ERESİN'E GÖRE EN YAVAŞ GELİŞEN PAZARLAR HANGİLERİ?

TÜROB Başkan Yardımcısı ve Eresin Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Eresin Hotels Genel Müdürü Müberra Eresin, 2018’in ikinci yarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eresin,Avrupa'da bazı ülkelerden iyi işaretler olmasına ve Avrupa’dan geri dönüş başlamasına rağmen, bu pazarda arzu edilen hızın henüz yakalanmadığını söyledi.

TÜROB Başkan Yardımcısı ve Eresin Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Eresin Hotels Genel Müdürü Müberra Eresin’in değerlendirmeleri şöyle:

2018’in ikinci yarısına yönelilk beklentileriniz nelerdir?

Sıkıntılı geçirdiğimiz 2-3 yılın ardından, bu yıl nihayet rakamların daha yukarıda olacağını öngörüyoruz. Elbetteki fiyatlarımızda, doluluk oranlarında olduğu gibi hızlı bir artış bekleyemeyiz. Ancak oda fiyatlarımızda da yüzde 20-25 düzeyinde bir artış sağlayabileceğimizi görüyoruz. Haziran-Eylül döneminde ana pazar hâlâ Ortadoğu ve Kuzey Afrika olarak görünse de; Latin Amerika, Japonya, Çin ve Hindistan pazarlarından da gözle görülür bir yükseliş bekliyoruz.

Özellikle son dönemde TÜROB’un öncülüğünde Çin’e yapılan ziyaretimizde, uçak probleminin Çin pazarı için sıkıntı yarattığını gözlemledik. Fakat, Çinli uçak firmalarından bazılarının İstanbul’a uçuş konusuna pozitif yaklaştıklarını  da gördük. Bu problemin, önümüzdeki dönemde çözüleceğini ve dolayısıyla Çin pazarında ciddi bir artış sağlayacağımızı ümit ediyorum.

Avrupa ve Amerika maalesef en yavaş gelişen pazarlarımız

Bu arada Avrupa'da bazı ülkelerden iyi işaretler olmasına ve Avrupa’dan geri dönüş başlamasına rağmen, bu pazarda arzu ettiğimiz hızı henüz yakalayamadık. Avrupa ve Amerika maalesef en yavaş gelişen pazarlarımız. Kısa bir süre önce gerçekleşen Dubai ve Berlin turizm fuarlarında edindiğimiz izlenimlerden çıkan sonuç gösteriyor ki; resort bölgeleri için Rusya pazarında olduğu gibi Almanya'dan çok iyi gelişler olacak ve rakamlar artacak.

 Ancak Avrupa pazarındaki artışın İstanbul özelinde maalesef pek olumlu yansıması olmayacak. İstanbul ve diğer şehir otelleri için en büyük sıkıntı, henüz şehirlere geri dönmeyen uluslararası kongre ve toplantı organisasyonları. Kongre ve toplantı turizminde de, maalesef bir artış göremiyoruz. Yine İstanbul otellerinde fiyatların artmasındaki en büyük etkenlerden biri olan cruise turizmi de hâlâ yavaş. Bu yıl için İstanbul'a yanaşacak gemi sayısı, 2-3 yıl öncesine göre çok düşük. Kruvaziyer turizmindeki artış için, bir süre daha beklemek zorundayız gibi görünüyor.

Son açıklanan teşviklerle ilgili ne düşünüyor sunuz?

Hükümet tarafından verilen yakıt desteği gibi teşviklerin, umutla başladığımız 2018 yılına pozitif yönde katkı sağlayacağına, kesinlikle sektörün önünü açacağına ve tekrar eski günlere geri dönebilmek için bir katkı sağlayacağına eminim. Belki bu teşvik mekanizmasındaki dağıtım şekli, her turist getiren acente ya da tur operatörünün kasasına girecek şekilde düzenlenseydi çok daha faydalı olurdu ama; bu şekliyle de sektöre büyük katkı sağlıyor.

