yapılan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek ‘Samatya Zil ve Caz Festivali’.
Festival kapsamında 29-30 Haziran ve 1 Temmuz 2011 tarihlerinde sırasıyla Kerem Görsev Trio, Arto Tunçboyacıyan Trio ve Leman Sam sahne alacaklar.