“EY TÜRK TURİZMCİSİ, SİLKELEN VE KENDİNE GEL!”

Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu GM Talks'a konuştu.

“EY TÜRK TURİZMCİSİ, SİLKELEN VE KENDİNE GEL!”

Gm Talks’un dünkü konuğu Tolga Cömertoğlu, “Ne diyordu Kanuni Sultan Süleyman:” Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi.” Ben de ; “Olmaya devlet cihanda bir sektör ki turizm gibi” diyerek  turizmin Türk ekonomisindeki önemini şu cümlelerle açıkladı. Cömertoğlu; “Turizmin Türkiye ihracatına yani yurt dışından Türkiye’ye gelen döviz toplamı, 171 Milyar Dolar iken bunun 34.5 Milyar Dolar’ı turizm sayesinde geliyor. Sadece 4 Milyar Dolar’ı da yurt dışına gidiyor.”Türkiye’de 2020 yılında 171 Milyar Dolarlık ihracat yapılmışken, 202 Milyar 705 Milyon Dolarlık da yurt dışına ithalat yapılmış.  Ülkesine ihracatın Yüzde 20’sini sağlayan turizm, ithalatta yurt dışına turizmden çıkan  pay yüzdesi ise sadece 2. ve 202 Milyar Dolar’ın sadece 4 Milyar Dolar’ı bizden gidiyor.”dedi.

Kendi Değerimizi Gösteremiyor, Anlatamıyoruz

Cömertoğlu sözlerine; ” Bu 34.5 Milyar Dolar’ı ülkesine soktuğu ülke içerisinde 54 Milyar Dolarlık katma değer vergisi ve yatırımlarıyla iş hacmine çeviriyor. Kars’taki Mamdıracısından, Konya’daki büyükbaş hayvancısına kadar 54 farklı sektöre katkı sağlıyor. Turizm başka sektörlere benzemiyor. Otomotiv sektörü bu ülkeye 30 Milyar Dolar getiri sağlarken, bir sürü teşvikten faydalanırken, onlar krallar gibi ağırlanıyorken, turizm 34 Milyar Dolar getiriyor. Onların gördüğü değeri görmüyor ve kendinizi anlatamıyorsunuz.kendi lobiniz yok. Kendi değerinizi kendi bilmiyorsunuz ki gösteresiniz.” dedi.

Turizm Türk Ekonomisinin Kalbidir

Cömertoğlu Turizmin ekonomideki yerini verilerle dile getirerek; “Eğer ki Türkiye ekonomisini bir insan vücudu olarak görürsek otomotiv sektörü bu vücudun sağ eli ise zaman gelir sağ elsiz kalabiliriz. Vücudumuza zararı büyük olur, ama yaşayabiliriz. Fakat turizm sektörü 54 direk farklı sektöre etki ediyor.Turizm Türkiye ekonomisinin kalbidir ve bu ekonominin tüm organlarını besler. Biz, aldığımızı otomotiv sektörü gibi sadece demir, çelik veya  istihdam yönünde bir kar ve avantaj olarak sokmuyoruz. Biz Türkiye’nin her sektörüne değer sağlıyor, onlardan alım satım yapıyoruz. Belki onların haberleri yok, ama biz onların son tüketicisiyiz ve çok büyük destekçisiyiz.” dedi.

Turizmde Çıkan Yangın Saman Alevi Gibi Yayılır

Sözlerinin devamında Cömertoğlu; “Biz bu destekleri beklerken bize destek verecek insanların bunu görmesi gerek. Deniz sektörüne destek verdiğinizde bunların destekleyeceği yan sektörler sınırlıdır. Turizm öyle değildir, turizmin geri dönüşümü ve katma değeri bu ülkeye muazzamdır. Turizmi desteklemezseniz, bu bir orman yangını gibidir,bir sigara izmariti nasıl dev bir ormanı yakıyorsa, turizmde başlayacak bir kriz,bir çok sektörlere ciddi alevlerle yayılır. Biz destekleri gördük ve krizlerden yeniden çıktık. Bugün turizmde bankalar ve finans kuruluşları tarafından verilmiş toplamda 107.704 Milyar TL kredi var. Bunun 99 Milyar 173 Milyon’u hala ödeniyor. Sadece ve sadece 7.92’si takibe girmiş. Bununda 2016-2018 yıllarına kadar yüzde 2 oranlarında devam etmiş. Bankacılıktaki yüzde 7 risk faktörü çok düşüktür.”şeklinde ifade etti.

Biz Krizlerden Güçlenerek Çıkıyoruz

Biz ne krizler atlattık ve neredeyse iki  üç yılda bir kriz yaşadık diyen Cömertoğlu, turizmin diğer sektörlerden nasıl güçlü olduğu şu cümlelerle anlattı. ” Biz ne krizler atlattık ve neredeyse iki  üç yılda bir kriz yaşadık. Fakat diğer kriz gören sektörler öreneğin; Tekstil, kriz sonrası eskisi gibi ayağa kalkamazken,Türkiye turizmi her krizden 1 senede önce ki seneyi yakalayarak, bir sene sonra tarihi rekorlara imza atarak ve koşarak çıktı. Turizmciler olarak takip oranı Türkiye’deki belki bütün sektörlere göre en düşük orana sahibiz. ” dedi.

