EKOTURİZM ÇALIŞTAYI'NA TAM NOT

Tokat'ın turizmdeki geleceği bu çalıştayda belirlendi

EKOTURİZM ÇALIŞTAYI'NA TAM NOT

16. Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı Dedeman Tokat Hotel’de gerçekleşiyor. Hedefte Tokat'ın turizm potansiyelini üst seviyelere çıkarmak ve kenti Türkiye'de ve dünyada önemli bir ekoturizm merkezi konumuna getirmek var.

Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı’nın 16.sı 28-29 Temmuz tarihlerinde Dedeman Tokat Hotel’de düzenleniyor. TravelShop Turkey Genel Müdürü ve Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan Yardımcısı Murtaza Kalender’in koordinasyonunu üstlendiği çalıştayın dün (28 Temmuz Perşembe) gerçekleşen açılış seremonisinde yoğun bir katılım gözlemlenirken, TIES Başkanı Jon Bruno, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanı Özgür Balcı'nın yanı sıra 20'den fazla ülkenin  büyükelçisi, yurt dışından gelen turizm acenteleri ve sektör temsilcisi katılımcılar arasında yer aldı.

B2B görüşmeler bugün gerçekleşiyor

Tokat Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) destekleriyle gerçekleştirilen çalıştay, 29 Temmuz Perşembe günü (bugün) Dedeman Tokat'ta düzenlenecek olan B2B görüşmeleri ile gün boyu devam edecek.

Dünyanın dört bir yanından Ekoturizm Tur Operatörleri ve Sürdürülebilir Turizm Profesyonelleri ile yapılacak olan görüşmeler, tüm yabancı alım heyetleri Türkiye adına katılım sağlayan turizm paydaşlarıyla önceden almış oldukları ön randevu sistemiyle yüz yüze gerçekleştirecek.

Dr. Ozan Balcı: “Tokat tam olarak ekoturizmin özelliklerini yansıtan bir şehir”

Tokat Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat’ın bir tarihi kent  ve açık hava müzesi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir tarım memleketi olduğunu belirterek, “Tokat, tarımın başkenti konumuyla müthiş bir potansiyel barındırmaktadır. Tam olarak ekoturizmin özelliklerini yansıtan bir şehirdir. Türkiye’de sayılı yedi ova vardır ama Tokat’ta da yedi tane çok kıymetli ovamız vardır. Aynı zamanda da üç tane nehrimiz vardır. Bir elma gibi düşünürseniz, elmanın yarısı orman, kalan yarısının dörtte üçü tarıma uygun araziler, dörtte biri de mera, yaklaşık 84’e yakın bitkisel üretim alanlarından oluşmakta. En önemli özelliğimiz, topraklarımızın çok bozulmamış olmasıdır.” dedi.

Av. Eyüp Eroğlu: “Tokat’ın ekoturizmde önemli bir yer edineceğini düşünüyoruz”

Çalıştayın Tokat’ta düzenlenmesinin öneminden bahsederek sözlerine başlayan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, “Tokat gerçektende tarımda, hayvancılıkta, özellikle turizmde kendini artık belli bir noktada ileriye taşımak isteyen ve inşallah bu alanda da önümüzdeki yıllarda büyük atılımlar yapacak bir şehir. Bu konuda da bugün ve yarın yapılacak çalıştay bizim için son derece değerli ve önemli. Zira ekoturizm artık bugün dünyanın ve bugün baktığımızda sektör itibariyle de farklı şekilde turizmlerin yapıldığı bir alan olarak da karşımıza çıkmakta. Biz de bu noktada Tokat’ın ekoturizmde önemli bir yer edineceğini düşünüyoruz.  Zira bugün farklı farklı iklimlerin olduğu, Türkiye’de yetişen ürünlerin de üçte ikisinin de Tokat’ta yetiştiğini düşündüğümüzde hem meyvesi, sebzesi hem aroması hem de iklimiyle kentimiz inşallah ekoturizmde önemli bir yer edinecektir. İnanıyorum ki çalıştayın sonunda biz de kendimize önemli ödevler inşallah koyacağız. Bu noktalarda alınan bu kararlarla bizler de Tokatımızı ekoturizmde çok daha iyi noktalara da getireceğimize cani yürekten inanıyoruz.” dedi ve çalıştayın sadece bölge ve ülke bazında değil, dünya ekoturizmi için önemli bir çalışma olacağını sözlerine ekledi.

Murtaza Kalender: “Gerçekten dünyada bir tane Tokat var”

TravelShop Genel Müdürü ve Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan Yardımcısı Murtaza Kalender, öyle konuştu:  “Gerçekten bu topraklarda büyüyüp, bu topraklara tekrar gelmek, bu kadar insanı doğup büyüdüğü yerlere getirmek inanılmaz bir duygu. O kadar heyecanlı ve duyguluyum ki, konuşamıyorum. İnşallah bu duyguyu tüm hemşehrilerim de tadar. Gerçekten dünyada bir tane Tokat var. Doğasıyla, insanıyla… Mevlana’nın dediği gibi, “Tokat’a gitmek gerek.” Biz de Tokat’a geldik. Turizm camiasını davet ettik. Sağolsunlar, kırmadılar. İnşallah tüm davetlilerimiz Tokat’ta güzel bir gün geçirir.”

Özgür Balcı: “Ülkemiz ormanlarını ekoturizm odağına dönüştürmek istiyoruz”

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’i temsilen konuşmasını yapan Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanı Özgür Balcı, Türkiye ormanlarını ekoturizm odağına dönüştürmek istediklerini ifade ederek, ülke sınırları içindeki mevcut 41 rota sayısını yakın bir gelecekte 110’a çıkarmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu rotalarda doğa yürüyüşü, bisiklet parkurları, at biniciliği gibi faaliyetler yapılarak ormanın değerlerinden faydalanılması gerekiyor. Dolayısıyla yakın bir gelecekte de 41 sayısını 110’a taşıyarak mevcut oluşmuş turizm destinasyonlarına da bir aktivite alanı sunmak istiyoruz. Örneğin termal ekoturizm rotamız. Ki şu an faaliyetedir. Çok ciddi kullandık. Bunun gibi çok sayıda sayabilirim. Oluşmuş bir turizm destinasyonuna yeni bir aktivite alanı  olarak da hizmet etmek istiyoruz. Bir termal turizm otelinde insanların sıkılmaya başladıkları gün 2. gün. Dolayısıyla bu alanlardaki yeni aktivite alanları olarak turizme bir destinasyon unsuru olarak  sunmuş oluyoruz. Bölgemizdeki mesire yerlerimiz, şehir ormanlarımız ve konaklamalı işletmelerimiz ile halkımıza ekin hizmet sunmaktayız. Yaptığımız ekonomik analizlere göre, ülke ekonomisine sadece bu faaliyetlerin kattığı ölçülebilir ekonomik değer, 2 milyar TL civarında. Orman Genel Müdürlüğü sosyo-kültürel değeri olan ormanların en önemli fonksiyonlarından ki çağımızda, bu değeri de en verimli, en sürdürülebilir nitelikli yönetmeye kararlı ve stratejik planla da ekoturizm rotalarının planlanmasını stratejik bir plan olarak koymuş olan bir kurum olarak ülkemiz ormanlarını ekoturizm odağına dönüştürmek istiyoruz." (Haber: Hatice Ünal Bilen - Fotoğraflar: Halil Öncü)