HALİL ÖNCÜ İLE GEZİ – YORUM 'GELİDONYA FENERİ'

Bu hafta sonu yolumuzu Antalya’nın Kumluca İlçesi sınırları içinde yer alan Mavikent Taşlık Burnunda yer alan Gelidonya fenerine çeviriyoruz.

HALİL ÖNCÜ İLE GEZİ – YORUM 'GELİDONYA FENERİ'

Antalya’dan başlayan yolculuğumuz Adrasan ve ardından Karaöz’e kadar uzanıyor. Adrasan Karaöz arasında yer alan yol asaflt ve muhteşem doğal güzellikleri ve manzarası ile bizleri kendisine hayran bırakıyor. Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Adrasan Gelidonya Feneri güzergahı.

Karaöz Sahiline geldiğimizde Geldionya Feneri Tabelaslarını kaip ederek yürüyüş yapacağımız noktaya geliyoruz. Burada sizi Patika bir yol karşılıyor ve bu yolu takip ederek Türkiye Kıyılarının en yüksek feneri olan 237 metre yüksekliğindeki denizden 3 km içeride kurulu bulunan Gelidonya Fenerine ulaştırıyor.

Burada yürürken, fenere ulaşmak için bir tepe tırmanmak zorunda kalıyorsunuz. Hayli ilgi çekici ve olukça rağbet gören bir yürüyüş rotası diyebiliriz.
Fenere geldiğimizde muhteşem bir manzara bizi karşılıyor.

Hemen önümüzde üzerinde yerleşim olmayan beş adaları görüyoruz.Yaptığımız araşılmalara göre, Gelidonya Fenerinin fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altına alınmış. Bu da fenerin duvarına tabela olarak asılmış.Yolu olmayan sarp ve dik kayalıklar üzerinde kurulduğu için fenerde elektriğin olmadığını öğrendik. İlk yıllarda gaz yağı, daha sonra lpg tüpü kullanılan fenere 2017 yılında güneş enerjisi ile elektrik sağlayan sistem kurulmuş. Fenerin yerden yüksekliği toplam 9 metre olup görüş mesafesi 10 mil.

Gelidonya Fenerinin yapımına 1934 yılında başlanılmış fener 1936 yılında hizmete girmiş.

Yürüyüş noktalarının önemli bir tecridi olan Gelidonya Feneri büyük ilgi çekiyor. Eğer sizde bu güzelliği görmek ve Gelidonya Fenerine bir yürüyüş yapmak isterseniz bunu içtenlikle tavsiye ederiz.