GENÇ TURİZMCİLER SORDU, UĞURLU YANITLADI

Türkiye´nin son dönemde gözde Turizm merkezi Belek. Bölgenin yapılanmasında, özellikle Turizm açısından en etkili kurum BETUYAB. Sayın Cemil Uğurlu, “Belek Masalı” ismiyle Turizm dünyasında yer alan başarı hikayenizden Genç Turizmcilere bahsedebilir misiniz?

Belek´in doğal güzelliği 1984´te keşfedildi ve merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal sayesinde bölge Turizm Merkezi ilan edildi. Belek’in entegre bir turizm projesine dönüşmesi Belek’te tahsislerini alan yatırımcılar tarafından 1989 yılında Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’nin kurulmasıyla gerçekleşti. Kamu-özel sektör ortaklığının turizmdeki ilk örnek modeli olan Belek, Turizm Bakanlığı ile Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’nin yarattığı başarılı işbirliği neticesinde dünya ölçeğinde bir turizm merkezi haline geldi.

Belek; bugün 10’u golf olmak üzere 47 tesisi ile dünya turizminde Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor. Her yıl yüz binlerce turist tatilleri için Belek’i tercih ediyor.

“Belek Masalı” bizim aynı zamanda 20. yılımıza özel hazırladığımız filmin adıydı. BETUYAB geçtiğimiz yıl 20. yılını kutladı ve biz 20. yılımıza özel gecemizde gösterimini yaptığımız filme “Belek Masalı” ismini verdik. Ve o filmimizin finalinde geçen şu sözler bizim hikayemizi, BETUYAB’ın, Belek’in öyküsünü biraz duygu yüklü ifade ediyor, ama bir o kadar da gerçek:

“Bugün gecesini gündüzüne katarak, imkansız gözükenin peşinden koşan, bir bataklıkta turizm markası yaratma hayalini gerçek kılan turizm yatırımcılarının gurur günü. İzledikleriniz 50.000 yatak kapasitesine sahip 47 muazzam tesisiyle dünya turizm destinasyonları arasına adını yazdıran, uluslararası çevrelerde örnek turizm projesi olarak gösterilen Belek’in masala benzeyen gerçek hikayesi..”

Türkiye Turizminin yurtdışında sistemli bir şekilde tanıtılması malumlunuz Turizmin geleceği açısından büyük önem taşımakta. BETUYAB olarak yurtdışı fuarlarında yer alan bir kurumsunuz. Bu tanıtım faaliyetlerinden biraz bahseder misiniz? Bunları yeterli görüyor musunuz? Sizce bunların geliştirilmesi için neler yapılabilir?

BETUYAB olarak dünyanın en önde gelen fuarları olan İngiltere World Travel Market, Moskova MITT, Almanya ITB Berlin ve Hollanda Utrecht turizm fuarlarına düzenli olarak katılıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın katıldığı dünya çapındaki diğer fuarlarda da tanıtım materyallerimizle yer alıyoruz. Fuarlarda açtığımız Belek standında bir yandan bire bir görüşmelerle Belek’in tanıtımını gerçekleştiriyor, diğer yandan da tanıtıcı promosyon malzemeleri ve kataloglarımızın dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

Fuarlardaki varoluşumuzu renklendirmek adına Anadolu Ateşi ile de özel bir işbirliğine gittik ve Anadolu Ateşi ekibinden bir grubun katıldığımız fuarlarda showlarıyla yer almasını sağladık. Gösteriler tahmin ettiğimizin de üstünde bir ilgiyle karşılandı.

Belek’i tanıtmak amaçlı fuarların yanı sıra hedef pazarlarımıza dönük roadshow programları da düzenliyoruz. Otellerimizin yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz roadshow programlarında gittiğimiz ülkenin önde gelen acentalarıyla birebir görüşme ve bilgi alışverişinde bulunma şansını yakalıyoruz.

Yurtdışı fuarlarda Türkiye’nin her geçen gün daha etkili yer aldığını ve bu alanda  çalışmalarına hız verdiğini düşünüyorum. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bu yıl partner ülke olarak katıldığı ITB Berlin Fuarı’ndaki başarısına da değinmek isterim. Ziyaretçilerini 3 bin metrekarelik dev standında ağırlayan Türkiye, gerçekleştirdiği etkinliklerle de fuara damgasını vurdu. Fuarların yanı sıra farklı tanıtım çalışmalarının da önemine inanıyorum. New York´un dünyaca ünlü Times Meydanı´ndaki dev reklam ekranında Türkiye tanıtım filminin gösterilmesi bunun güzel bir örneği bana kalırsa.

Bundan sonraki süreçte de klasik tanıtımın yanı sıra yaratıcı, dinamik tanıtım çalışmalarının etkili olacağı görüşündeyim.

Son yıllarda gündemde olan Futbol Turizmi için Belek başarılı bir örnek. Antalya´nın daha doğrusu Belek´in bu pastadan aldığı payı arttırması için ne gibi projeler düşünmektesiniz?

Belek, deniz-kum-güneş konsepti ile hizmet veren bir turizm merkezi olmanın yanında yerli ve yabancı futbol kulüplerinin antrenman ve devre arası tatillerini geçirdikleri önemli bir kamp yeri. Yerli futbol takımlarının yanı sıra Avrupa’nın en ünlü futbol takımları devre aralarında kamp dönemleri için Belek’i tercih ediyor. Belek’te 15 tesiste antrenman sahalarıyla birlikte toplam 44 futbol sahası bulunuyor. 2008 – 2009 döneminde 665’i yabancı, 70’i Türk olmak üzere toplam 735 futbol takımı Belek’te ağırlandı.

Futbol turizminin Antalya’ya katkısı 35 Milyon Euro’dur. Bunun yaklaşık 20 milyon Euro’su Belek bölgesinde gerçekleşmektedir. Belek’in pastadan aldığı payı arttırmasında kaliteli turnuvaların düzenlenmesi önemli bir etkendir.

Sayın Cemil Uğurlu, siz aynı zamanda turizm sektöründe bir yatırımcı olarak da yer almaktasınız. Bu röportajı okuyup sizi kendisine örnek alacak olan genç yatırımcılara önerileriniz nelerdir? Yeni bir yatırımcı nelere dikkat etmeli, nelerden sakınmalı, nasıl hareket etmeli?

Biz Türkiye turizm hamlesinin başlatıldığı, turizm ve otel işletmeciliğinin sektör olmaya yeni başlandığı bir dönemde bu işe soyunduk. Yatırımlarımızı gerçekleştirmeye ikna olduğumuzda ortada ne altyapı ne yol vardı. Kamu-özel sektör ortaklığıyla altyapımızı da yaptık, tanıtımımızı da. Ve bugün geldiğimiz noktada Belek, dünya turizminde örnek proje olarak gösteriliyor, Türkiye, dünya turizm sektörünün ilk 10’u arasında yer alıyor. İnanıyorum ki ülkemiz önümüzdeki dönemde dünya sıralamasında daha güzel noktalara gelecek ve turizmi  kariyer hedefi olarak belirleyecek gençler için güzel fırsatlar sunacak.

Bu fırsatı layıkıyla değerlendirmek ve sektörü daha ileri noktaya taşımak için genç turizmcilere öncelikli tavsiyem, eğitimi öğrenim hayatlarıyla sınırlı tutmamaları, kişisel gelişimlerini sürekli kılmalarıdır. Turizmde başarıda bir diğer önemli nokta, dünyadaki turizm hareketlerini, turizm yatırımlarındaki yeni, yaratıcı yaklaşımları izlemek ve trendleri takip etmektir.