GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ'NİN 53. SAYISI ÇIKTI


T-ERROR


SABRİYE ÇAY

Turizm Kaosu sevmez, turizm krizi sevmez, turizm savaşı sevmez, turizm TERÖRÜ SEVMEZ. Turizm sükuneti sever, Turizm barışı sever, turizm güvenli ortamı sever, Turizm huzuru sever…

Son zamanlarda yaşanan terör eylemleri, terörün Doğu’dan Güney sahillerine yani turizm bölgelerine kayabileceği ihtimalini aklımızda uyandırdı. Antalya Konyaaltı Plajları’nda patlama ile başlayan turistik bölgelerdeki terör, Kemer’e sıçradı ardından da Bordum’da kan dökülmeden emniyet güçleri tarafından yakalanması ile maalesef ki son zamanlarda arda arda gelen terör olayları, dünya turizmin 7. sırada yer alan Türk turizmini nasıl etkiler sorusunu aklımıza düşürdü ve bu sorudan yola çıkarak Terör ve Turizm üzerine bir araştırma yaptık.

Ülkemizde turizme yönelik Terörün Tarihçesi

1991-92 yıllarından itibaren PKK terör örgütü, turizm gelirlerinin bütçemize önemli katkısını hesaplayarak, bu gelirlerin önlenmesi yönünde kararlar almasını takiben, Türk turizmine, turistlere ve turistik tesislere yönelik eylemleri başlamıştır. Doğrudan doğruya Türk ekonomisini hedef alan turizme yönelik eylemlerin nedeni 4. konferansında alınan "bütün bölgelerde başta turizm olmak üzere Türkiye'nin her türlü ekonomik ve benzer hedeflerine yoğun şekilde eylemlerin gerçekleştirilmesi," şeklindeki kararıyla tescil edilmiştir.
Bu kararlar doğrultusunda, bazı Avrupa ülkelerinin maksada matuf hoş görüsünden ve mevcut yasalarının boşluğundan cesaretlenen PKK terör örgütü mensuplarınca Türkiye’ye döviz getiren turistlerin engellenmesi yönünde yurt dışında bildirilerle, afişlerle yoğun propagandalar yapıldığı görülmüş, Türkiye’ye gelecek turistler ile ülkeleri tehdit edilmiştir.
Türk turizmini sabote etmek amacıyla, PKK’nın silahlı yan kuruluşlarından ARGK’nın bir alt silahlı kuruluşu olarak oluşturulan ARGK/ Metropol İntikam Timlerine (A-MİT) mensup militanlarca Antalya’da 1993 yılı yazında turistik otel ve benzeri yerlere patlayıcı madde atılarak sabotajlar gerçekleştirilmiştir

Antalya’da terör eylemleri

Güneyde de Akdeniz ve Toroslara açılma ve üslenme çalışmalarına başlamıştır. Bunun sonucu olarak 1997 yılı Haziran ayında Kahramanmaraş kırsalından hareket eden Dersim kod adlı İzzettin İNAN sorumluluğundaki 12 kişilik bir terörist grup Antalya kırsalına ulaşmıştır. Bu grup tarafından 15.08.1997 günü, safari turuna çıkan turistlere ait 12 araç Kemer’e sekiz kilometre mesafede dağlık bölgede yakılmış ve turistlerin eşyaları gasp edilmiştir. Terör örgütü mensupları, kışı bu bölgede geçirmişlerdir.  Kıştan çıkarken bu defa 23.02.1998 günü Antalya-Kemer karayolunda Bölge Trafik ekibine ateş açılmış, 12.03.1998 günü Antalya yolundaki Tünektepe döner gazino yolunda iki kişi öldürülerek araçla birlikte yakılmıştır.
Hatay, Amanos dağları bölgesinden gelerek yeni katılanlar ve diğer yerlerden takviyelerle bölgedeki teröristlerin sayısı 45’e çıkmıştır. Olaylar sonrasında bölgede yapılan araştırmalar sırasında bir terörist silahıyla birlikte yakalanmış ve Tünektepe eyleminin faili olduğu tespit edilmiştir. Bu teröristin verdiği bilgilerden yola çıkan güvenlik güçleri bölgede yoğun operasyonlar başlatmışlar ve 1’i kendi iç sorunlarından kaynaklanarak arkadaşlarınca infaz edilerek öldürülen olmak üzere 17 terörist ölü olarak, 13 örgüt mensubu da sağ olarak yakalanmıştır. Geriye kalan grup elemanlarından bir kısmı teslim olmuş, bazıları örgütten kaçarak bölgeden uzaklaşmış, bir kısmı da bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır….


Haberin devamını ve Derginin tamamını okumak için LİNKİ TIKLAYIN

http://www.dijimecmua.com/index.php?c=sw&v=149&s=5719