34.5 Milyar Doların, 30 Milyar Doları’nı Türk Emekçisine Bırakıyoruz

Cömertoğlu ; “Türkiye Cumhuriyeti’nde 14 Milyon kayıtlı istihdamın perakendeden sonra ikinci sırasında 1 Milyon 282 Bin kişiye istihdam sağlayan bir sektörün üyeleriyiz. Bankacı ve sektörün üyeleri siz de bunları görün ve konuşurken gücünüzü bilin. Biz yıllardır bize dayatılmış, gavur eğlendiren sektör çalışanları değiliz. Biz bu ülkenin kazandığı 34.5 buçuk Milyar Dolar’ın 30 Milyar Doları’nı Türk yatırımcısına ve Türk emekçisine bırakan kuvvetli bir sektörüz. “dedi.

Kredi Takip Oranlarımız Hala Düşük Seviyede

Cömertoğlu; “Türkiye’de ortalama yatırım geri dönüş süresi 10 yıl olan başka bir sektör daha yoktur. Siz bir bankacı ya da borsacı olsanız, turizme yaptığınız yatırımla yüzde 10 kar sağlayacaksınız.  Türkiye genelindeki  yüzde 7.92’si takibe girmiş kredilerin oranı Antalya’da  sadece yüzde 4’tür. Bizi biraz yükselten yüzde 7 oranlarına taşıyan İstanbul’daki turizmci arkadaşlarımızın turizmden değil, bir çoğunun başka sektörlerde de bu kredi lansmanlarını kullandığı ve bunun zorluğunu yaşadığı için bizim takip oranımız artmaktadır. Akdeniz çanağındaki turizm kredilerinin sadece yüzde 3.9’u takipte. 2020 yılında arka arkaya krizler yaşadık ve hala 3.29 oranında.” dedi.

Türk Turizmcisi Silkelen ve Kendine Gel

Selçuk Meral; “Bunlara rağmen, biz mi gösteremiyoruz, eksikliğimiz nerede?  sorusuna ise Cömertoğlu ;”Biz turizmde buralara çok zor yerlerden geldik.Turizmde ne emekçisini ne de patronunu ” Turizmde parayı kazandılar” diye küçümsememeliler. Yatırımcısının yüzde 90’nının çalışanın da nerelerden geldiğini biliyoruz. Biz ne şartlarda tesislerimizin etini  ve meyvesini tesislerimize taşıdık. Bizler, tesislerimizde resepsiyonda da çalıştık, barda da. Biz şişelerle şovlar yapan animasyonlardık. Yatırımcılar ne büyük borçları göze alarak bu noktalara geldiler. Bizleri hor görmeyin. Biz kendimizi hep o küçük yerlerde gördük. 34.5 Milyar Dolar’ı turizmden geliyor.138 Milyar Doları sanayiden geliyor. Sanayiyi kalem kalem ele alırsak; sanayiden gelen 138 Milyar Dolar nereden geliyor? diyenlere; Otomotiv 30 Milyar  Dolar, kimya 20.5 Milyar Dolar, hazır giyim 17.7 Milyar Dolar, Çelik 13.8 Milyar Dolar, elektrik ve elektronik 11.2 Milyar Dolar. Makine veParça 7.8 Milyar Dolar. Ey Türk Turizmcisi, Silkelen ve kendine gel.Tüm bu saydığım sektörlerin en üstündesin.” yanıtını verdi.

“Resort otelcilikte iyi karlar elde ediyoruz”

Cömertoğlu; otellerin karlarından ve her şey dahil sistem hakkında Gm Talks izleyenlerine şu açıklamaları yaptı. Cömertoğlu; “Benim ailemin sahip olduğu  ve işlettiği otellerde yüzde 25 kar yapan kısımdan otellerde yüzde 45 kar yapan kısımdan otelde var. Resort otelcilikten iyi karlar elde ediyoruz ve bunu da halkımızla paylaşıyoruz. Bazı insanlar, her şey dahile bozuluyor. Bozulmasınlar.Esnafımız bizim için önemli. Bu kadar otelimiz var.Ben hala yemeklerimi ve tatlımı her gün dışarıdaki esnaftan alırım. Çünkü paylaştıkça çoğalır. Ben Antalya’nın çocuğuyum ve onları asla unutmadım ve ben bu şehrin sokaklarındaki esnafla büyüdüm ve ben onlara zarar gelsin ister miyim. Her şey dahilin toptanda vatana çok büyük faydası var.Biz de çalışanlarımız da esnafımızdan alışveriş yapmaya devam ediyor. Ama her şey dahil düşmanımız değil.Bu vatana otomotivin üstünde gelir yaratmış turizm. Bunun lütfen farkında olalım. Ben bu şehrin her köşesindeyim. Benim tek derdim birlik ve beraberlik. “dedi.