Bu arada, konaklama sektörünün de desteklenmesini umuduğumuzu belirtmeliyim. En büyük beklentimiz, yaşanan istihdam sıkıntısıyla ilgili çözümler üretilmesidir. Konaklama tesisleri için oldukça önemli olan kongre turizmi konusunda, destek uygulamaları başlatılabilir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na daha önce önerilerimizi iletmiştik. Umarım o konuda da kısa zamanda yol alınır.

Eresin Hotels Topkapı'da Barcelo ile işbirliğinizi sonlandırmaktan memnun musunuz?

Otelimizin, birçok ülkede faaliyet gösteren dünya çapında bir oteller zinciri bünyesinde, uluslararası standartlara uygun şekilde işletileceğine duyduğumuz güven ve inanç ile 12 yıl önce bu yola çıktık. Ama ne yazık ki, bu güvenimizin boşa çıktığını üzülerek gördük. Büyük bir hayal kırıklığı, maddi zararlar ve değeri ölçülemeyecek manevi yıkım ile karşı karşıya kaldık.

Kira sözleşmesinin sonuna geldiğimizde, kira süresi içerisinde, otele ait birçok unsurun kötü kullanıldığını, bakımlarının yerine getirilmediğini ve gerçekten ziyan edildiğini; gerek mahkeme kanalıyla gerekse de bağımsız uzmanlar aracılığıyla tespit ettirdik.

Dava açmaya mecbur bırakıldık

Bu eksikliklerin en geç tahliye zamanına kadar giderilmesi gereğini Barcelo’ya defalarca ilettik. Otelimizi 1 Aralık 2016 tarihinde teslim aldığımızda, sürekli uyarılarımızın karşılıksız ve sonuçsuz kaldığını, duyduğumuz güveni boşa çıkarır şekilde, daha önceden bildirilen bu hususların hiçbirinin Barcelo tarafından yerine getirilmemiş olduğunu, otelin sözleşmeye ve hukuka aykırı şekilde oldukça kötü bir durumda bırakıldığını gördük. Üstelik, otelin büyük emek harcanarak yaratılan mimari dokusunun da, kira süresi boyunca zedelendiğini görmek bizleri ayrıca çok üzdü.

Bunun doğal sonucu olarak da; maalesef  Eresin’i Barcelo ile ihtilafa götüren bir süreç yaşandı. Otelin itibarı ve kurumsal kimliğini korumak adına, bunun için dava açmaya mecbur bırakıldık. Konu halihazırda tarafımızca yargıya taşınmış durumda.

Eresin Topkapı'da son durum nedir?

Barcelo'ya güvendik. Verilen güven nedeniyle otelin en üst seviyede işletilmeye devam edileceğini öngördük. Ancak gelinen noktada tam bir enkaz devraldık. Dolayısıyla son bir yıldır birçok aksaklık ile uğraşmak ve oteli, ismine, adresine ve eski itibarına yakışır hâle getirmek için çok yönlü yatırımlar yapmak zorunda kaldık. Nihayet iş ortaklarımızı memnun edecek seviyelerde iyileştirme yatırımlarımızı yaptık ve devam ediyoruz.

Otel misafirlerimizin de belirttiği gibi, otelin çehresi tamamen değişti. Tabii davaya çok yönlü konu olan ve içerisi bomboş, dört duvar bize bırakılan mekanlar var. Şu aşamada o bölümlerle ilgili herhangi bir iyileştirme yapamıyoruz. Dava sonuçlanınca orayı da yeniden eski haline getirip misafirlerimizin hizmetine açacağız.

Tekrar yabancı bir zincirle işbirliği yapma fikriniz var mı?

İlerleyen yıllar için tabii ki yeni iş birliklerine açığız. Çok fazla teklif de geliyor. Ancak tüm otel ve proje sahiplerine vereceğim tavsiyede olduğu gibi; biz de yapacağımız olası yeni sözleşmelerde seçeneklere bakarken, yabancı partnerlerde isim veya büyüklüğe değil, Barcelo'da göremediğimiz özen ve ciddiyete dikkat edilmesi gerektiğini unutmadan yolumuza devam edeceğiz. ( Kaynak:turizmaktuel )