HAKAN SAATÇİOĞLU YAZIYOR, ''TURİZM SEKTÖRÜNDE PERFORMANS YÖNETİMİ VE TERFİLER''

Doğru yönetilmeyen süreç nedeniyle işletmeler kendi geleceklerini tehlikeye atmaktadır. İşletmelerde uzun süre çalışan personel kendinde otomatik olarak bir terfi alma hakkının doğduğunu düşünmektedir. Departman müdürleri, terfi sürecini, elemanı kaybetme korkusu ve elemanıyla karşı karşıya gelmek istememesi veya sezonu sorunsuz geçirmek istemesi nedeniyle süreci doğru yönetemez ise,  çalışanları hemen terfi listesine koyabiliyorlar.  Otel Genel Müdürleri ise ya kendi gözlemleriyle listeleri değerlendirerek sonucu değerlendirebiliyorlar, ya da departman yöneticisinin yorumuna göre hareket ederek yanlış kararlar verebiliyorlar. Departman müdürleri, iş yerlerini geçici olarak görüyorsa veya aynı hatalar zinciriyle pozisyon aldıysa, bu tür yanlış uygulamalar daha sıklıkla olabilmektedir. Bu uygulamalar günü kurtarabilmekte ancak uzun vadede işletmeye kalıcı zararlar vermektedir. Oysa bilimsel olarak bir değerlendirme olsa, departman müdürleri çalışanlarının iyileştirilmesi gereken yönlerini çalışanlara direk olarak söyleyebilecek ve süreç doğru yönetilebilecektir. Bilimsel metotlar uygulandığında ise terfi alamayan çalışanlar, sektördeki boşluk nedeniyle hemen diğer bir tesiste pozisyon alabilmektedir. Sektörün hızlı büyümesi, bir tesiste gerekli donanım ve yetkinliği sahip olmayan çalışanların diğer bir tesiste hemen bir üst pozisyonla görev alabilmesine neden olmaktadır. Çalışanların performans ve terfilerinin işletmelerde bilimsel metotlarla yapılmaması nedeniyle, kalifiye olan çalışanlarda, bu çalışmalarının karşılıklarını alamamakta ve sektörden hızla uzaklaşmaktadır.

 
Varolan işgücü açığı nedeniyle, işletmeler yeni yöneticiler alırken, tam anlamıyla referans araştırması yapmaksızın, iş bilgisi ve yöneticilik konularında kişinin yetkinliğini değerlendirmeden, hemen işe almakta veya bir üst pozisyonu vermektedir. Doğru yapılmayan terfiler nedeniyle çalışanlar kendilerini geliştirmemekte, yabancı dil, iletişim, yöneticilik vasıflarını güçlendirmeden beklentiler içine girmektedir.
 
Sektörün önemli bir sorunu olan sık sık işletme değiştirmenin bir önemli nedeni de bu şekilde karşımıza çıkmaktadır. İstediği terfiyi alamayan personeller bir de on beş yılını doldurduysa hemen yasal haklarını alarak işletmeden ayrılmaktadır. Burada çalışanların bir özeleştiri yapması gerekmektedir. Evet teknik olarak bilgili olabilir, aynı işyerinde uzun yıllar çalışmış olabilir ama bu terfii için yeterli midir? Bugün pozisyonlar yukarı doğru çıktığında tek başına teknik bilginin yeterli olmadığını görmekteyiz. Eğer kişi kendini, teknik bilginin yanı sıra, yabancı dil, iletişim, stres yönetimi, takım çalışması konularında yetiştirememişse başarılı olması mümkün değildir. Tek başına bir işi uzun yıllar yapmak, tecrübeli olmak terfi ve başarı için yeterli olamamaktadır.
 
Bunun sonuçları ise işletmelere iki şekilde yansımaktadır. Gerekli donanıma sahip olmayan yöneticiler, kendine bağlı pozisyonları doğru bir şekilde yönetememekte ve gerçekten kalifiye olan personel ise vasıfsız müdürlerin altında çalışmak zorunda kalmaktadır. Tabi bu da kalifiye çalışanların sektörden uzaklaşmasına yol açmaktadır. 
 
Sektörde gerçekten insan kaynakları sürecini doğru yöneten işletmelere ihtiyaç duyulmaktadır.
İçerisinde performans yönetimi, doğru terfi sistemi ve kariyer planlaması olmayan sadece personelin yasal işlemlerini, sigortalarını, izinlerini takip eden ve adı insan kaynakları olan birimler işletmelerde maalesef doğru işler yapamamaktadır.
 
Terfi konusunda, aşamalı bir sınav sistemi uygulanmalıdır. Teknik mesleki bilgi, yabancı dil, yöneticilik konularını kapsayan yazılı ve sözlü bir sınav sistemi hayata geçirilmelidir. Bu sınavlardan başarılı olan personeller bir kurul önünde ikinci değerlendirmeye alınmalı ancak bu kurulun kararıyla terfi yapılmalıdır. Tabi bu şekilde yapılan terfilerde o pozisyonu alan kişilere, yeterli sorumluluk, yetki ve diğer imkanlar sağlanmalıdır.
 
Ancak bu şekilde yapılan çalışmalar işletmelere ve sektöre olumlu katkılar sağlamaktadır. Aksi takdirde kolaylıkla alınmış terfiler, pozisyonlar maalesef sektöre yarardan çok zarar vermektedir.
 
HAKAN SAATÇIOĞLU
GENEL KOORDİNATÖR
LİMAK INTERNATIONAL HOTELS RESORTS