Senin ekmeğinde benimde payım var

Destek konusunda ise Cömertoğlu;  “Desteği tek başımıza ben destek istiyorum” demekle değil nasıl ve nedenleriyle anlatmalıyız. Rakamlarla,devletten önce , halkımızla paylaşmalıyız. Araştırmacı balıkçılığın yüzde 54 oranında tüketimi bizden. Onlara senin ekmeğinde benim de payım var, bana bir şey olursa  sen farkında değilsin, ama ekmeğinin yüzde 54’ünü kaybedebilirsin demeliyiz.”  dedi.

Onlar bizim yakıtımız, onlar olmadan turizm olmaz

Cömertoğlu konuşmasında acentelerin ve hava yollarının önemine de değindi. Cömertoğlu;”Ben hava yollarını yakıt, bankaları da oksijen olarak görüyorum. Bunun ikisi motorun içinde birleşir biz de o motorun içindeki piston kollarımızla oksijen ve yakıtı birleştirir yanmayı sağlarız. Bize destek olacak devletten de destek olacak herkesten de  bakanlığımızdan da. Siz bankalara gerekli uygulamaları  ve desteğinizi verin. Onlarda bize aynı şartlarda aldıkları destek kurallarıyla  bize destek verecek ve hiç bir kar etmediğimiz, kasamıza bir lira ya da döviz girmeden personelimize paylaştığımız bu yıla destek olsunlar.Acente ve hava yollarına olan yakıtımıza destek olsunlar. Çünkü onlar olmadan misafir getiremeyiz. Bir bütün olarak görüp,bankalara da belli kurallar koyun. Otelci arkadaşlarımızda destek isterken acentelere ve hava yollarına destek istesinler.Onlar bizi besleyecek bu krizden çıkmamızı sağlayacaklar. Biz çalışanlarımızın, bizi kendimizin, otellerimizin sağlığını, psikolojisini ve fiziğini, hijyenini  yarın açılacakmış gibi hazır tutalım. Biz bize düşen görevi yapalım.” dedi.

“Turizm Ajansı Halka Turizmi Anlatmalı”

Cömertoğlu; “Turizm Tanıtıma ve Geliştirme Ajansı kuruldu, değil mi?  diyerek ajans hakkında şu öneri de bulundu. Cömertoğlu;”Bu Ajansı sadece yurt dışına turizmi tanıtmak için değil. Türkiye’deki halka turizmin faydasını anlatmak için de kullanalım.  Buna hem varlıkta hem de yoklukta ihtiyacımı olur. Destek istiyorsak önce değerimizi kendimiz, sonra halkımız  anlamalı. Bunları göstermezsek bir destek beklememeliyiz. ” dedi.

Turizmcilere Seslendi

Turizmcilere seslenen Cömertoğlu; “Görüyorum ki turizmciler,heveslerini yitirmeye başladılar söyleyerek  biyolojik saatlerimiz değişti, psikolojimiz bozulmaya başladı. Ama ne olur yeniden hangi kanaldan olursa olsun çalışanlarımızla bir araya gelelim ve onlara umut verelim ve herkese dokunarak moral verelim. Ben her şeyimi Antalya’ya borçluyum.Tüm turizm çalışanlarına, esnafına teşekkür ederim ve emekleri için… Hattı müdafaa yoktur, sattı müdafaa vardır. Önce şehrimizi, sonra vatanımız için çalışmaya devam edelim”dedi.

Zor dönemlerimizde paylaşmak …

Acentecilere seslenen Cömertoğlu;” Bu zor zamanlarda bir çoğu early booking ödemelerini yaptılar bizlerde, bu ödemelerle bu olayların olacağını tahmin etmeden harcamalar yaptık. Onların bir çoğu o parayı bekliyor ya da bir çoğu bu yıl için tölerans gösterdi.  Early bookinglerini vermiş ve otelcilerden almamış acenteci arkadaşlarıma da gelecek sene bugünlerde arayıp sormayanlardan üstün tutup onlara gelecek seneye özel kader ortaklığının karşılığını biz vermeyi düşünüyoruz. Sizler de vermelisiniz. İyi günde paylaşmak, yardımcı olmak güç, kudret ve zenginlik göstergesidir. Ne mutlu bunu yapana. Kötü günde paylaşmak karakteri gösterir.

Turizm Ülkemizin Canlı Sahnesidir…

Turizm, ülkemizin canlı tanıtımıdır diyerek “Turizm, ülkemizin canlı gösteri sahnedir. Şu günlerde önemli bir sınav Atlatıyoruz. Tükiye, bu krizden belki dünya turizminin lideri olarak çıkacak. Bunun sebebi de  atalarımızdan bize kalan korkusuzluk, cesaret , temizlik, dosta, komşuya ve akrabaya sahip çıkma olgusudur. Buna inanın. ” diyerek sözlerine son verdi.